Ar vienīgo koncertu Baltijā koncertzālē «Lielais dzintars» uzstāsies Freiburgas baroka orķestris

Ar vienīgo koncertu Baltijā koncertzālē "Lielais dzintars" šajā svētdienā uzstāsies Freiburgas baroka orķestris. Ansamblis Latvijā atgriežas pēc 16 gadu pārtraukuma. Liepājā klausītājiem Gotfrīda fon der Golca vadībā būs iespēja dzirdēt visus sešus Johana Sebastiāna Baha "Brandenburgas koncertus", kas tiek uzskatīti par vienu no krāšņākajām baroka stila mūzikas pērlēm. Jāpiebilst, ka orķestra mākslinieciskajam līdzvadītājam un ievērojamam vijolniekam Gotfrīdam fon der Golcam ir saistība ar Liepāju.

Ar vienīgo koncertu Baltijā koncertzālē «Lielais dzintars» uzstāsies Freiburgas baroka orķestris
00:00 / 04:25
Lejuplādēt

Liepājā 27. oktobrī ieradīsies Freiburgas baroka orķestris – viens no izcilākajiem baroka orķestriem, uzsver koncertzāles "Lielais dzintars" vadītājs Timurs Tomsons. Orķestra mūziķu viesošanās Latvijā ir iekļauta viņu Eiropas tūres laikā, taču vēlme uzaicināt ansambli uz Liepāju bijusi jau agrāk, atklāj Tomsons: "Mums ir paveicies, – viesojoties profesionālajā mūzikas tirgū, kas notiek ik gadu Briselē, esam sarunājuši, ka beidzot Freiburga būs Liepājā. Mēs gribējām šo orķestri jau senāk, esam sapratuši, ka saikne ar Liepāju fon der Golcam ir, bet kovids šo ieceri apstādināja savā laikā. Mēs esam tagad pie tā atgriezušies. Eiropā šie kolektīvi skan bieži, un tā vienmēr ir repertuāra sastāvdaļa.

Man liekas, ka virzoties uz Eiropas kultūras galvaspilsētu, mums ir jāsaprot – ja mēs gribam apriti, kāda skan Milānā, Berlīnē vai Parīzē, mums ir jāatver maks, lai varam šos mūziķu atvest pie mums."

Koncertzāles "Lielais dzintars" mākslinieciskais vadītājs un mūzikas apskatnieks Orests Silabriedis aicina klausītājus uz pirmskoncerta sarunām, kas gaidāmas pirms Freiburgas baroka orķestra uzstāšanās, tajās būs iespēja arī vairāk uzzināt par Gotfrīda fon der Golca saikni ar Liepāju.

"Interesantākais būs tas, ko mums pastāstīs Liepājas muzeja vadītāja Dace Kārkla pirmskoncerta sarunās. Fon der Golcs ir no Liepājā kādreiz diezgan odiozi zināmā fon der Golca ciltskoka. Latvijas neatkarībai viņš nebija tas labvēlīgākais un progresīvākais tēls, bet atstājis dziļu nospiedumu Latvijas vēsturē," atklāj Silabriedis.

Pirmskoncerta sarunas būs saistošas ne tikai šajā kontekstā, turpina Orests Silabriedis: "Otra sarunas dalībniece būs Ieva Saliete, kura pati savulaik ir sastrādājusies ar Freiburgas baroka orķestri, kura ir ļoti labi pazīstama ar Johana Sebastiāna Baha daiļradi. Pati ir savulaik spēlējusi izcili izvērstās Goldberga variācijas.

Baha Brandenburgas koncerti ir interesanti tieši ar to, ka šeit ir tik daudz dažnedažādu solo instrumentu, solo epizožu, kamersastāvu, lielāku un mazāku sastāvu, tā nepārtrauktā instrumentu mainība un repliku negaidītība padara šo koncertu klausīšanos ārkārtīgi aizraujošu."

Lai koncerts svētdienas vakarā būtu piemērotāks apmeklējumam arī galvaspilsētas klausītājiem, iecerēts speciāls autobusa reiss no Rīgas uz Liepāju un atpakaļ, skaidro koncertzāles "Lielais dzintars" vadītājs Timurs Tomsons: "Pasaules līmeņa mūziķu tūri nevar salikt tikai piektdienā vai sestdienā, šoreiz ir svētdienā. Daudzi runā par mobilitāti. Koncerts ir svētdien. Kā atgriezties Rīgā? Mums ir speciāls reiss no Rīgas uz Liepāju un atpakaļ. Ļoti ērti, manuprāt."

Pēc Liepājas apmeklējuma Freiburgas baroka orķestris dosies tālāk turnejā uz Milānu. Orķestris darbojas vairāk nekā 35 gadus, ir saņēmis neskaitāmas prestižas balvas un koncertējis uz lielākajām pasaules skatuvēm Ņujorkā, Londonā, no Dienvidamerikas līdz Austrālijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti