«Poēma par mīlestību un jūru» – skaņu ceļojums franču un beļģu kamermūzikā Ēdoles un Rundāles pilīs

Klasiskās mūzikas ģilde "Euterpe" aicina uz smalku un retrospektīvu skaņu ceļojumu koncertu ciklā "Poēma par mīlestību un jūru", ļaujoties muzikālam piedzīvojumam, sākot no 20. gadsimta franču un beļģu kamermūzikas līdz postromantismam.

Koncerti izskanēs 7. septembrī pulksten 19.00 Ēdoles pilī un 8. septembrī pulksten 18.00 Rundāles pilī, pavēstīja cikla rīkotāji.

Koncertā piedalās soprāns Anta Jankovska, flautists Reinis Lapa, čellists Ivars Bezprozvanovs un arfiste Dārta Tisenkopfa-Muselli.

Programmā tiks atskaņotas franču komponistu Marka Bertomjē "Piecas nianses" ("Cinq Nuances") flautai un arfai, Anrī Diparka "Skumjā dziesma" ("Chanson triste") Op. 2 Nr. 4 soprānam un arfai un beļģu komponista Jozefa Jongena "Divi skaņdarbi trio" ("Deux pièces en trio"), Op. 80, flautai, čellam un arfai. Tāpat nosacītu Latvijas pirmatskaņojumu piedzīvos franču impresionista Ernesta Šosona vokālais cikls "Poēma par mīlestību un jūru" ("Poème de l’amour et de la mer"), Op. 19, īpaši šim atskaņotājsastāvam veidotā Marinas Vidmontes aranžijā.

Pirmo reizi Latvijā šis cikls tādā pašā sastāvā izskanēja jau 15. augustā Durbes baznīcā Dienvidkurzemes festivāla "Rimbenieks" laikā.

Latvijā vēl maz dzirdētā "Poēma par mīlestību un jūru" ir viena no Ernesta Šosona slavenākajām vokāli instrumentālajām kompozīcijām, kas veltīta draugam, franču komponistam Anrī Diparkam.

Tā tapusi ļoti ilgā laika posmā un balstīta uz sešām Morisa Bušora poēmām, kas vēsta par romantisku vienas vasaras mīlas stāstu jūras krastā. Komponista Ernesta Šosona mūzika ar viņam raksturīgo impresionistisko smalkumu un reizē pilnskanīgu postromantisma krāsu paleti ilustrē mīlestību, kas dzimst vasaras sākumā, ceriņu ziedēšanas laikā, un mirst rudenī kopā ar dzeltējošām un kalstošām koku lapām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti