Kāda ir mīlestība sarežģītajā laikā, par kuru Chris Noah raksta dziesmas

"Mūsdienas nav viegli tulkot," dzied mūziķis Chris Noah savā jaunākajā, oktobra vidū izdotajā albumā "Atvadas nav skumjas, ja zinām, ka drīz tiksimies". Albumā iekļauti arī radio hiti "Cik tālu vēl?", "Desmitiem reižu" un "Nomodā", un tas piesaka savas ambīcijas kļūt par 2024. gada labāko latviešu popmūzikas albumu. 

Chris Noah, īstajā vārdā Krists Indrišonoks, mūzikā jau darbojas desmit gadus, pirms tam izdevis četrus mazalbumus ar veiksmīgiem singliem angļu valodā, radot iespaidu, ka nav latvietis. Pakāpeniski, sākumā rakstot dziesmas citiem mūziķiem, viņš pats sāka dziedāt latviski. Dziesma "Cik tālu vēl?" ir Chris Noah pirmais singls latviešu valodā, bet "Atvadas nav skumjas, ja zinām, ka drīz tiksimies" – pirmais pilnmetrāžas albums. Kas attiecas uz latviešu valodu, pret to mūziķim ir bijusi cieņa un bijība, tāpēc karjeras sākumā izvēlējies rakstīt dziesmas pasaules popmūzikas "galvenajā" valodā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Popdziesmām latviešu valodā ir zināms standarts, kas visbiežāk sevī ietver vientulībā gūtas liriskas atklāsmes, atzīšanos mīļotajam cilvēkam vai arī lauztas sirds dziedēšanu. Poētiski, bet pietiekami konkrēti. Popstāstus ar negaidītu pavērsienu Latvijas klausītājiem iepriekš piedāvājušas grupas "Rīgas modes", "Kautkaili", "Vēstnieks", un arī Chris Noah albumā būs pietiekami daudz pagriezienu.

Protams, "Atvadas nav skumjas, ja zinām, ka drīz tiksimies" vadmotīvs ir mīlestība – iemīlēšanās, šķiršanās un satikšanās, draudzība, iemīlēšanās un viss no jauna.

Tomēr šīs dziesmas nav ierastā nodeva masu klišejām, tekstos netrūkst arī pašironijas un piesaistes Latvijas realitātei.

Piemēram, dziesmā "Kādreiz" mūziķis dzied: "esmu popkultūras auglis, tas tev jāpieņem", atsaucoties uz skatuves mākslinieku spēju valdzināt publiku iztēlē. Tajā pašā laikā dziesma aptver cilvēka ieradumu, lūkoties apkārt vai pagātnē, salīdzināt sevi ar citiem, nevis sevi novērtēt. Savukārt dziesmā "Mākslai vajag telpu" tiek risināts Latvijas kultūrtelpā nemitīgi aktuālais jautājums – kas ir māksla? Dodot atbildi: "svars ir formai, nevis saturam", un domu attīstot "ik dienu sapīties pretrunās, tā ir māksla vislielākā. Smaidīt ikvienam šai pilsētā, tā ir māksla visaugstākā".

Zem albuma nosaukuma paslēpts skaņu celiņš, kurā vīrietis ar franču akcentu latviski izstāsta savu nelaimīgās mīlestības stāstu, kas pāraug mīlas dziesmā "Vēl joprojām". Albumā ir arī viena dziesma angļu valodā – sapņainā akustiskā balāde "Very End of Losing You", bet optimistiskākās albuma dziesmas ir "Desmitiem reižu", kā arī "Nomodā", kas apvieno gan personīgās dzīves svinēšanu, gan laikmeta elpu – pateicību, ka šajā sarežģītajā laikā varam vēl svinēt: "nav viegli smaidīt, šis bija sarežģīts gads, elpojot varoņu pelnus pirmo reizi sajutos vecs. Vai jūties laimīgs, vieglāk paraustīt plecus, tai vietā, lai tērētu zilbes kādam, kas nedzird ko saku. Šovakar kopā gaidīsim rītu. Ar mani paliec nomodā."

"Pārāk necenties" ir asprātīgu un koķetu vārdu spēle par mīlestību vasaras garumā, idejiski būtu bijusi labs turpinājums akustiskajai balādei angļu valodā. "Mūsdienas" rotaļājas ar pieaugušo vēlmi būt nopietniem un mūsdienu cilvēku dīvainajiem paradumiem: "tava sirds ir internetā, tādēļ ieliku patīk, tā vietā, lai sacītu, ka ilgojos pēc ilgošanās un aizmirstiem sapņiem, kas modina naktīs." Albumu noslēdz "Draugi", kas ir maiga atvadu dziesma. 

Muzikāli Chris Noah iedvesmu guvis no astoņdesmito gadu mūzikas, kuru raksturo prātā paliekošas, dejojamas melodijas, plašs aranžējums, kurā savu vietu atrod arī instrumentu solo. Kā svarīga daļa no astoņdesmitajiem jāpiemin arēnas roks ar savu grandiozo attieksmi kā tēmu izvēlē, tā arī izpildījumā, un arī šī estētika viņam ir labi zināma. Protams, ir saklausāma arī dažādu mūsdienu mākslinieku ietekme, kas var radīt vēlmi salīdzināt vai arī iedvesmos klausīšanas ceļu turpināt ar mūzikas izpēti plašākā rādiusā.

Chris Noah
Chris Noah

Raksturojot Chris Noah dziesmu pievienoto vērtību, šķiet, tā rodas tad, kad plūstošās melodijas satiekas ar latviešu valodu, kura izsenis tiek saukta par smagu popmūzikai, bet Krista izpildījumā tā iemanto vēja plūsmas vieglumu un labi iegulstas kopskaņā, piedāvājot Latvijas klausītājiem jaunu skaņu ainavu.

Tekstos atrasts balanss starp aktuālo telpā, laikā un popmūzikas "rozā brillēm". Nākotnē gribētos dzirdēt, kāda būtu Chris Noah lielākā muzikālā uzdrošināšanās, un viņš droši vien auditorijai šo prieku neliegs, bet te un tagad klausoties "Atvadas nav skumjas, ja zinām, ka drīz tiksimies", pārņem pārliecība par labi padarītu darbu.

Albuma "Atvadas nav skumjas, ja zinām, ka drīz tiksimies" dziesmu autors galvenokārt ir pats Krists, joprojām strādājot ciešā tandēmā ar savu ilgaddējo sabiedroto producentu Kristoferu Harisu (Kristofer Harris). Dažām dziesmām ir arī līdzautori: Arnis Račinskis, Rūdolfs Macats, Krists Krūzkops, Kaspars Vizulis, Kate Elpo, Mārcis Jukums-Jukumsons. Albuma prezentācijas koncerts, kas būs arī lielākais Chris Noah solo koncerts, notiks 7. novembrī Rīgā koncertzālē "Palladium".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti