Kultūras ziņas

Kāpēc festivāls "Zemlika" pamet Durbi?

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Artūra Cingujeva jaunais albums – "432 hercu Klavierterapija"

Steidzīgiem cilvēkiem aktuāli. Miers un būšana ar sevi Artura Cingujeva klavierterapijā

Vai esat dzirdējuši par klavierterapiju? Klavieterapija ir jauns mūzikas terapijas veids, kam par godu pianists Arturs Cingujevs nosaucis arī savu jauno albumu, proti, "432 hercu klavierterapija".

Klavierterapija, tas ir ne vien jauns terapijas veids Latvijā, bet arī jauna albuma nosaukums. Pianists Arturs Cingujevs kutūrtelpā "Koka Rīga" spēlē 432 hercu klavierterapiju jeb mūziku no jaunā albuma.

Pianists ikdienā strādā ar pieaugušajiem un pusaudžiem īpašā klavierterapijas tehnikā, tāpēc albuma nosaukums aizgūts no tās. "432 hercu klavierterapija" ir viņa pirmais albums. Tajā iekļauti desmit kanādiešu komponista Paula Hankinsona darbi un viens Artura Cingujeva komponēts skaņdarbs. 

"Es izveidoju šo klavierterapijas metodi, un tas notika sadarbībā ar psihoterapijas speciālisti Guntu Ancāni. Es atļāvos to savā laikā nosaukt par klavierterapiju, un tā ir mana autormetode. Mērķis tik un tā nav tikai spēlēt tehniski un apgūt jaunus skaņdarbus, bet mērķis ir atpūsties pēc darba dienas, uzlādēties, nomierināties," stāsta pianists.

Uzlabotas koncentrēšanās spējas un iespēja spēlēt arī tiem, kuri nemaz nepazīst notis – tie ir tikai daži no klavierterapijas ieguvumiem. Iekārtojies krēslā un baudi. 

Artura Cingujeva koncerts "432 hercu Klavierterapija"
Artura Cingujeva koncerts "432 hercu Klavierterapija"

"Jautājums, vai man šī skaņa patīk? Nē, man, iespējams, viņa nepatīk. Es sāku meklēt skaņu, kura man patīk. Noteikti, ja jūs spēlētu jums būtu cita skaņa. Mēs to visu mācāmies pēc sajūtām, nezinot ne notis, ne ritmu, es pakāpeniski cilvēkam integrēju teoriju, rādot, kas tās ir par notīm, kuras viņš jau prot; viņam nav jāmācās. Bērniem tas ir ļoti attīstīts, mēs spēlējamies ar tēliem, ir dažādi dzīvnieki, dažādos reģistros, un tas ļoti attīsta iztēli," skaidro mūziķis.

Cingujeva albuma  "432 hercu klavierterapija" atklāšanas koncerts ir tikai ievads klavieterapiju ciklam, kurā klausītāji arī turpmāk būs aicināti iegrimt terapeitiskā noskaņā. Pianists stāsta, ka jaunā albuma tapšanā iedvesmojies no Franča Šūberta skaņdarbiem. Tāpat kā albumā, arī klavierterapijas atklāšanas koncertā skaņdarbi spēlēti uz 1910. gadā ražotām klavierēm, kuras pat bez restaurācijas uzskaņotas uz 432 herciem, radot unikālu skanējumu. 

Koncerta apmeklētāja Elīna Grantiņa atzīst: "Man prieks redzēt Artūru šādā jaunā ampluā, jo, manuprāt, šajā laikā, kurā mēs šobrīd dzīvojam, šāda veida notikumi ir ļoti būtiski cilvēku emocionālajai labsajūtai."

Sens Artura draugs, mūziķis un komponists Sergejs Ancupovs savukārt pauž: "Man bija sajūta, ka Arturs ir tur tuvāk, kur Dievi, nevis cilvēki. Miers, koncentrācija, es jūtu ļoti lielu sirsnīgumu, un vēlies vai nevēlies, ar to ļoti rezonē, un tas ievelk pilnīgi citā pasaulē."

"Ļoti individuāla un īpatnēja mūzika, kas ne tikai nomierina un aizdzen uzmācīgas domas, bet arī ietin harmonijā," vērtē koncerta klausītājs Andris Teikmanis.

Pievienoto vērtību skaņdarbos un pieejā saskata arī Inese Rone: "Ļoti daudz bērnu cieš no dažādām uzmanības problēmām un spējas koncentrēties. Domāju, ka mūzikas terapija varētu daudzos gadījumos bērniem palīdzēt. Lai veicas Arturam turpmāk, un cerams, ka šis nebūs pēdējais disks."

Savukārt komponiste un dziesminiece Lauma Kazaka novēl: "Ceru, ka Arturs arī turpinās attīstīt šos koncertus. Es domāju, ka mūsdienu steidzīgajam cilvēkam tas varētu būt ļoti aktuāli – legāli izslēgt mobilo telefonu uz 46 minūtēm un vienkārši pabūt ar sevi."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti