Kultūras ziņas

Mārtiņa Brauna melodijas koncertā "Dziesma par spēli"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Mālera trešā simfonija "Gorā"

Vērienīgu simfo-etno-džeza programmu desmitgadē sarūpējis festivāls «LNSO Vasarnīca»

Piektdien, 23. augustā, Rēzeknē ar Ludviga van Bēthovena 5. simfoniju Lietuvas Valsts simfoniskā orķestra izpildījumā sākās 10. mūzikas festivāls "LNSO Vasarnīca". Arī šodien un rīt Latgales vēstniecības "Gors" apmeklētājus sagaida gan klasiskas vērtības, gan arī pirmatskaņojumi.

LNSO Vasarnīcai – 10
00:00 / 04:37
Lejuplādēt

Latgales apvienotajam korim Andas Lipskas un Jāņa Veļičko vadībā notiek viens no pēdējiem mēģinājumiem, gatavojoties Gustava Mālera 3. simfonijas atskaņojumam Latgales vēstniecībā "Gors". Tas būs viens no pieciem muzikāliem notikumiem Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) "Vasarnīcā", kas šajās dienās aizrit Rēzeknē.

Festivāla kopkorī apvienojušies ap 70 dziedātāji no Rēzeknes kora "Medicus" un Rēzeknes novada kora "Ezerzeme", kā arī Rēzeknes sākumskolas un Latgales Mūzikas un mākslas vidusskolas bērnu kora, kas ar simfonisko orķestri uz vienas skatuves kāps pirmo reizi, pastāstīja bērnu koru vadītājs Jānis Veļičko:

"Tas savā ziņā bija izaicinājums. Nevienā brīdī nebija tā, ka nepatiktu tā mūzika. Ar interesi mācās to vācu tekstu, kas mums ir paredzēts. Neatlaidīgi un ar azartu. Tas viņiem patīk."

Bērnu koru vadītājs Jānis Veļičko
Bērnu koru vadītājs Jānis Veļičko

Arī pieaugušo pašdarbības korim tas bijis izaicinājums, papildināja diriģente Anda Lipska:

"Tur ir pavisam cits vokāls, cits piegājiens, cita domāšana, cita atbildība. Tas ir labs izaicinājums mums. Es domāju, ka tie būs lieli svētki, lieli mūzikas svētki, mēs ar lielu pacilātību gaidām."

"LNSO Vasarnīca" tiek rīkota jau 10. gadu. Pirmā "Vasarnīca" notika Cēsīs, pēc tam radās ideja apbraukāt arī citas reģionālās koncertzāles. Kā stāstīja LNSO direktore Indra Lūkina,

atšķirībā no ziemas sezonas, kad vairāk pieturas pie klasiskām vērtībām, vasaras festivālā izskan visdažādāko žanru darbi:

"Mēs esam rādījuši pat mono operu, mēs esam iestudējuši mūsdienu dejas izrādi, esam arī baleta izrādi iestudējuši, esam mūziklus iestudējuši, esam kamermūziku rādījuši. Vārdsakot, Mūsu doma ir tāda, ka mēs aizbraucam uz 2-3 dienām, un tad cenšamies parādīt publikai no dažādiem aspektiem, kā darbojas simfoniskais orķestris, jo mūsdienās simfoniskais orķestris nenozīmē tikai klasiskus koncertus. Orķestri darbojas ļoti dažādos virzienos."

Šī ir jau piektā "Vasarnīca" "Gorā". Regulāro atgriešanos tieši Latgales koncertzālē skaidroja LNSO direktore:

"Mēs iemīlējām šo koncertzāli uzreiz divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, tādēļ, ka "Gorā" ir brīnišķīgi cilvēki, kas tur strādā un kas mūs uzņēma. Mums izveidojās simpātijas un liela draudzība no pirmās reizes. Otrkārt, tādēļ, ka šī ir izcila koncertzāle tieši lielā simfoniskā orķestra skanējumam."

Arī Latgales vēstniecības "Gors" vadītāja Diāna Zirniņa priecājas par veiksmīgo sadarbību un iespēju koncertzālei būt par platformu jauniem kopdarbiem par Latgali un ar Latgales mūziķiem:

"Mums tā ir lieliska dāvana, ka Nacionālais simfoniskais orķestris dodas vairāku dienu notikumā uz Latgali.

Es teiktu, ka šis ir ne tikai muzikāls notikums, bet arī notikums, caur kuru arī tā vai citādi tiek stāstīts Latgales stāsts.

Tas ir tāds lielisks veids, ka ne tikai atbrauc LSNO – te nu mēs esam, bet arī iesaista vietējos spēkus."

Anda Lipska, Jānis Stafeckis, Antra Vallere un Andris Poga
Anda Lipska, Jānis Stafeckis, Antra Vallere un Andris Poga

Veiksmīga sadarbība ar vietējiem mūziķiem izveidojusies arī iepriekšējās "Vasarnīcās".

Šogad par godu festivāla desmitgadei tapusi vērienīga simfo-etno-džeza programma.

Par to plašāk pastāstīja LNSO galvenais diriģents Andris Poga:

"Sadarbībā ar orķestri, sadarbībā ar trio "Elpo" un sadarbībā ar etnomuzikoloģijas dziedātājām no Rēzeknes Mūzikas vidusskolas ir radies ļoti interesants starpžanru projekts, kur skanēs gan simfoniskā mūzika, gan latgaliešu komponista Jāņa Ivanova mūzika jaunā aranžējumā, gan speciāli šim vakaram radīti jaundarbi."

LNSO galvenais diriģents Andris Poga
LNSO galvenais diriģents Andris Poga

Līdzās noslēguma programmai diriģenta Jāņa Stafecka vadībā un Gustava Mālera 3. simfonijas atskaņojumam ar Andri Pogu pie diriģenta pults, sestdien, 24. augustā un svētdien, 25. augustā, "LNSO Vasarnīcā" "Gorā" izskanēs arī divi notikumi jaunākajiem klausītājiem – vispirms košus un muzikālus stāstus uzburs meistardarbnīcas "Skaņu zīmētava", savukārt svētdienas pēcpusdienā izskanēs īpaši festivālam radīts Riharda Zaļupes jaundarbs – muzikāls uzvedums sadarbībā ar aktieri Andri Keišu un Rīgas 1. pamatskolas – attīstības centra Ritma grupu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti