Kijivā par spīti kara šausmām cilvēku tūkstošus pulcē Ukrainas lielākais mūzikas festivāls

Par spīti kara šausmām tūkstošiem cilvēku aizvadītajā nedēļas nogalē pulcējās kāda Kijivas tirdzniecības centra stāvvietā, kur norisinājās valstī lielākais mūzikas festivāls "Atlas". Tas notika pirmoreiz kopš Krievijas uzsāktā pilna apmēra iebrukuma Ukrainā 2022. gadā.

Festivālu drīkstēja apmeklēt vien 25 tūkstoši cilvēku – tieši tik daudz, lai visiem būtu vieta bumbu patvertnē gadījumā, ja Krievija apšaudītu Ukrainas galvaspilsētu.

Lai arī katru gadu pasākumā iepriekš uzstājās gan ukraiņu, gan arī starptautiski pazīstami mākslinieki, šoreiz uz skatuves kāpa vien pašmāju mūziķi. Kā novēroja ziņu aģentūra AP, festivāla atmosfēra bija viegla un bezrūpīga, un pat šķiet, ka tā apmeklētājiem izdevās vismaz uz pāris dienām atslēgties no drūmās ikdienas realitātes – kara, kas turpinās ne vien frontes līnijā valsts austrumos, bet reizēm arī liek par sevi manīt galvaspilsētas ielās.

Tikai pirms pāris nedēļām Krievija apšaudīja un iznīcināja Ukrainas lielāko bērnu slimnīcu Kijivā. Galvaspilsētā ik pa brīdim arī pazūd elektrība.

Festivāla organizatori norādīja, ka no pārdotajām biļetēm cer novirzīt aptuveni 2 miljonus eiro ukraiņu karavīriem – lai viņi var iegādāties sev nepieciešamos krājumus frontes līnijā.

Kamēr daļa festivāla apmeklētāju vienkārši baudīja mūziku un atpūtās, tirdzniecības centra pagrabstāvā un stāvlaukumā ukraiņu militārās vienības piedāvāja interesentiem izspēlēt dažādas interaktīvas spēles, lai tā vāktu ziedojumus armijai un, iespējams, arī piesaistītu jaunus cīnītājus karotāju rindām.

Svētdien festivāls noslēdzās ar apmeklētāju ļoti gaidīto ukraiņu mākslinieka Serhija Žadana un viņa grupas "Zhadan i Sobaky" uzstāšanos. Žadans, kuru dēvē arī par Donbasa dzejnieku, pats nesen pievienojies savas valsts aizstāvjiem –  Ukrainas Nacionālās gvardes 13. operatīvajai brigādei.

"Šis [festivāls] ir tikai neliels pārtraukums, iespēja atvilkt elpu," sacīja Žadans vien dažas minūtes pirms uzstāšanās, uzrunājot sanākušos. "Vissvarīgākās lietas notiek tur, frontē."

Festivālā uzstājās arī slavenā ukraiņu dziedātāja Nadežda Dorofejeva.

"Agrāk, kāpjot uz skatuves, es domāju tikai par to, vai labi izskatos, labi dziedu un vai cilvēki ir saņēmuši to, ko gaidījuši. Bet tagad es ceru, ka neatskan gaisa trauksme. Es redzu, kā cilvēki manos koncertos raud," viņa teica sarunā ar ziņu aģentūru AP.

Viena no Dorofejevas dziesmām "WhatsApp" ir par meiteni, kas gaida, kad viņas mīļotais atgriezīsies no kara. 

"Pār viņas telefonu asaras līst kā lietus pār stiklu," vēstī dziesmas vārdi. 

Festivālu apmeklēja arī ukraiņu ģenerālleitnants Serhijs Najevs, Ukrainas ģenerālštāba priekšnieka vietnieka palīgs.

"Uz skatuves uzstājas pazīstami mākslinieki, viņi koncertē, apkārt ir daudz ukraiņu, kuri ziedo naudu – tik ļoti nepieciešamo naudu Ukrainas bruņotajiem spēkiem," viņš teica. "Mēs saprotam, ka mūsu partneri mūs atbalsta, bet mēs arī saprotam, ka mēs paši varētu daudz ko darīt, lai būtu stiprāki."

"Atlas" festivāls Ukrainas galvaspilsētā katru vasaru notiek jau kopš 2015. gada. Laika gaitā uz tā galvenās skatuves muzicējuši ne vien ukraiņu mākslinieki, bet arī tādi starptautiski pazīstami mūziķi kā "The Black Eyed Peas", Liams Galahers no britu apvienības "Oasis", "The Chemical Brothers", "Nothing But Thieves", "Prodigy", ASAP Rocky un citi.

2021. gadā festivālu apmeklēja vairāk nekā 600 tūkstoši cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti