NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: A Place To Bury Strangers, Alan Sparhawk, VAAKS/VAKUUMS u.c.

NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: King Gizzard & The Lizard Wizard, Goat, SKD u.c.

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Being Dead, Nick Cave & The Bad Seeds, Shugo Tokumaru u.c.

Viss tik dārgs, viss tik dārgs! «Radio Naba» mūzikas topā «Being Dead», Danstans Brūss un Niks Keivs

Šovasar "Radio Naba Top 25" baudāms dubults papildinājums no Japānas – Šugo Tokumaru un grupas "Envy" jaunākie ieraksti. Tiem līdzās "Nick Cave & The Bad Seeds", kuru 18. albums dodas pie klausītājiem, mūžīgais anarhists Danstans Brūss un pagalam dīvainie teksasieši "Being Dead". Tikmēr ambientā mierā "Top 10" ieplūst "Literally The Moon" skaņdarbs.

Kas ir "Radio Naba" mūzikas tops?

"Naba Top 25" sastāv no 25 ārvalstu kompozīcijām un 5 iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi, kā arī ņemti vērā citi radio, TV un preses topi pasaulē. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

Klausītājs par "Top 10 LV" un "TOP 25" kompozīcijām var balsot divas reizes dienā.

"Being Dead" – "Van Goes"


Duets "Being Dead" no Teksasas štata galvaspilsētas Ostinas savu pirmo albumu lika gaidīt ilgi. Pēc vairākiem daudzsološiem singliem 2018. un 2019. gadā pilnais studijas ieraksts iznāca tikai pērnvasar. Nu gan šķiet, ka lietas sāk iet raitāk – septembra beigās klajā nāks jau otrais "Being Dead" albums "Eels".

Pa šo laiku duets, kura dalībniekiem labpatīk sevi dēvēt par "Falcon Bitch" un "Gumball", ir kļuvis par trio, piesaistot basģitāristi Nikolu Romenu-Džonstoni. Tāpat kā iepriekš viņiem patīk spēlēt jocīgu un nepieradinātu mūziku, kuras saknes var rast 60. gadu sākuma amerikāņu sērferu rokā, spēlēt koncertus, kas pārvēršas trakulīgās ballītēs, un stāstīt žurnālistiem visādus pekstiņus, kamdēļ grupas intervijas kļūst par labu lasāmvielu absurda humora cienītājiem.



Dunstan Bruce – "Fucking Expensive"


1997. gadā, kad angļu panki-anarhisti "Chumbawamba" piepeši kļuva pasaulslaveni ar dziesmu "Tubthumping" un albumu "Tubthumper", daudzskaitlīgais ansamblis bija darbojies jau 15 gadus. Dusmīgo un aszobaino anarhistu saistīšanās ar vienu no tā laika lielajām mūzikas izdevniecībām "EMI" nepatīkami pārsteidza grupas fanus, tomēr ierakstu industrijas milža iespējas savu produktu veicināšanā deva grupai atpazīstamību, iespēju apceļot pasauli un nopelnīt gana naudas. Sadarbība bija veiksmīga un īsa. Drīz atgriezušies pie savām nekomerciālajām saknēm, "Chumbavamba" pastāvēja vēl 15 gadus, līdz 2012. gadā beidza darbību.

Viens no "Chumbawamba" sākotnējiem un ilggadīgiem dalībniekiem ir Danstans Brūss, filmu producēšanas kompānijas īpašnieks un režisors, kas specializējas dokumentālās lentēs par mūziku un mūziķiem. Citas Brūsa pēdējā laika radošās izpausmes ir grupa "Interrobang?!" un monoizrādes "The Existential Angst of Dunstan Bruce" un "Am I Invisible Yet?".

Par savu jauno dziesmu "Fucking Expensive" Danstans Brūss saka: "Zinu, ka tas izklausās pārsteidzoši, bet šī patiesībā ir slavas dziesma mūsu spējai apvienoties, izbaudīt un nosvinēt labos brīžus, novērtēt tagadni un vienkārši būt. Pasaulē, kur katra nolāpītā lieta tiek vērtēta naudā, es saku: "Ejiet ellē!" Mēs neesam šajā pasaulē, lai pelnītu naudu. Es saku: "Šī ir tava vienīgā iespēja, vienīgā izdevība tavā vienīgajā dzīvē, tāpēc ej un izmanto to! Tagad!"



"Envy – "Beyond the Raindrops"

Japāņu rokgrupa "Envy" izveidojās Tokijā pirms 32 gadiem, bet starptautisku atzinību ieguva ar albumu "From Here to Eternity" (1998). Sākuši kā screamo (agresīvāka un dinamiskāka emo apakšžanra) grupa, "Envy" laika gaitā bagātināja skanējumu ar posthārdkora un postroka ietekmēm.

Pēc sešu albumu izdošanas "Envy" piedzīvoja pamatīgas sastāva izmaiņas. 2016. gadā grupu atstāja tās dibinātājs, dziedātājs un tekstu autors Tetsuja Fukagava (Tetsuya Fukagawa), bet 2018. gadā aizgāja arī pamatsastāva ģitārists un bundzinieks. "Envy" bija izjukšanas priekšā, taču dažus mēnešus vēlāk Fukagava negaidīti atgriezās grupā un tā varēja turpināt darbību ar jaunu skatu uz nākotni.

"Ir pagājuši seši gadi kopš izmaiņām sastāvā, un labās, uzticēšanās pilnās attiecības spilgti atspoguļojas šajā darbā," par 11. oktobrī gaidāmo albumu "Eunoia" stāsta grupas dibinātājs un mūzikas autors Nobukata Kavai (Nobukata Kawai).



"Literally The Moon" – "No More Messages"

Ambientās mūzikas projekts "Literally The Moon" kopš šā gada aprīļa publicējis jau sešus skaņdarbus, un "No More Messages" ir jaunākais no tiem.

"Par projekta skanējumu var domāt kā eksistējošu liminālā telpā jeb uz robežas starp visu, kas bijis, un kaut ko jaunu," tā par sevi stāsta "Literally The Moon". "Šis pārejas posms pats par sevi neietver būtiskas pārmaiņas – tas ir vienkāršs un aprakstāms lakoniski. Tam raksturīga zināma divdomība – it kā kaut kas notiek, bet nekas nenotiek. Vienlaicīgi jūtams gan pierastais un zināmais, gan nezināmais – tas, kas būs vai varētu būt. Tas ir mirklis pārdomām, nostaļģijai un tieksmei pēc kādām citām pagātnes vai nākotnes versijām."




"Nick Cave & The Bad Seeds" – "Long Dark Night"

Nedēļu pirms jaunā albuma "Wild God" iznākšanas austrāliešu mūziķis Niks Keivs ar grupu publicēja trešo singlu no tā – klusināto pusnakts balādi "Long Dark Night".

Iedvesmu šai kompozīcijai Keivs guvis 16. gadsimta spāņu mistiķa Svētā Jāņa no Krusta darbā "Dvēseles tumšā nakts". "Tā ir viena no izcilākajām un spēcīgākajām poēmām par atgriešanos pie Dieva, kāda jebkad uzrakstīta," uzskata mūziķis. "Tai pašā laikā šī ir arī skaista kantrī melodija, kas šķiet kā jauks pavadonis tituldziesmai "Wild God"."
 



Shugo Tokumaru – "Frogs & Toads"

Japāņu komponists un multiinstrumentālists Šugo Tokumaru bērnībā apguva klavierspēli, bet pusaudža gados britu grupas "The Clash" iespaidā ņēma rokās elektrisko ģitāru un kļuva par Tokijas rokgrupas "Gellers" dalībnieku. Pēc skolas beigšanas viņš vairākus gadus dzīvoja ASV un tur mājas apstākļos ieskaņoja savus pirmos demoierakstus. Tos par labiem esam atzina izdevniecības "Music Related" šefs Trevors Siass un izdeva Šugo Tokumaru pirmo albumu "Night Piece" (2004). Pēc gada mūziķi savam spilgtajam mākslinieku katalogam pievienoja amerikāņu neatkarīgais apgāds "Polyvinyl Record Co".

Pēc ilgāka pārtraukuma šā gada jūlijā Šugo Tokumaru atgriezās ar jaunu albumu "Song Symbiosis", šoreiz japāņu izdevniecības "Tonofon" apgādā. Kā vienmēr, mūziķis savas dziesmas sacer un ieskaņo viens pats. Viņš arī mēdz pierakstīt naktī redzētos sapņus un izmanto šo dienasgrāmatu dziesmu tekstiem. Protams, ka Šugo Tokumaru sapņo japāniski, tāpēc visi teksti ir japāņu valodā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti