Labrīt

Ievestie gurķi un tomāti sasniedz rekordapjomus. Ražotāji aicina izvēlēties vietējos

Labrīt

RTU studenti pirmo reizi Latvijā uzbūvē formulu un piedalās starptautiskās sacensībās

Latvisks un emocionāli piesātināts repertuārs koncertzāles "Latvija" piecu gadu jubilejā

Koncertzāles «Latvija» 5 gadu jubileju svinēs ar latvisku un emocionāli piesātinātu koncertu

Šajā sestdienā, 27. jūlijā, ar emocionāli piesātinātu koncertu savu 5 gadu jubileju svinēs koncertzāle "Latvija". Šo notikumu kuplinās Liepājas Simfoniskais orķestris, ērģelniece Iveta Apkalna, Latvijas Radio koris, pianists Reinis Zariņš un citi mākslinieki, kā arī paši ventspilnieki. Koncertā atskaņos Kurzemes komponistu mūziku – Viļņa Šmīdberga un Ērika Ešenvalda skaņdarbus, kā arī godinās abus koncertzāles instrumentus – Dāvida Kļaviņa pasaulē lielākās vertikālās klavieres un īpaši koncertzālei radītās ērģeles.

Koncertzālē "Latvija" jubilejas koncertu atklās ar Ērika Ešenvalda īpaši Ivetai Apkalnai komponētu ērģeļkoncertu "Okeāna balss" ("Voice of the Ocean"). Ērģelniece Iveta Apkalna ir Ventspils koncertzāles "Latvija" ērģeļu "Klais" krustmāte un pati ir piedalījusies šo unikālo ērģeļu radīšanā, tāpēc iespēja atskaņot tās jubilejas koncertā viņai ir īpašs notikums. Iveta Apkalna Latvijas Radio uzsver, ka Ešenvalda skaņdarbs ļauj atklāt instrumenta skanējuma iespējas. Jau pats skaņdarba nosaukums atbilst vietai, telpai un instrumentam, saka ērģelniece: "Man ir iespēja parādīt šīs ērģeles visā krāšņumā un pilnībā, no visskaistākā un klusākā reģistra līdz absolūtam, pilnskanīgam visu reģistru kopskanējumam.

Es domāju, ka Ešenvalda ērģeļu koncerta trīs daļās klausītāji sajutīs šī karaliskā instrumenta varenību un to, kāpēc te visi ir tik lepni un daudzina šo instrumentu."

Liepājas Simfoniskā orķestra mēģinājuma laikā diriģents Guntis Kuzma atklāja gaidāmā koncerta notikumus un mūziķu klātbūtni: "Mēs varam lepoties ar mūsu brīnišķīgajiem solistiem un kolektīviem, gan Latvijas Radio kori, gan Ivetu Apkalnu, gan Reini Zariņu, mēs tiešām priecājamies, ka mūs šajā svētku reizē uzaicināja, lai mēs varam kuplināt šo skaisto pasākumu. Ir ļoti skaists repertuārs, izdevies tāds latvisks, prieks, ka šī gada lielais jubilārs un arī ventspilnieks Vilnis Šmīdbergs tiks atskaņots, protams, arī kurzemnieks Ēriks Ešenvalds. Būs krāšņs svētku pasākums."

Guntis Kuzma uzsver, ka Ešenvalda skaņdarbs ir atpazīstams un tiek atskaņots ārpus Latvijas: "Iveta Apkalna to vairākkārt ir atskaņojusi ārzemēs, tā ir fantāzija ērģelēm ar orķestri. "Okeāna balss" – tik tiešām ļoti krāsains, ar spilgtām vētrām un okeāna dziļuma skatiem. Tas ir darbs, ko Iveta Apkalna ir ieskaņojusi kompaktdiskā ar Stavangeras orķestri, tāpēc man ir prieks, ka šis darbs skan ne tikai Latvijā, bet ir zināms arī ārzemēs."

Flautiste Egija Sproģe atklāj gan Ērika Ešelvalda skaņdarba nianses, gan sava instrumenta lomu: "Kā jau lielākoties visos viņa darbos, viņš ir ļoti melodisks, ārkārtīgi skaists, tā ir ļoti dziļi emocionāla mūzika, flautas loma ir kā gaišuma un mīlestības simbols."

Savukārt par koncerta jubilejas programmā iekļauto Viļņa Šmīdberga skaņdarbu diriģents Guntis Kuzma stāsta: "Viļņa Šmīdberga "Elēģija", tas ir skaņdarbs ar ļoti skaistiem posmiem, taču tas ir arī ļoti traģisks darbs, jo veltīts viņa aizgājušajam brālim. Skaņdarbam ir vairākas versijas, sākotnēji kā stīgu kvarteta lēnā daļa, taču man šķiet, ka tieši šajā mūzikas materiālā ir bijis tik liels potenciāls, ka autors uztaisījis versiju lielam stīgu orķestrim. Koncerta noslēgumā, kur apvienosies visi dalībnieki un šo skaņdarbu diriģēs Sigvards Kļava, ir Ērika Ešenvalda "Debesu litānija" ar Friča Bārdas dzeju."

Skaņdarba pamatā ir dzejnieka Friča Bārdas dzejas rindu aicinājums sekot "tai gaismai, kas kā brīnums no dvēseles ceļas, tai gaismai, kur spēkus pat saule un zvaigznes smeļas".

Latvijas Radio koris jubilejas koncertā izpildīs vēl vienu Ērika Ešenvalda skaņdarbu "Rasa" ar jaunās dzejnieces Rasas Maijas Armales dzeju, kā arī uzstāsies kopā ar talantīgo vijolnieci Azadi Magsodi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti