NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Cigarettes After Sex, KIDSO, Pixies, Sinerģija u.c.

Naktība

Desmitais

NABA Top 10LV/25 jaunumi: alejas, Dīkstāve, SBTRKT u.c.

Mūzikas jaunumi starp Jāņiem un Pēteriem «Radio Naba» topā

Kamēr "Radio Naba" dziesmu Top 10 vēl kavējas vasaras saulgriežu noskaņās un sāk posties uz festivālu "Laba daba", arī Top 25 ievijas virkne krāšņu jaunumu no vairākām pasaules malām.

"Alejas" – "ktipm?"

Liriskās elektronikas trio "Alejas" par sava trešā albuma drīzu iznākšanu vēstīja jau pērnajā augustā ar dziesmu "Ūdensvīrs". Albuma gan vēl nav, bet otrā dziesma no tā "ktipm?" ar vaicājumu "Kas tā ir par meiteni?" ir klāt. Gaidāmo "Aleju" studijas ierakstu saukšot "Ardievu, ledus laikmet!" un, ja grupa domā šādos laika mērogos, tad gads jau tāds mirklis vien ir. Tomēr pēc pirmajām divām dziesmām gaidīsim vēl nepacietīgāk.

"Dīkstāve" – "Paralēlās pasaules"

Grupa "Dīkstāve" izdevusi trīs dziesmu EP "Strāva" un gatavojas savam vienīgajam koncertam šovasar – festivālā "Laba daba". Festivāls notiks no 12. līdz 14. jūlijam Līgatnes novada "Ratniekos", un "Dīkstāves" uzstāšanās gaidāma piektdienas vakarā.

"Dīkstāve" ir pavisam jauns projekts, taču tā dalībnieki ir ar jau ievērojamu pieredzi mūzikā. Tās galvenais dzinējspēks ir Uldis Kairis ("Kartāga", "Voiceks Voiska"), un tās sastāvu veido Uldis Zariņš ("Kartāga", "Voiceks Voiska", "Sirke", "The Satellites"), Raivis Žukovskis ("Pest of a Child", "All Day Long", "Voiceks Voiska", "Apofeoz Orkestra") un Jekaterīna Mihailova ("Maid of Shade"). 

"Dīkstāves" skanējumu iedvesmo astoņdesmito un deviņdesmito gadu alternatīvā mūzika, taču tās radītā mūzika nav nedz stilizācija, nedz arī izdabā mūsdienu mūzikas skanējumam. "Dīkstāves" gadījumā tā ir atgriešanās pie saknēm, pie tās mūzikas, ar kuru grupas dalībnieki ir izauguši un ko vēl joprojām mīl visvairāk. Vienlaikus tā nepārprotami ir pusmūža cilvēku radīta mūzika, kas reflektē par dzīves straujo skrējienu un cilvēka eksistences iluzoro dabu. 

"Dutch Interior" – "Ecig" 

Dīvaino mākslinieku kopu vai varbūt pat mazu kopienu "Dutch Interior" veido seši draugi jau kopš pamatskolas gadiem, kas iemēģināja eksperimentus ar ierakstiem uz lenšu magnetofona Longbīčā, Kalifornijā, bet tagad visi kopā dzīvo Losandželosā un turpina iesākto. 

Longbīčā ierakstītais 2021. gada nogalē tika izdots albumā "Kindergarten". Tam 2023. gada maijā sekoja "Blinded by Flame", kas tapa tikpat radošā mēģinājumu un kļūdu procesā, kad visi grupas dalībnieki sacerēja gan mūziku, gan tekstus, bet producenta lomu tomēr uzņēmās viens no viņiem Koners Rīvss (Conner Reeves), jo "viņš bieži saka "nē" un liek visam turēties kopā".

Tagad "Dutch Interior" nokļuvuši ietekmīgās amerikāņu neatkarīgās izdevniecības "Fat Possum" apskāvienos un "Ecig" ir pirmais šīs sadarbības rezultāts.

"Jauno Jāņu orķestris" – "Ko tu raudi, līgaviņa"

Pirms vasaras saulgriežiem jaunfolka grupa "Jauno Jāņu orķestris" ("JJO") izdeva savu ceturto studijas albumu "Deju dziesmas", kurā apkopotas ilgākā laika posmā tapušas, latviešu skatuviskajai dejai radītas kompozīcijas, kā arī jauna dziesma un video "Ko tu raudi, līgaviņa". Albumu veido 14 skaņdarbi – Jura Kaukuļa oriģinālmūzika ar dainu vārdiem, kā arī latviešu tautasdziesmu aranžējumi.

"Dziesmās ir visa emociju gamma no skumjām līdz priekam, no bērnu draiskulības līdz mūsu senču mūžīgai spēka elpai. Nolēmām sakopot tās vienā deju dziesmu kamolā, kurā satīts arī viens laika periods "JJO" vēsturē. Ceram, to varēs arī uz priekšu šķetināt," stāsta grupas dalībnieki.

Nākamā iespēja noklausīt un izdancot "JJO" deju dziesmas gan no šī, gan iepriekšējiem albumiem, būs festivālā "Laba daba", kur ansamblis dimdinās naktī no 12. uz 13. jūliju.

"Mermaid Chunky" – "Céilí"

Vasaras saulgriežu noskaņās šķiet esam arī Freja Teita (Fraye Tate) un Moina Volkere (Moina Walker) jeb ekstravagantais britu duets "Mermaid Chunky" ar laikmetīgi pagāniskām skaņām un dejām savā jaunākajā veikumā "Céilí", kas videoversijā ir 5 minūtes garš, bet oriģināla astoņās minūtēs panāk vēl hipnotiskāku efektu. 

"Mermaid Chunky" dziesmu "Friends" pirms dažiem gadiem kādā Bruklinas kafejnīcā nejauši izdzirdēja "LCD Sound System" līderis Džeimss Mērfijs (James Murphy) un jau drīz uzaicināja mākslinieces atklāt grupas koncertus "Brixton Academy" zālē Londonā. Dueta albumu "slif slaf slof" 13. septembrī izdos Mērfija dibinātais mūzikas apgāds "DFA Records".

"Monday in Space" – "Sit, Jānīti, vara bungas"

Muzikālā apvienība "Monday in Space" apvieno tradicionālos un modernos ritmus jaunā skaņdarbā "Sit, Jānīti, vara bungas". 

"Jau izsenis vasaras saulgrieži ir laiks, kad īpaši spēcīgi sajūtam saikni ar dabas ritumu un senču tradīcijām. Apvienība "Monday in Space" ir radījusi īstu saulgriežu supergabalu "Sit, Jānīti, vara bungas", kurā savijas tautiski tradicionālais ar mūsdienu ritmu un sajūtām. Absolūti neatkārtojama sievišķā trausluma, mītiskā senču mantojuma, instrumentālās, tautiskās un elektroniskās mūzikas sintēze. Sajūtas īpaši papildina saulgriežu nojautās esošās dabas ainas," stāsta grupas dalībnieki Eva Krastiņa-Pucena (balss), Kārlis Rudra (kokle), Kristaps Pucens (bungas) un DJ Keda (elektronika).

"Osees" – "Cassius, Brutus & Judas"

Līdzās dziesmu sacerēšanai, ierakstīšanai un koncertēšanai mūziķiem mēdz būt arī dažādas neparastas izklaides. Džonam Dvaijeram (John Dwyer) tāda ir grupas nosaukuma mainīšana. Kopš 1997. gada studijas soloprojekta "Orinoka Crash Suite", kas vēlāk izveidojās par sastāvā mainīgu, bet nerimtīgi aktīvu plaša spektra rokgrupu, tā bijusi zināma kā "OCS", "Thee Oh Sees" un ar vēl vairākiem nosaukumiem, izdodot vairāk nekā 20 albumus. Tas viss, lai kaitinātu mūzikas žurnālistus. "Es nicinu mūzikas medijus," neslēpj Dvaijers un, radot vēl lielāku sajukumu hronistu un biogrāfu pierakstos un prātos, nebeidz izdot arī soloalbumus zem dažādiem nosaukumiem. 

"Cassius, Brutus & Judas" ir pirmais singls no 9. augustā gaidāmā "Osees" albuma "SORCS 80". 

SBTRKT – "VOLCA"

Britu dīdžejs un producents Ārons Džeroms (Aaron Jerome) jeb SBTRKT pēdējos gados bija diezgan pieklusis, līdz nāca klajā ar savu ceturto studijas albumu "The Rat Road" (2023). Nu, šķiet, slūžas ir atkal vaļā, jo dažu nedēļu laikā viņš izdod jau otro singlu un savā "Instagram" profilā sola, ka drīzumā būs vēl daudz jaunumu. 

SBRTKT reiz esot izteicies, ka negrib runāt par sevi kā par personu, bet vēlas, lai viņa mūzika runā pati. Lai notiek!

Total Tommy – "ADELINE"  

Jaunā austrāliešu indīroka mūziķe ar skatuves vārdu Total Tommy izdod savu trešo singlu, kas seko gada sākumā iznākušajiem "microdose" un "Loosing Out". Pašlaik viņa dzīvo Sidnejā, bet dziesmas "ADELINE" noskaņu radījusi viesošanās dzimtajās mājās. 

"Es sarakstīju "ADELINE" kā vēstuli sev pašai pusaudzes gados un kā padomu, ko dotu viņai tagad," tā par dziesmu, kas stāsta par pieaugšanu un atskatu pagātnē, teic autore.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti