NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Being Dead, Nick Cave & The Bad Seeds, Shugo Tokumaru u.c.

NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Kim Deal, GY!BE, Nielslens Lielsliens” un Vija Moore u.c.

NABA Top 10LV/25 jaunumi: King Gizzard & The Lizard Wizard, Goat, SKD u.c.

Zviedru budēļi, soloprojekts no Liepājas un mūzika piemiņai. Jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

"Radio Nabas" "Top 25" ar dziesmu no sava 26. albuma ienāk "King Gizzard & The Lizard Wizard", jaunus ierakstus turpina izdot arī zviedri "Goat", duetā "Vamberator" apvienojušies britu mūzikas veterāni, bet Tonijs Allens joprojām ir pie bungām. Latvijas mūzikas "Top 10" papildina Jura Peterlevica un SKD jaunākie skaņdarbi.

Kas ir "Radio Naba" mūzikas tops?

"Naba Top 25" sastāv no 25 ārvalstu kompozīcijām un 5 iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi, kā arī ņemti vērā citi radio, TV un preses topi pasaulē. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

Klausītājs par "Top 10 LV" un "TOP 25" kompozīcijām var balsot divas reizes dienā.

"Goat" – "Ouroboros"

Trīs grupas dalībnieki apgalvo, ka nākot no Korpilombolo miesta Zviedrijas galējos ziemeļos, kur mīt kāds pustūkstotis iedzīvotāju un piekopj pagāniskas tradīcijas. Vietējos rituālos, kuri šķiet līdzīgi mūsu budēļos iešanai, liela loma esot kazai, un nākamie mūziķi tajos bijuši iesaistīti jau kopš bērnības. 

Lai gan, izņemot faktu, ka Korpilombolo ciems patiešām eksistē, pārējā informācija nav drošticama, ir skaidri zināms, ka grupa "Goat" ar panākumiem turpina budēļos iešanu arī pieaugušā vecumā, dzīvojot Gēteborgā un koncertējot visā pasaulē. 

Iespējams, "Goat" ir veikuši kādu auglības un ražas rituālu, jo pēc sešu gadu pauzes tagad viņi izdod pa jaunam albumam katru gadu – "Oh Dead" (2022) un "Medicine" (2023) šoruden sekos grupas sestais studijas ieraksts "Goat". Jāpiebilst, ka "Goat" visus savus pēdējos albumus izdod oktobrī, varbūt arī tam ir kāda mistiska nozīme.

Pirmais singls no jaunā albuma "Ouroboros" ir gaidāmā ieraksta noslēdzošā kompozīcija, kas oriģinālā būs krietni garāka par pašlaik publicēto radio versiju.

"Yannis & The Yaw" feat. Tony Allen – "Rain Can’t Reach Us"

2016. gadā britu grupas "Foals" līderim Jannim Filipakim (Yannis Philippakis) radās iespēja ciemoties leģendārā bundzinieka, nigēriešu mūziķa Felas Kuti līdzgaitnieka un afrobeat žanra radītāja Tonija Allena studijā Parīzē. Vairāku ierakstu sesiju laikā tapa mūzikas materiāls, taču plānus nākotnē turpināt sadarbību aizkavēja kovida pandēmija, bet pavisam izbeidza 79 gadus vecā Tonija Allena aiziešana viņsaulē pirms četriem gadiem.

Tomēr ieraksti ne vien nav aizmirsti, bet ieguvuši pabeigtību projektā "Yannis & The Yaw", kura mazalbums "Lagos Paris London" ar piecām dziesmām nāks klajā 30. augustā. Dziesmai "Rain Can’t Reach Us" radīta videoversija, kurā izmantots mākslīgais intelekts un cilvēka radošās spējas cerībā, ka abi nav pretstati, bet spēj veiksmīgi papildināt viens otru.

Juris Peterlevics – "Tāda dzīve"

Liepājnieks Juris Peterlevics savulaik bijis grupu "Tramplīni" un "The Briefing" dalībnieks. Kopš 2008. gada viņš dzīvoja Londonā, kur kopā ar brāli dibināja muzikālo apvienību "Peter Levics". Tagad Juris ir atgriezies Latvijā un turpina darbību kā solomākslinieks. "Tāda dzīve" ir viņa jaunākais veikums.

"King Gizzard & The Lizard Wizard" – "Hog Calling Contest"

Austrāliešu grupas skaņdarbos saklausāmo mūsdienu mūzikas žanru saraksts ir garš, bet tos visus vieno apzīmējums "psihedēliskais". Tikai atšķirībā no daudziem "psihedēliķiem", kuru iespaidīgās idejas pārsvarā mīt viņu galvās vai, labākajos gadījumos, mūzikā, "King Gizzard & the Lizard Wizard" (KGLW) tās ar neredzētu jaudu īsteno dzīvē. 

Ar apbrīnojamu talantu un nenormālām darba spējām apveltītajam grupas līderim Stjū Makenzijam (Stu Mackenzie) bija tikai 20 gadu, kad 2010. gadā Melburnā viņš spēja apvienot vairākus domubiedrus. Lielākā daļa joprojām ir "KGLW" dalībnieki, bet daži tomēr padevās, kā bundzinieks Ēriks Mūrs (Eric Moore), kurš atstāja grupu 2020. gadā. Bet viņam neko nevar pārmest, jo Mūrs amatu apvienošanas kārtībā bija arī šī trakā lidojošā cirka menedžeris. 

Garais stāsts īsumā. Pēc astoņiem pirmajiem albumiem (2012–2016) grupa apņēmās 2017. gadā izdot piecus albumus, ko arī izdarīja. Nedaudz atvilkuši elpu, 2019. gadā "KGLW" atkal ieskrējās ar diviem studijas ierakstiem, un tā līdz 2022. gadam, kad atkal priecēja fanus ar pieciem albumiem. Pērn gan tikai divi, toties kas par nosaukumu vienam no tiem: "PetroDragonic Apocalypse; or, Dawn of Eternal Night: An Annihilation of Planet Earth and the Beginning of Merciless Damnation". 

Varētu domāt, ka ar šādu darba ražīgumu "KGLW" nemaz neiznāk no ierakstu studijas, tomēr viņi dodas arī ilgās un tālās koncertturnejās, 2015. gadā iegriezās arī "Positivus" festivālā, bet nākamgad plāno jaunus piedzīvojumus. 2025. gada pavasarī "KGLW" sāks Eiropas turneju ar iepriekš ASV pārbaudītu koncepciju – vairāki koncerti pēc kārtas vienā pilsētā. Nākamā pietura pēc Lisabonas un Barselonas grupai būs Viļņā, kur tā uzstāsies 20., 30. un 31. maijā.

Tikmēr 9. augustā "KLGW" izdod savu divdesmit sesto (!) studijas albumu "Flight b741" ar 10 jaunām kompozīcijām, un "Hog Calling Contest" ir starp tām.

SKD – "Peacedæmon"

Latviešu dīdžeja un eksperimentālās elektroniskās mūzikas producenta SKD skaņdarbs "Peacedæmon" kopā ar vēl 14 dažādu elektronikas žanru pārstāvju kompozīcijām iekļauts jūlijā iznākušajā izlasē "Sublime Creatures Vol. 2", atzīmējot Londonas ierakstu izdevniecības "House of Reptile" četru gadu jubileju.

"Radio Naba" klausītāji SKD zina arī kā vienu no raidījuma "Absolūtais minors" veidotājiem, kur viņš iepazīstina ar Latvijas pagrīdes elektroniku un industriālo mūziku.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Vamberator" – "Sleep the Giant of Sleeps"

Kopīgā projektā "Vamberator" vienojušies seni draugi un līdzgaitnieki Boriss Viljamss (Boris Williams) un Džemaurs Teils (Jemaur Tayle). Viljamss bija grupas "The Cure" bundzinieks no 1984. līdz 1994. gadam, bet Teils 1982. gadā Londonā izveidoja duetu "Shelleyan Orphan".

Abus mūziķus vienoja ne tikai laiks un vieta – 80. un 90. gados krāšņi uzplaukusī britu alternatīvās mūzikas vide, bet arī Kerolaina Kroulija (Caroline Crawley), kas bija "Shelleyan Orphan" dziedātāja un pēc 1989. gada "The Cure" koncertturnejas, kurā Teila un Kroulijas duets bija iesildītāji, Borisa Viljamsa dzīvesbiedre.

Kerolaina nomira 2016. gadā pēc grūtas slimības, bet Borisa un Džemaura draudzība nu ieguvusi jaunu muzikālu veidolu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti