NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Ingus Baušķenieks, Oghre, shishi u.c.

Naktība

Sešpadsmitais

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Ada Soda, Effekts, Pienvedēja Piedzīvojumi u.c.

Jauni un mūžam jauni. Paaudzes satiekas «Radio Naba» mūzikas topā

Jauni un veci, latvieši, beļģi un amerikāņi apvienojas, lai ienāktu "Radio Naba" topā. Ziemassvētku dāvanas gatavo Kima Gordona un "Health", "Pienvedēja piedzīvojumi" griežas karuselī, "Effect" ir dusmīgi un nomākti, bet "Ada Oda" aicina visu uztvert mierīgi.

Kas ir "Radio Naba" mūzikas tops?

"Naba Top 25" sastāv no 25 ārvalstu kompozīcijām un pieciem iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi, kā arī ņemti vērā citi radio, TV un preses topi pasaulē. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

Klausītājs par "Top 10 LV" un "TOP 25" kompozīcijām var balsot divas reizes dienā.

"Ada Oda" – "Sotto La Conchiglia"

Lai gan "Ada Oda" dziesmas ir itāliski, šī piecu mūziķu apvienība ir no Briseles. Grupas priekšgalā ir Sezārs Lalū (César Laloux) un itāļu izcelsmes dziedātāja Viktorija Barakato (Victoria Barracato). Sezārs agrāk darbojās diezgan populārā beļģu grupā "BRNS", bet Viktorijas biogrāfijā ievērības cienīgs ir fakts, ka viņa ir populāra itāļu-beļģu šansonjē Frederika Fransuā (Frédéric François) jaunākā meita.

"Ada Oda" jocīgais lo-fi postpanks atrada dzirdīgas ausis jau ar pirmo albumu "Un Amore Debole" (2022). Grupa bez steigas ir gatavojuši savu otro studijas ierakstu, kas iznāks nākamā gada februārī un tiek pieteikts ar dziesmu par to, ka jebkuros apstākļos svarīgi ir saglabāt mierīgu prātu. Pat, ja draugs iet pusdienās ar smuko kolēģi, bet kaimiņš ar nejauko balsi paziņo, ka viņa grupa dodas koncertturnejā pa Ameriku.



"Effekts" – "Zudusī paaudze"

Beidzot ir droši zināms, ka grupas "Effekts" pirmā plate ir gatava, iznāks novembrī, un par to gādās mūzikas izdevniecība "Naba Music". "Zudusī paaudze" ir tituldziesma no jaunā ieraksta, kas dod ieskatu albumā ietvertajās melanholiski sulīgajās emocijās, kurās apvienoti elektronikas un postpanka mūzikas elementi.

"Dziesmas videoklips ir sirreāls ceļojums varoņu dažādajos iekšējos "es", kas sadzīvo un mijiedarbojas, viens otru nomainot. Filmēšanā mums bija svarīgi ļauties eksperimentiem un dziesmas enerģijai," saka Signija Joce, kas ir dziesmas video režisore, bet operators ir Kārlis Bergs.

Grupa "Effekts" ir Ernests Hvostovojs, Viesturs Zandersons un Rihards Zelezņevs. Viņi uzvarējuši Latvijas Universitātes jauno mūziķu konkursā "Hadrons" un katru trešdienas rītu "Radio Naba" vada raidījumu "Smagais rīts ar Effektu".



"Health" x "Filter" – "Free To Die"

Losandželosas industriālā roka grupa "Health" pirmssvētku noskaņās un dibināšanas divdesmito jubileju gaidot atkārtoti izdod savu pagājušā gada albumu "Rat Wars", kam pievienots EP ar četrām jaunām dziesmām. Trīs no tām radušās sadarbībā ar viesmūziķiem. Dziesmas "Free To Die" ierakstā piedalījusies grupa "Filter", kas pārstāv amerikāņu industriālā roka iepriekšējo paaudzi.

"Filter" 1993. gadā dibināja bijušais "Nine Inch Nails" koncertu sastāva ģitārists Ričards Patriks (Richard Patrick), viņš arī vienīgais nemainīgais grupas dalībnieks un nelokāms savu ideju aizstāvis – gan jau ne tāpat vien "Filter" sastāvā īsāku vai ilgāku laiku sabijuši kādi pārdesmit mūziķi.

"Health" faniem albuma jaunā versija jāmeklē ar nosaukumu "Rat Wars Ultra Edition".



Kim Gordon – "Bangin’ on the Freeway"

Pirms 45 gadiem Kalifornijas universitātes socioloģijas profesora meita, mākslas skolas absolvente Kima Gordona cerēja sākt mākslinieces karjeru Ņujorkā. Tur viņa to arī atrada, bet pavisam neplānotā veidā – dīvainu skaņu un trokšņu pasaulē. Atrada arī domubiedru un nākamo vīru Tērstonu Mūru (Thurston Moore), un leģendārā eksperimentālā roka grupa "Sonic Youth" bija dzimusi.

Trīsdesmit gadus vēlāk Gordonas un Mūra laulība izjuka, un kopā ar to arī "Sonic Youth". Līdzās daudziem un dažādiem darbiem un projektiem Kima Mūra ir ierakstījusi arī divus soloalbumus, jaunākais no tiem "The Collective" iznāca šā gada martā. Tuvojoties gada nogalei, ierakstu apgāds "Matador Records" nolēmis iepriecināt mākslinieces cienītājus ar albuma luksusa izdevumu, kuru papildinās divas tajā neiekļautas dziesmas – "ECRP" un "Bangin’ on the Freeway". 13. decembrī tas nonāks pie faniem sudraba krāsas vinila plates formā.

Dziesmas "Bangin’ on the Freeway" videoversijas režisore ir Kimas Gordonas un Tērstona Mūra meita Koko Gordona Mūra (Coco Gordon Moore), un tajā redzama arī viņa pati, kopā ar mammu rullējot pa Kalifornijas lielceļiem.



"Pienvedēja piedzīvojumi" – "Karuselis"

Viena no pastāvīgākajām (un arī patstāvīgākajām) vērtībām latviešu rokmūzikā ir trīs no Sabiles – "Pienvedēja piedzīvojumi". Trīsdesmit gadu laikā no grupas neviens nav gājis prom un neviens nav nācis klāt, un "Pienvedēji" joprojām ir Māris Žigats, Aldis Lunde un Pēteris Lunde. Viņu dziesmas ir patiesas, godīgas un ikviena cilvēka mainīgās emocijas spoguļojošas, tāpēc "Pienvedēju" fani ir tikpat uzticīgi un uzticami, kā viņi paši, un to varēja redzēt grupas jubilejas koncertā, kurā "Palladium" koncertzāle bija pilna līdz pašiem griestiem.

Ceturtajā gadu desmitā "Pienvedēja piedzīvojumi" ieiet ar jaunu skaņdarbu "Karuselis" un sola septīto studijas albumu nākamgad. Dziesmas mūzikas un teksta autori ir visi grupas dalībnieki, bet producents ir bundzinieks Pēteris Lunde.

"Jaunā dziesma atspoguļo šī brīža straujo skrējienu jeb karuseli – attiecības, darbs, hobiji, veiksmes, grūtību un baiļu pārvarēšana. Mums atliek tikai divas iespējas – stingri turēties un ļauties karuselim, vai nekāpt tajā vispār," stāsta Pēteris Lunde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti