Krāšņi un grandiozi. «Instrumenti» uz «Arēnas Rīga» skatuves kā dzīvs organisms

"Instrumenti" ir vienoti skanējumā ne vien uz skatuves, bet visā lielajā komandā. Grupas kopā sanākšana nav bieža, bet, kad tā notiek, tā ir krāšņa un grandioza kā 26. oktobra "Arēnas Rīga" koncerts. 

2011. gada decembrī "Instrumenti" pirmo reizi ar solo koncertu uzstājās "Arēnā Rīga". Pēc 13 gadiem, ar septiņiem albumiem diskogrāfijā, viņi šeit atgriezās. Ievadā atmosfēru radīja Gata Zaķa elektroniskie skaņdarbi – te dejojami, te eksperimentāli. Zaķis ir daļa no "Instrumentiem" no pašiem pirmsākumiem. Zaķi raksturo muzikālā erudīcija, kuru viņš liek lietā, gan strādājot kā albumu producents, gan dažkārt pats uz skatuves muzicējot (duets "Dora", un ne tikai). "Instrumentu" kontekstā viņu zina kā aizkadra cilvēku, lai gan šajā albumā Zaķis ir redzamāks ne vien muzikāli, bet arī intervijās, un ir dziesmas "Perspektīva" videoklipa iniciators. Arēnā ļoti pietrūka iespēja redzēt viņa darbību uz lielajiem ekrāniem. Lai vai kā, bet aptuveni desmit minūtes pēc iesildošā priekšnesuma noslēguma "Instrumentu" koncerta sākumā diktores balss nolasīja "Runā Rīga" dzejas veidolā, lai pēc mirkļa līdz ar pirotehnikas lietu klausītāji to piedzīvotu arī kā dziesmu.

Grupas "Instrumenti" koncerts "Arēnā Rīga"
Grupas "Instrumenti" koncerts "Arēnā Rīga"

"Instrumentu" koncerta programmu varēja iedalīt piecās lielākās daļās – koncerts sākās dinamiski un roķīgi ar jaunākā albuma dziesmām: "Perspektīva", "Tuvu un tālu", pa vidu iejaucot arī kādu no iepriekšējiem albumiem, piemēram, "Pasaule" un, uz skatuves kāpjot pirmajam viesim ansim, "Atmiņas problēmas". Sava daļa tika atvēlēta albuma "Procrastination" dziesmām, kas tik sen nebija dzirdētas dzīvē. Koncerta vidū izskanēja arī "Peace" un "Born to Die" no pirmā albuma. Enerģijas lādiņu pienesa Gustavo, kurš grupai pievienojās dziesmās "Lie Down (Viss ir otrādāk)" un "Nāc dejot". Pakāpeniski koncerts atkal bija kļuvis pieklusinātāks – Reinis Sējāns un Jānis Šipkēvics, kā arī Una Daniela un Miķelis Putniņš devās uz mēles vidu, kur nodziedāja romantisko "Zemeslodes", svētku dziesmu "Vēl labāk" un arī pirmatskaņoja dziesmu ar Būū no gaidāmā Ziemassvētku albuma. Koncerta izskaņā dinamika nedaudz pieauga, kopā ar publiku dziedot lielos hitus "Apēst tevi", "Man patīk", "Visā visumā visums ir viss", "HES un tu". Noslēgumā 26. oktobra 26. dziesma (tik ļoti grupai raksturīgs humors) bija "Tu iekriti manī", kuru papildināja konfeti lietus, kuru soctīklos kāds apmeklētājs bija nodēvējis par pirmā sniega prieku – varu tikai piekrist!

Grupas "Instrumenti" koncerts "Arēnā Rīga"
Grupas "Instrumenti" koncerts "Arēnā Rīga"

"Instrumenti" ir popmūzika, bet tomēr tas nav tik vienkārši.

Šai popmūzikai ir dažādas nokrāsas – elektropops, poproks, roks, indie – popa hiti mijas ar popa eksperimentiem. "Instrumenti" uzstājas lielā sastāvā – ir pavadošo instrumentālistu grupa, tad vēl atsevišķi pūšamo instrumentu un vokālistu grupa. Reinis un Jānis arī spēlēja dažādus instrumentus – sintezatorus, bungas, ģitāras. Šajā koncertā interesanti bija vērot arī to, cik asprātīgi mainās Jāņa un Reiņa skatuves tērpi – pieskaņoti krāsu paletei, dziesmas emocijām vai kādai citai būtiskai niansei, kas nemanot iepriecināja acis.

"Instrumentu" koncerts glāstīja austiņu ar savu muzikālo, jo īpaši vokālo meistarību. Tā, piemēram, var izcelt dziesmu "Visu mūžu", kuras noslēgumā Jānis Šipkēvics sadziedājās kanonā ar Unu Danielu un Lindu Rušenieci. Savukārt Reiņa Sējāna solo spilgtākais mirklis bija dziesmā "Don't Hold Onto Me" – atklājot Reiņa muzikālās ietekmes, kuras viņš pats uz skatuves sulīgi izdzīvoja. Jāņa Šipkēvica solo "Pilnīgi viens" noslēgums vienā garā elpā un plašajā diapazonā lika visiem apkārtesošajiem klausīties pavērtām mutēm.

Grupas "Instrumenti" koncerts "Arēnā Rīga"
Grupas "Instrumenti" koncerts "Arēnā Rīga"

"Instrumenti" ir arī konceptuāli domātāji un stratēģiski plānotāji. Koncerta scenogrāfijai bija pielāgots jaunā albuma "Runā Rīga" vāciņš, šādi jau augustā radot intrigu par arēnā gaidāmo. Savukārt arēnas koncerta laikā publika tika iepazīstināta ar nākamo piedzīvojumu – ar pieciem Ziemassvētku koncertiem. 

Ziemassvētki publikā raisa dažādas emocijas, un tas kopumā ir atsevišķs formāts, kam ir savs nerakstītais kanons. Vēl pirms tam, novembra sākumā, ir iespēja noskatīties izrādi "Vārna" Elzas Leimanes horeogrāfijā ar Reiņa Sējāna mūziku. Savukārt novembra beigās Jānis Šipkēvics kopā ar pianistu Reini Zariņu izpildīs laikmetīgo vokālo mūziku. Viens izaug no otra un pārtop trešajā.

Definēt to, kas ir "Instrumenti", top grūtāk. Dzīvs organisms, šķiet, būtu īstā, īsā un poētiskā atbilde.

Grupas "Instrumenti" koncerts "Arēnā Rīga"
Grupas "Instrumenti" koncerts "Arēnā Rīga"

Kopumā 2024. gadā latviešu populārās mūzikas pārstāvji ir priecējuši publiku ar savu spēju radīt un arī iznest šovus, un arī "Instrumeni" ir viena no spēcīgākajām koncertgrupām, un

viņu šovs bija viens no grandiozākajiem ne vien latviešu, bet arī dažu labu ārzemju viesu kontekstā.

Vai varam "Instrumentus" gaidīt kā galvenos māksliniekus kādā no 2025. gada vasaras mūzikas festivāliem? Tas būtu skaisti un pelnīti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti