Kultūras ziņas

Baltijas mūzikas videoklipu konkurss

Kultūras ziņas

Čehova teātris ar izrādi atklāj jaunas telpas

Aizvadīts pasaulslavenā Freiburgas baroka orķestra koncerts

«Mums būs prieks šeit atgriezties vēl kādreiz». Liepājā izskan pasaulslavenā Freiburgas baroka orķestra koncerts

Ar vienīgo koncertu Baltijā Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" svētdien uzstājās Freiburgas baroka orķestris, kuru mūzikas kritiķi novērtējuši par šobrīd izcilāko baroka orķestri pasaulē. Ansamblis Latvijā pēc 15 gadu pārtraukuma atgriezās ar monumentālu programmu, atskaņojot visus sešus Johana Sebastiāna Baha "Brandenburgas koncertus", kas tiek uzskatīti par vienu no krāšņākajām baroka stila mūzikas pērlēm.

Aizpērn 1. maijā Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" notika pasaulslavenā Berlīnes filharmonijas orķestra "Eiropas koncerts", un šo pasākumu mūzikas pazinēji toreiz nodēvēja par līdz šim lielāko notikumu koncertzāles pastāvēšanas vēsturē. Šī gada 27. oktobris "Lielā dzintara" hronikās tika ierakstīts ar cita, ne mazāk izcila kolektīva muzicēšanu uz koncertzāles lielās skatuves.

"Freiburgas baroka orķestris – tas ir tas pats, ja pie mums brauc Berlīnes filharmoniķi vai Amsterdamas "Concertgebouw" orķestris. Tas ir visaugstākās klases baroka un klasicisma mūzikas atskaņotāju kolektīvs," uzsvēra Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" mākslinieciskais vadītājs Orests Silabriedis.

Freiburgas mūziķi šajā vakarā izpildīja visus sešus Johana Sebastiāna Baha "Brandenburgas koncertus", kuros izskan lieliska mežragu, stīgu instrumentu, kā arī trompetes, blokflautas un obojas saspēle.

"Mums ir iespēja baudīt visaugstākās klases baroka mūziku, kas burtiski mirdz no dažādu instrumentu solo epizodēm. Mūziķiem tā ir pamatīga slodze, bet klausītājiem – visaugstākā bauda," norādīja Orests Silabriedis.

Koncerta klausītāja, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektore Ilona Meija par koncertā dzirdēto sacīja: "Visvairāk man patika līdz šim brīdim blokflautiste, atstāja ārkārtīgi lielu iespaidu. Tad pirmajā koncertā abi mežradznieki – zinot, cik grūti ir spēlēt šo naturālo mežragu, tas bija ļoti augstas klases līmenis."

Savukārt koncerta klausītāja, pianiste, trio "Art-i-Shok" dalībniece Agnese Egliņa komentēja: "Kā jau Baha mūzika, tur ir tik daudz līniju, tik daudz informācijas, kur katrreiz var atrast kaut ko priekš sevis, priekš tā mirkļa, un arī šeit man patīk, ka viņi rotaļājas ap katru mirkli un priecājas spēlēt kopā."

Mūziķi pēc turpat trīs stundu ilgā koncerta jutās saguruši, tomēr vienlaikus arī gandarīti par vakaru kopā ar Latvijas publiku.

"Ir ļoti labas sajūtas atgriezties Latvijā pēc 15 gadu pauzes, un mēs šovakar sastapāmies ar ļoti labu auditoriju ļoti labā vietā – šī koncertzāle ir patīkams pārsteigums," sacīja Freiburgas baroka orķestra mākslinieciskais vadītājs Gotfrīds fon der Golcs. "Kopš bijām šeit pēdējo reizi, mūsu kolektīvā notikusi daļēja paaudžu maiņa, arī mana meita tagad spēlē mūsu orķestrī…

Mums būs prieks atgriezties šeit vēl kādreiz, jo cilvēki Ziemeļeiropā ļoti labi jūt mūziku un mums ir viegli spēlēt."

Baha "Brandenburgas koncertu" cikls veltīts Prūsijas karaļa Frīdriha I onkulim – markgrāfam, melomānam, Brandenburgas Kristiānam Ludvigam. Tas datēts ar 1721. gada martu, taču, mūzikas kritiķu ieskatā, komponists tajā apkopojis dažādos laikos komponētu mūziku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti