Lielie vārdi un daudzsološie debitanti! Klausāmies jūnijā iznākušo latviešu mūziku

Jūnijs latviešu mūzikā ir bijis bagāts ar jaunumiem visdažādākajos stilos un formātos. Iznākuši ilgi loloti un beidzot izdoti albumi. Tāpat izlasē atradīsi dažus Jāņu mūzikas jaunumus, bet acis priecēs dziesmu videoklipi.

Šī izlase būs iespēja iepazīt gan pašmāju mūzikas daudzveidību, gan atrast savu jauno favorītdziesmu vai albumu. 

"Sudden Lights" – "Nejauši kadri"

"Sudden Lights" izdod pirmo dziesmu "Nejauši kadri" no nākamā gada pavasarī gaidāmā grupas studijas albuma. Par dziesmu "Sudden Lights" solists Andrejs Reinis Zitmanis stāsta: "Tuvojas jauns albums un dziesma "Nejauši kadri" būs pirmā, kas pāršķirs jaunu lapaspusi mūsu dzīvē. Mēs esam jaunas ēras pašā sākumā un šādos pašizveidotos robežpunktos gribas būt atklātiem pašiem pret sevi un visu pasauli, tāpēc šajā dziesmā, iespējams, esam patiesāki un atkailinātāki nekā jebkad agrāk. Arī dziesmas ieraksta procesā pēc iespējas esam tuvojušies tiešām dzīvā ieraksta skanējumam, partijas iespēlējot kopā, nevis atsevišķi. Stāsts ir par centieniem sevi nobalansēt pilsētas un informācijas burzmā, par radīšanas trauslo brīdi un par sāpīgo apzināšanos, ka notikumi ap mums ir neatgriezeniski. Iekšēja drāma viena tramvaja brauciena garumā."

Dziesmas videoklipa autors ir Matīss Kaža kopā ar operatoru Ritvaru Bluku, kurš norisi fiksēja, izmantojot 16 mm kinokameru.

Duets "Sinerģija" – "Gaismu Tumsā" 

Duetu "Sinerģija" veido čelliste, dziedātāja Madara Fogelmane un koklētāja Marte Līce, un meditatīvā dziesma "Gaismu Tumsā" ir otrais singls no topošā debijas albuma.

"Jaunā dziesma tapa kā spontāna, meditatīva radošā vibrācija," saka Madara Fogelmane. "Dziesmas vārdi radās līdz ar agra ziemas rīta gaismu. Manī jau kādu laiku risinājās iekšējs dialogs par diezgan tumšām un smagām emocijām. Pēkšņi naktī pamodos un ļāvos radošajam procesam. Šķita, ka kaut kas manī meklē līdzsvaru starp gaismu un tumsu, sevis pieņemšanu arī smagākos dzīves brīžos."

Aldis Kolosovs – "Neesam sīkumaini"

Jūnija sākumā ar albumu "Neesam sīkumaini" debitēja dziesminieks Aldis Kolosovs. Albumu veido Kolosova dziesmas ar Kārļa Vēdiņa dzeju. Dziesmai "Tā meitene" jaunā režisore Emma Daniela Grāpe ir radījusi videoklipu, kur galvenajās lomās iejūtas aktieri Agate Krista un Artis Jančevskis.

Savukārt pats albums ierakstīts Ingus Baušķenieka studijā. Grupā pats Aldis Kolosovs pie klavierēm un mikrofona, Edgars Šubrovskis pie basa, Edgars Rubenis pie ģitārām, bet pie bungām – Niks Moss Rodžerss.

Dons – "Sāp"

Dziedātāja Dona jaunākā dziesma "Sāp" ir vēstnesis augusta sākumā gaidāmajam albumam "Laiks".

Singlam izdota arī angliskā versija ar nosaukumu "Dark". Mūziķis par dziesmu saka: "Vēlos ļaut katram klausītājam pašam izdzīvot dziesmas "Sāp" stāstu caur savu emocionālo prizmu. Stāstu par iemīlēšanos, par attiecību sākumu un ilūzijām, kas ar laiku zūd."

"Ambedo Act" – "Mayfly"

"Ambedo Act" sastāvā muzicē Aigars Reņģīts (bungas), Edgars Vārtiņš (ģitāra), Ilmārs Parols (basģitāra) un Maksims Bistrjakovs (vokāls). "Ambedo Act" mūziku raksturo melanholiski absurdi un ironiski akcenti, kombinējot alternatīvo roku un post-grunge skaņas.

Mūziķi stāsta: ""Mayfly" ir dziesma par izjūtām, kad mēs jūtamies nenovērtēti, nevajadzīgi un aizmirsti attiecībās ar ģimeni, draugiem vai kolēģiem. Tā izsaka cīņu un mēģinājumus uzlabot situāciju, kas bieži vien rezultējas ar vēl lielāku vilšanos, liekot justies kā viegli aizvietojamiem. Videoklips attēlo šo emocionālo 24 stundu ciklu, izmantojot "time-lapse" efektu, kas filmēts reālu 24 stundu laikā. Filmēšanas laikā grupa piedzīvoja arī vētru, kas padarīja šo pieredzi vēl autentiskāku un redzamu videomateriālā." 

 

Kristine Praulina un "The Soulful Crew" – "Jā, Bet!"

Kristīnes Prauliņas un "The Soulful Crew" dziesma "Jā, bet!" ir jau otrais singls rudenī gaidāmajam mini-albumam latviešu valodā.

"Jā, bet!" stāsta par cilvēka dabu un to savstarpējām attiecībām – cik lielā mērā mēs veidojam viens otra dzīves katru dienu un cik svarīgi ir būt kopā, radīt kopā un svinēt vienam otru. Dziesmas videoklipa autors ir režisors Reinis Janulis, kurš radīja raitu stāstu par to, kā cilvēki ikdienas aktivitātēs var atrast balansu.

Luka, piedaloties Silraq – "Ja Vien Es Spētu"

Jaunā dziedātāja Luka, kuru plašāka publika iepazina kā konkursa "X-faktors" dalībnieci, prezentē savu jaunāko dziesmu "Ja Vien Es Spētu", kas ir emocijām bagāta balāde.

Dziesmā īpašais viesis ir reperis Silraq, bet videoklipā viešņas ir "PROX creative" dejotājas.

Ralfs Eilands – "Apaļās Neskaidrības"

Pēc ilgākas klusēšanas Ralfs Eilands piedāvā dziesmu "Apaļās Neskaidrības", kam ir arī versija angļu valodā "Funny Faces".  Tā stāsta par situāciju, kad visi citi labāk zina, kā cilvēkam būtu jādzīvo. Dziesma īpaša ar videoklipu, kur dažādas nerātnības pastrādā četri Rīgas puikas.

"Stop Acting" – "Akmenī Kalts" 

Alternatīvā roka grupa "Stop Acting" izdevusi jaunu singlu "Akmenī kalts", kas piestāvēs vasaras ballītēm, bet tomēr dziesma risina būtiskus sarežģījumus.

Lai gan šīs dziesmas vārdi šķietami rakstīti no puiša perspektīvas, vārdu autore ir grupas bundziniece, mūzika tapusi visai grupai līdzdarbojoties. 

"The Tunes" – "Vasaras prāts/14 Reasons to Love"

Jaunā rokgrupa "The Tunes" nāk klajā ar singlu "Vasaras prāts/14 Reasons to Love", kam radītas versijas gan latviešu, gan angļu valodā. Instrumentāli šīs dziesmas ir identiskas, taču mainās vokālā melodija, partijas un valoda, caur ko "The Tunes" centušies parādīt to, cik dažādi ir iespējams interpretēt lietas dzīvē, mainot elementu kārtību.

Tas tiek sniegts caur mūziku, mainot stāstu, valodu, vokālistus un pamatsajūtu, iegūstot divas pilnīgi atšķirīgas dziesmas, nomainot vien savu perspektīvu.

"Tepat" – EP "Saldāks par vīnu"

"Tepat" izveidojusies 2023. gada nogalē, un tās sastāvā darbojas seši mūziķi. Minialbums "Saldāks par vīnu" tapis pašu mūziķu veidotajā studijā "Smeldze Recordings" un to veido četras dziesmas.

Džeza noskaņās ieturētajai popdziesmai "Paskrien līdzi" režisors Emīls Alps radījis videoklipu. 

Lauris Reiniks – "Kaila nakts"

Vasarīgu dziesmu sentimentālās deviņdesmito gadu noskaņā "Kaila nakts" klausītājiem piedāvā Lauris Reiniks. Šo dziesmu pirms 20 gadiem sakomponējis Laura tēvs Artūrs Reiniks.

Dziesmai plānotas versijas arī lietuviešu un igauņu valodā. "Man vienmēr ir paticis dzirdēt savas dziesmas citu dziedātāju izpildījumā, un Laura ideja iedziedāt manu dziesmu savā versijā patīkami pārsteidza. Rezultāts, manuprāt, ir ļoti veiksmīgs, jo dziesma ir saglabājusi tās emocijas, ko es ieliku melodijā un dzejniece Ulla Kavicka vārdos vairāk nekā pirms 20 gadiem. Laura interpretācijā un jaunajā aranžijā dziesma ir ieguvusi jaunu elpu un skanējumu!" saka Artūrs Reiniks.

Atvara – "Pie manis tveries" 

Mūziķes, dziedātājas un dziesmu autores Atvaras jaunākā dziesma – emocionāli piesātinātā, himniskā balāde "Pie manis tveries" sākotnēji popularitāti iemantoja vietnē "TikTok" un strauji paliek populāra arī citās platformās. 

"Instrumenti" – "Tu iekriti manī"

Arī jaunākais "Instrumenti" singls "Tu iekriti manī" ir aktuāls radiostacijās.

"Dziesmu es uzrakstīju pirms vairākiem gadiem, kad nejauši uzdūros šim skaistajam dzejolītim, un tikai tagad, kad nupat pasaulē nākusi mana meitiņa, es pēkšņi saprotu, ka šī dziesma toreiz radusies kā nākotnes vīzija par šo notikumu un sajūtām, kad sirdī salīst visa pasaules mīlestība," par dziesmu saka Reinis Sējāns. 

"Tautumeitas" – "Danco, Jāni!" 

Arī "Tautumeitu" jaunāko veikumu – dziesmu "Danco, Jāni!" šajā jūnijā iecienījuši gan klausītāji, gan radiostacijas.

"Danco, Jāni!" ir arī videoklips, kura autore ir Dārta Apsīte, kura saka: "Mītiskajam Jānim piemīt divas dabas – pretmeti, kuros dzīvojam saulgriežu laikā. "Tautumeitas" šajā stāstā pārtop par liminālās starptelpas turētājām. Tās vienlaicīgi ir gaisma un tumsa, labais un ļaunais, cilvēciskais un pārdabiskais. Pazūd robežas, kur beidzas viena un sākas otra. Uguns savienojas ar ūdeni, diena ar nakti, un viņas – tāpat kā Jānis – satur šo pasauli kopā."

"Triānas parks" – "Liepu laipas"

"Liepu laipas" ir "Triānas parka" sadarbība ar dziedātāju Normundu Zušu un šī ir dziesma latgaliski. "Vienai no manām vecmāmiņām saknes ir atrodamas Latgalē, tādēļ strādājot pie dziesmas sapratu, ka man tas ir kā antropoloģisks pētījums, lai iepazītu Latgali un tās kultūru," stāsta Agnese Rakovska.

Dziesmas videoklipa autori ir Lauris Ābele un Mārcis Ābele, kuri to uzņēmuši ar infrasarkanās gaismas kameru. "Liepu laipas" ir pirmais singls no rudenī gaidāmā "Triānas parka" albuma.

Mickeen un krsts – EP "comfort zone"

"Zelta Mikrofona" labākās debijas ieguvējs, producents Mickeen (Miks Pinzulis) un elektroniskās mūzikas producents Krsts (Krists Melngailis) izdod minialbumu "Comfort Zone". 

Sadarbība tapusi prieka pēc, bet arī abus mūziķus izaicinājusi, doties ārpus komforta zonas. Šis EP sastāv no septiņām kompozīcijām. Visas ir producējuši Mickeen un Krsts, izņēmumi ir trīs dziesmas, kurās sadarbojušies ar Latvijā zināmiem elektroniskās mūzikas pārstāvjiem – Dispoze, Veiders un PWR2500.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Karlo The – EP "Skābais krējums"

Četru dziesmu minialbums "Skābais krējums" reperim un producentam Karlo The ir pirmais. Dinamiskās dziesmas iesmaida par sabiedrības krējumu, kas visai bieži ir saskābis.

Dziesmu tapšanā un apstrādē iesaistīti bijuši bītmeikers un dzejnieks Edvards Kuks, mūziķis Kay Jay, producents un reperis Rolands Če. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Xantikvariāts – "Rotaļā" 

Pašmāju reperis Xantikvariāts izdod mākslinieciski spilgtu videoklipu dziesmai "rotaļā", kurā ataino klasikas – Titānika slīkšanas ainu. Tas ir pirmais singls no repera gaidāmā albuma "Nu, tad čau!".

Videoklipu režisējis Toms Upītis, producējis Mikus Zarāns un "Policy Productions". "Uz plosta bija gana daudz vieta gan džekam, gan Rouzai. Tas ir zinātniski pierādīts. Savukārt, tas, kas nav zinātniski pierādīts, vai uz plosta pietiek vietas tādam džekam kā Xantikvariāts un visam viņa talantam. Šo hipotēzi izvirzījām, pētījām un rezultātā arī veiksmīgi pierādījām," joko Toms Upītis, piebilstot, ka klipa esence esot gaužām praktiska – radīt ko skaistu bez pašmērķīgas apgarotības.

Madara Dzintara – "Ved mani mājās"

Mūziķe Madara Dzintara piedāvā singlu "Ved mani mājās", kas vasarīgās un vieglās noskaņās raisīs māju sajūtu, dos patvērumu trauksmainajā un neparedzamajā pasaulē. 

Agnesse – EP "Uz augšu"

Jaunā dziedātāja Agnesse izdevusi piecu popdziesmu mini albumu "Uz augšu", kas vēsta par jaunas sievietes attiecību peripetijām. Tas ir stāsts par to, kā sāpes un noliegums aizved pie situācijas atzīšanas, sevis apzināšanās un pateicības.

Līdz ar albumu publicēts arī videoklips dziesmai "Šonakt".

Alise Kante – "Bezgalīga telpa" 

Dziedātāja Alise Kante un ģitārists Āris Ozols piedāvā skaņdarbu "Bezgalīga telpa", kas ir latīņu džeza ritmu iedvesmota popdziesma.

"Mirklis, kad apstājas laiks un viss, kas mums ir apkārt, kļūst par bezgalīgu telpu – vietu, kur ikviens var gūt patiesu laimes sajūtu, baudot nesteidzības mirkli," saka dziedātāja.

"Bezgalīga telpa" videoklipa autors ir Toms Auziņš. 

 

Ods un Goča – albums "Ej tu dir*t – ta ir hatchback muzika"

Jaunu, septiņu dziesmu albumu "Ej tu dir*t - ta ir hatchback muzika" izdevuši populārie jaunās paaudzes reperi Ods un Goča.

Albumā populārā, deju mūzika satiek dzīves realitāti, un šie kontrasti paliek atmiņā. Albums ir dejojams, asprātīgs un precīzs dzīves vērojums. Dziesmai "9YATKA" radīts retro, ielu noskaņās ieturēts videoklips.

Armands Rutkovskis – "Tavas acis nemelo"

Mūzikas producents un dziedātājs Armands Rutkovskis, zināms arī kā Arutt, izdod dziesmu "Tavas acis nemelo", kas ir stāsts par godīgumu.

"Šī dziesma ir par to, ka cilvēka skatiens spēj pateikt vairāk nekā vārdi. Reizēm mēs cenšamies savas sajūtas maskēt ar rūpīgi izvēlētiem vārdiem, taču acu skatiens atklāj mūsu patiesās sajūtas," saka mūziķis.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Kuba" – "Laukumi"

Albums "Laukumi" ir otrais projektā "Kuba" ieraksts, kas pie klausītājiem nācis 20 gadus.

"Šā albuma tapšanu varētu salīdzināt ar atsperi, kas lēnām, bet mērķtiecīgi atvilkta, pārdomājot katru sīkumu, katru detaļu, lai beidzot šogad to varētu atlaist un ieraksts ar pamatīgu spēku kā šāviņš uzsāktu savu ceļu izplatījumā. Mēs ceram, ka plates lidojums būs tāls un ilgs, tā atradīs savu klausītāju, atradīs savu ceļu arī citās mākslas formās," cerību pauda grupa.

Projektā apvienojušies vairāki Latvijā zināmi mūziķi – Arnis Račinskis, Jānis Žilde, Mareks Ameriks, Toms Ostrovskis, Mārtiņš Strautnieks un Mikus Solovejs, un pirmais albums "15 Episodes Of Kuba" klajā nāca 2002. gadā. Vairāki jaunā albuma "Laukumi" skaņdarbi izskanējuši jau divtūkstošo gadu sākuma koncertos, bet albums ierakstīts 2017. gadā Valmierā, "Hodila studijā".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

"Gaudeamus", "Pērkons" – "Kulakovs. Veidenbaums. Mīlestībā viļņo krūts"

RTU vīru kora "Gaudeamus" diriģenta Ivara Cinkusa vadībā un leģendārās grupas "Pērkons" albumu "Kulakovs. Veidenbaums. Mīlestībā viļņo krūts" veido 21 gan agrāk radīta, gan arī jaunkomponēta dziesma ar Kulakovam tik tuvā Eduarda Veidenbauma dzeju.

Albumā dzirdama arī mūžībā aizgājušā meistara virtuozā taustiņspēle, gan arī šarmantā balss.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Dīkstāve" – EP "Strāva" 

Jaunajā grupā "Dīkstāve" apvienojušies alternatīvajā mūzikā zināmi cilvēki: Uldis Kairis ("Kartāga", "Voiceks Voiska"), un tās sastāvu veido Uldis Zariņš ("Kartāga", "Voiceks Voiska", "Sirke", "The Satellites"), Raivis Žukovskis ("Pest of a Child", "All Day Long", "Voiceks Voiska", "Apofeoz Orkestra") un Jekaterīna Mihailova ("Maid of Shade").

Savukārt grupas debijas minialbums "Strāva" ir trīs dziesmu apkopojums, un gada nogalē plānots arī albums.

Par sevi grupa saka: ""Dīkstāves" skanējumu iedvesmo astoņdesmito un deviņdesmito gadu alternatīvā mūzika, taču tās radītā mūzika nav nedz stilizācija, nedz arī izdabā mūsdienu mūzikas skanējumam. "Dīkstāves" gadījumā tā ir atgriešanās pie saknēm, pie tās mūzikas, ar kuru grupas dalībnieki ir izauguši un kuru vēl joprojām mīl visvairāk. Vienlaikus tā nepārprotami ir pusmūža cilvēku radīta mūzika, kas reflektē par dzīves straujo skrējienu un cilvēka eksistences iluzoro dabu." 

Pirmā uzstāšanās plānota festivālā "Laba Daba".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Līgas pH3"  - "Ne tā gaida J​ā​ņ​a b​ē​rnus"

Eksperimentālās etnomūzikas apvienība "Līgas pH3" šajos saulgriežos, 21. jūnijā, izdeva albumu "Ne tā gaida J​ā​ņ​a  bērnus", kura pamatā ir ideja par to, ka reizēm introverta daba ir tik spēcīga, ka, lai gan tiek izjusta nepieciešamība svinēt un piedzīvot vasaras saulgriežu brīnumu, ar to ir par maz, lai saņemtos kārtīgam masu pasākumam ar skaļu, brašu dziedāšanu un rotaļās iešanu.

Albumā apkopotas lēnas, mierīgas, iekšupvērstas, introvertas līgotnes.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti