Kultūras ziņas

Mazirbē norisinās trīsdesmitā lībiešu vasaras skola

Kultūras ziņas

"Marija no Buenosairesas" Cēsu mākslas festivālā

Rendā aizvadīts dziesminieku festivāls "Trubadūrs"

Rendā aizvadīts dziesminieku festivāls «Trubadūrs»

Kuldīgas novada Rendas pagastā aizvadītā nedēļa pagāja dziesminieku zīmē. Te notika otrais dziesminieku festivāls "Trubadūrs". Lielāki un mazāki koncerti, meistarklases, atkalsatikšanās un kopā muzicēšana – tas viss ir "Trubadūrs".

Festivāls "Trubadūrs" norit otro reizi un atkal ir piestājis Rendā. Visu nedēļu gan jauni, gan jau pieredzējušāki dziesminieki ir tikušies meistarklasēs, muzicējuši dažādās pagasta vietās. Tā pa īstam šo spēku var apjaust lielkoncertos, tie ir divi. Un dziesminieks Haralds Sīmanis, to visu vērojot no mākoņu maliņas, var priecāties, ka joprojām piepildās viņa reiz sacītais: "Latvieši pieraduši dzīvot kaimiņos, bet ne pārāk tuvu; kad viņi sanāk kopā, tad ir svētki".

"Es domāju, ka tas aug augumā arī tāpēc, ka nu tas ir darbs tajā virzienā tiek ieguldīts. Man jau ir uzskats, ka latvieši, Latvija ir dziesminieku bagāta zeme," saka festivāla rīkotāja Inese Muižniece.

Dziesminieku festivāls “Trubadūrs” 2024
Dziesminieku festivāls “Trubadūrs” 2024

Dziesminieces Austras Pumpures atstāto mantojumu turpina kopt un attīstīt "Austras biedrība", gan meklējot un iedrošinot jaunus tīrradņus, gan aicinot pieredzes bagātos dalīties ar savām prasmēm un atziņām.

"Es jau esmu tūkstoš gadus dziesminiece, kas arī pati sacer mūziku un vārdus un  spēlē uz ģitāras, Austras Pumpures, nu var teikt, vecākā meita. Es vienkārši ar milzīgu laimi un mīlestību noraugos uz mazbērniem un mazmazbērniem, kas turpina idejisko, ļoti organisko un patieso mākslu, mūzikas izpausmes veidu, dzīvesveidu," uzsver mūziķe, dziesminiece Ieva Akuratere.

Lielkoncertā bija arī viesis no Nīderlandes – dziesmu autors un multiinstrumentālists Brams van Langens. Šai festivālā viņš muzicēja pirmo reizi.

"Skaisti. Esmu tik priecīgs, ka redzu tik daudz cilvēku, kuri ierodas, lai patiešām klausītos un patiesi izbaudītu šo mūziku klusumā, kas man nozīmē ļoti daudz," saka mūziķis.

Dziesminieku festivāls “Trubadūrs” 2024
Dziesminieku festivāls “Trubadūrs” 2024

Šai reizē meistarklasēs ar savu pieredzi dalījās Maija Kalniņa, Roberts Dinters un Zanda Štrausa.

"Tu nevari cilvēkam iemācīt kaut ko cienīt, kaut kam ticēt. Tas nāk tikai no tādas kopā būšanas, no tādas kopā esības. Un tas mums arī notika brīnišķīgā veidā," norāda Zanda Štrausa.

"Trubadūrs" ir lielākais dziesminieku pasākums Latvijā. Plašas ir arī "Dziesminieku dienas Sēlijā".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti