Rīta regtaims

"Meklējiet sievieti!" jeb Purvītis – Aspazijas kaimiņš

Rīta regtaims

Roberts Flaics: Mūzika un māksla ir interesants veids, kā saprast visu, kas ar mums notiek

Kristaps Vanadziņš: Vēlējos eksponēt mūsu tautas lielāko eleganci – melodiju

Pianists Kristaps Vanadziņš: Vēlos eksponēt mūsu tautas lielāko eleganci – melodiju

29. augustā Kristapa Vanadziņa džeza trio publiskojusi pirmo kompozīciju no novembrī gaidāmās plates "Latviskā elegance". Tā ir versija par Jura Kulakova dziesmu "Pie baltas lapas", kuru atskaņo kontrabasists Jānis Rubiks, sitaminstrumentālists Kaspars Kurdeko un pianists Kristaps Vanadziņš. 

Plate "Latviskā elegance" sola muzikālu ceļojumu, kas apvieno tradīcijas un mūsdienu džeza izpausmes, iekļaujot arī Ulda Stabulnieka, Mārtiņa Brauna, Jāņa Ivanova un Raimonda Paula mūziku, Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Rīta regtaims" stāstīja Vanadziņš.

 

"Ar šo ierakstu es vēlējos eksponēt mūsu tautas lielāko eleganci – melodiju. Šeit trio spēle satiekas ar latviešu dižākajiem komponistiem. "Latviskā elegance" noteikti ir albums, kurā lepojos ar savam saknēm un savu tautu, liekot šai mūzikai skanēt arī šodien," pauda Vanadziņš. 

Pianists atklāja, ka jau savā iepriekšējā solo programmā "Portreti" sācis integrēt latviešu mūziku un tas viņu ļoti uzrunājis. 

"Kaut kādā brīdī tas manī sāka ārkārtīgi rezonēt, tādēļ tikai likumsakarīgi, ka radās jauna programma ar latviešu mūzikas pērlēm.

Šis acīmredzot ir laiks, kad vēlos šo mūziku, kā lai saka, nedaudz atsvaidzināt. Atsvaidzināt tādas melodijas kā Ivanovam un visiem pārējiem meistariem," atklāja Vanadziņš. 

Runājot par izveidojušos kontrabasista, situminstrumentālista un pianista džeza trio, Vanadziņš vērtēja, ka visus trīs mūziķus vieno saspēle, kompozīcija un vēlme radīt. 

"Džeza trio visi ir komponisti un radītāji, jo vienu un to pašu noti, un ierakstā arī katru tā saucamo teiku nav iespējams nospēlēt vienādi. Man šajā ierakstā ir brīnišķīgi kolēģi. Es domāju, caur mums runā radošums. Tas ir jākopj, un jāatrod arī klusums, lai šis radošums nāktu un attīstītos. Reizēm idejas tiešām pašas ierodas," stāstīja Vanadziņš. 

Stāstot par jaunāko kompozīciju – versiju par Jura Kulakova dziesmu "Pie baltas lapas", pianists uzsvēra, ka viņš Kulakovu uztver kā vienu no latviešu mūzikas leģendām, lai gan pats vēl laikā, kad tapa "Pie baltas lapas", nemaz nebija dzimis. 

"Ar Juri [Kulakovu] man bija ļoti labas, koleģiālas attiecības. Lai gan kopā uz skatuves, šķiet, neesam spēlējuši, tikāmies dažādos kopkoncertos. Sarunas vienmēr bija ļoti gaišas un humora pilnas. Man viņš ļoti patika kā personība un leģenda. Domāju, katram Latvijas cilvēkam ir par Juri kāds stāsts, un tas ir pats skaistākais," sacīja Vanadziņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti