Kultūras rondo

Izstādē "Tava roka" satiekas Ievas Maurītes un viņas mammas Daces Pētersones darbi

Kultūras rondo

Rīgas svētku programma augustā aptvers visas galvaspilsētas apkaimes

Liepājas Simfoniskais orķestris aicina uz festivāla "Rimbenieks" koncertiem

Liepājas Simfoniskais orķestris aicina uz festivāla «Rimbenieks» koncertiem Dienvidkurzemē

Aizsācies 2021. gadā, arī šogad augustā Dienvidkurzemes novadu apceļos Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotais mūzikas festivāls "Rimbenieks", novada pilsētās un ciemos no 2. līdz 18. augustam piedāvājot vairākus koncertus, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāstīja orķestra diriģents un mākslinieciskais vadītājs Guntis Kuzma un orķestra direktors Uldis Lipskis.

Galvenais satura balsts festivālā "Rimbenieks" ir kamermūzika, ko atskaņo Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķu veidoti ansambļi, pieaicinot savus domubiedrus un tuvākos skatuves draugus.

"Saturiskais stūrakmens ir kamermūzikas koncerti, un mēs faktiski jau rudenī aicinājām mūziķus pieteikt programmas, domāt par tām, uzrunāt savus domubiedrus gan orķestrī, gan no malas. Līdz ar to tās programmas jau izveidojās viņu galvās," stāstīja Kuzma. 

Orķestra sadalīšanās mazākās domubiedru grupās galu galā veicina arī kopējā orķestra skanējuma attīstību, jo, darbojoties šaurākā lokā, orķestra mūziķi iemācās labāk viens otru dzirdēt, klausīties un just, pauda Kuzma. 

"Mums ir ļoti labi darbinieki, lieliski kolēģi, un mēs šim festivālam tiešām gatavojamies visu gadu. Kā beidzas festivāls, tā mēs domājam par nākošo. Visa orķestra dzīve, kas sastāv no kādiem 60 koncertiem gadā dažādās vietās un formātos, tā tomēr ir tāda caurviju darbība, jo mēs strādājam paralēli šobrīd, piemēram, jau pie 2025. gada projektiem. Tas viss ļoti labi tiek savākts kopā," stāstīja Lipskis. 

Festivāla programma šogad solās būt daudzveidīga. Skanēs Volfganga Amadeja Mocarta, Ludviga van Bēthovena, Johannesa Brāmsa, Astora Pjacollas, Kloda Debisī un daudzu citu pasaulē labi pazīstamu komponistu mūzika, savukārt no latviešu autoriem pārstāvēti būs Pēteris Vasks, Vilnis Šmīdbergs, Imants Kalniņš, Līga Ančevska, Natālija Munda.

"Papildus kamermūzikām ir arī viena liela simfoniskā programma, ar ko mēs festivālu atklāsim. Jau vairākus gadus mēs festivālu atklājam Kazdangā, tur ir tiešām brīnišķīga vieta, un tur brīnišķīgi skan. Šajā reizē mēs esam sagatavojuši Vīnes klasiķu programmu. Būs arī divi brīnišķīgi viesi – Sandis Šteinbergs un otrs solists Ēriks Kiršfelds," stāstīja Kuzma.

Šogad koncerti norisināsies gan baznīcās, gan kultūras namos, gan muižās, gan pāris no tiem būs arī zem klajas debess.

"Mēs cenšamies to bagātīgo kultūras un kultūrvēstures mantojumu parādīt no dažādām pusēm, bet daudz kur tā baznīca ir tā lielākā mākslas krātuve konkrētajā vietā ar vislabāko akustiku, tāpēc tīri dabiski, ka daudzi koncerti, festivāli notiek tieši baznīcās," stāstīja Lipskis. 

Pateicoties Dienvidkurzemes novada pašvaldības ieinteresētībai, visi festivāla "Rimbenieks" koncerti skatītājiem ir apmeklējami bez maksas, norādīja Lipskis. 

"Mums it sevišķi svarīgi ir dabūt to vietējo kopienu cilvēkus koncertos. Uz tiem nāk tiešām, kā saka, pat tādi mazi nošmulējušies bērniņi, kas turpat no krūmiem izlien. Tas ir ļoti forši, jo varbūt tas ir pirmais nopietnais koncerts viņu dzīvē, ko viņi dzird.

Tā ir svarīga misija šim festivālam – aizsniegt cilvēkus vistālākajos nomaļajos apdzīvotajos punktos un sasildīt viņu sirdis ar mūziku," pauda Lipskis. 

Ņemot vērā iepriekšējo gadu lielo skatītāju atsaucību, Kuzma uz koncertiem skatītājus aicināja ierasties laicīgi.  

Festivāla "Rimbenieks" programma: 

Ceļojums sāksies Kazdangas Kultūras namā, kur plašajā zālē 2. augustā pulksten 19 koncertēs Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Gunta Kuzmas vadībā.

3. augustā pulksten 19 Vērgales muižas pils zālē notiks koncerts, kurā skanēs flauta, kokle un klavieres. Agnijai Ābramai, Līgai Griķei un Madarai Kalniņai uz skatuves pievienosies arī dejotāja Beatrise Anda Ozoliņa.

4. augustā pulksten 19 Rucavas ev. lut. baznīcā muzicēs Liepājas mežragu kvartets kopā ar sitaminstrumentālisti Martu Kauliņu-Pelnēnu.

9. augustā pulksten 19 Vaiņodes Kultūras namā skanēs Ludviga van Bēthovena un Johannesa Brāmsa mūzika, ko atskaņos Latvijas top mūziķi – klarnetists Guntis Kuzma, pianiste Agnese Egliņa un čellists Klāvs Jankevics.

10. augustā pulksten 19 Virgas muižas zālē stīginstrumentu un akordeona skanējumā varēs baudīt Astora Pjacollas un vēl citu komponistu karstasinīgos skaņdarbus.

Savukārt 11. augustā festivāls dosies Dienvidkurzemes baznīcu minitūrē, kur vienas dienas laikā notiks četri dažādi koncerti. Pulksten 14 Griezes ev. lut. baznīcā koncertu sniegs Liepājas mežragu kvartets, pulksten 16 Priekules ev. lut. baznīcā Bendžamina Britena Svītu čellam atskaņos Klāvs Jankevics, pulksten 17.30 Vecpils Sv. Laurencija baznīcā kopā ar ērģelnieci Simonu Sunepu muzicēs obojiste Renāte Lodziņa un pulksten 19 Aizputes Kristus Karaļa baznīcā vasarīga programma izskanēs vijolnieku Līgas un Jāņa Baltābolu un čellista Leona Veldres izpildījumā.

15. augustā pulksten 19 festivāls turpināsies ar koncertu Durbes ev. lut. baznīcā, kur liriskā programmā tiksies dziedātāja Anta Jankovska, arfiste Dārta Tisenkopfa-Muselli un flautists Reinis Lapa.

16. augustā pulksten 19 Nīcas ev. lut. baznīcā diriģenta Gunta Kuzmas vadībā muzicēs Liepājas Simfoniskā orķestra metālpūšamo instrumentu un sitaminstrumentu grupas mūziķi.

Cīravas Kultūras namā 17. augustā pulksten 19 muzicēs Berči kvartets, klarnetiste Alise Gavare un saksofonists Aigars Raumanis.

Ar pašu vērienīgo koncertprogrammu, kurā gaidāms arī pirmatskaņojums Viļņa Šmīdberga jaundarbam "Uz gaismu", festivāls noslēgsies 18. augustā pulksten 19 Grobiņas ev. lut. baznīcā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti