Kultūras rondo

Mazo formu porcelāna izstāde “Prāta fitness” mudina domāt par prāta treniņu

Kultūras rondo

Iznācis Jāņa Tomaša otrais dzejas krājums "Smagatlētika"

Operdziedātāja Inga Kalna pirmoreiz izdziedās Hendeļa oratoriju "Mesija"

Dziedātāja Inga Kalna: Hendeļa mūzika ir ērta, neskatoties uz sarežģītību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem un 8 mēnešiem.

Ziemassvētku festivāla atklāšanas koncertā Dzintaru koncertzālē 13. decembrī skanēs Georga Frīdriha Hendeļa grandiozā oratorija “Mesija”. Tās atskaņojumā kopā kamerorķestri “Sinfonietta Rīga”, Latvijas Radio kori un izcilu solistu ansambli no Nīderlandes, Lielbritānijas un Vācijas piedalīsies arī operdziedātāja Inga Kalna. Viņai šis būs pirmais populārās oratorijas atskaņojums.

"Milzīgs prieks, ka man atkal ir pirmizrāde, ka sastopos ar skaņdarbu, ko līdz šim neesmu sastapusies. Jebkurš jauns skaņdarbs prasa daudz laika, lai to saprastu, saprastu, kur tajā ir tava vieta, kā lai to iezīmē, lai visā skaņdarba dramaturģijā virzītu uz priekšu," par gaidāmo oratorijas atskaņojumu Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" stāsta dziedātāja Inga Kalna.

Raksturojot šo mūziku, Kalna atzīst, ka atšķirībā no citām Hendeļa oratorijām, kuras viņa dziedājusi, šis darbs nav teatrāls.

"No oratorijām, ko esmu dziedājusi, dažas ir ārkārtīgi teatrālas. Muzikāli tik teatrāli spilgtas. Šis skaņdarbs tāds nav. Arī tā virtuozitāte, kas tur pavīd, tā nav ārišķīga," vērtē Klana. "Baroka laika virtuozitāte ir  – paskaties, kā es māku. Tas te absolūti nedarbojas. Šim skaņdarbam nepiemīt nekāda ārišķība."

Dziedātāja uzskata, ka

oratorijas "Mesija" patiesums, ļoti liels tiešums uz skaidrība ir tas, kas šo skaņdarbu atšķir no visām pārējām oratorijām un kāpēc tā ir tik ārkārtīgi populāra.

Raksturojot Hendeļa mūziku, Kalna norāda, kā tā ir kā lakmusa papīrītis izpildītājiem.

"Vienmēr ir ārkārtīgi veselīgi ķerties Hendelim klāt, tas ir kā lakmusa papīrītis, kas parāda, kas kurā vietā tev kaiš, pie kā būtu jāpiestrādā. Mocarts arī ir lakmusa papīrītis, bet viņš ir krietni nežēlīgāks,

viņš apietas ar balsi kā ar instrumentu," atklāj Kalna. "Hendelis, otrs tāds, ko varu salīdzināt, kas tik ļoti mīlēja un saprata balsi, ir Pučīni. Šajā mūzikā ir ērti, neskatoties uz sarežģītību."

Tā kā saruna norisinās vēl pirms sākušies mēģinājumi ar orķestri, Kalna bilst, ka būs prieks atkal tikties ar orķestri "Sinfonietta Rīga" un ar interesi viņa gaida, kādi būs kolēģi un kā veidosies oratorijas skanējums kopā.

Hendeļa oratorijas "Mesija" atskaņojums Jūrmalā ievadīs Dzintaru koncertzāles organizēto Ziemassvētku festivālu, otrs atskaņojums būs Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” 14. decembrī. Pie diriģenta pults stāsies pasaulslavenais baroka mūzikas meistars Frīders Berniuss.

Ziemassvētku festivāls Dzintaru koncertzālē norisināsies jau piekto gadu. Tā laikā no 13. decembra līdz 7. janvārim norisināsies 11 dažādi koncerti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti