Kultūras ziņas

Mākslas akadēmijas pasniedzēju "Kvadrāts"

Kultūras ziņas

Elitas Patmalnieces "Levitācija"

Ķeltu mūzikas pirmā lēdija Latvijā

Ķeltu mūzikas pirmā lēdija viesojas Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 3 mēnešiem.

Latvijā ar trim koncertiem šonedēļ uzstāsies par ķeltu mūzikas pirmo lēdiju sauktā Moija Brenana. Kopā ar spožāko īru arfistu Kormaku de Barru viņa atvedusi lirisku un maģisku programmu, kurā iekļautas īru tautasdziesmas, grupas “Clannad” kompozīcijas un pašas Brenanas oriģinālie skaņdarbi.

Moija Brenana ir 1980. un 1990. gados pasaules popularitāti ieguvušās īru grupas “Clannad” balss un dziesmu autore. Īru mūzikas cienītāji atceras “Clannad” sadarbību ar mūziķiem Bono un Polu Jangu, kā arī grupas rakstīto mūziku britu seriālam “Robins Huds” un filmai “Pēdējais Mohikānis”. Turklāt no “Clannad” un Brenanu ģimenes ir nākusi arī īru dziedātāja Enya.

"“Clannad” šobrīd ir grupa, kura sapulcējas reti," stāsta Brenana. "Katrs nodarbojas ar savām lietām. Mums ir daži koncerti, nelielas turnejas. Kad būs nākošās, grūti pateikt. Varbūt nākamgad. Mēs paši to uztveram relaksēti, kā patīkamas atmiņas."

Pēdējos gados “Clannad” ir izdevusi tikai vienu studijas albumu, un, kaut arī koncertē reti, pirms pāris gadiem viesojās arī Latvijā. Pārsvarā Moija Brenana uzstājas ar soloprogrammu sadarbībā ar arfas virtuozu Kormaku de Barru. Šīs programmas nosaukums ir “Balsis un arfas”.

"Tās ir Moijas, “Clannad” un tautas dziesmas. Turklāt tas ir arī stāsts. Mana dzimtā valoda ir īru jeb gēlu valoda. Un es cenšos publikai par to stāstīt, cik nu labi man tas sanāk. Bet pamatā koncerts ir klausītājiem, kuriem patīk mans dziedājums un mūsu mūzikas ēteriskais skanējums," saka mūziķe.

Savukārt Īrijas vēstnieks Latvijā Džeimss Henesijs uzskata, ka katram īram ir daudz kopīga ar “Clannad” mūziku.

"Moija Brenana un Kormaks de Barra ir lieliski iedzīvinājuši mūzikā īru tautas dvēseli, kurā mēs dalāmies ar latviešiem. Viņa ir brīnišķīga īru mūzikas vēstniece," uzsver vēstnieks.

Moijas Brenanas “Balsis un arfas” Latvijā skanēs trīs reizes - 2. martā Ventspilī, 3. martā Berģos, bet 4. martā Valkā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti