Rīta Panorāma

Stopiņu pagastā notiks "Lielais Līgo parka festivāls"

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Rīgā notiks diasporas teātru festivāls "Dāvana Latvijai"

Diasporas teātru festivālā «Dāvana Latvijai» Rīgā pulcēsies teātri no četrām valstīm

Latviešiem sava kultūra vienmēr ir bijusi svarīga, lai vai kādi laiki, lai vai cik tālu no dzimtenes nebūtu. 2. augustā nu jau otro gadu Rīgā, VEF Kultūras pilī, norisināsies diasporas teātru festivāls, kurā piedalīsies pieci latviešu teātri no četrām valstīm. 

Latviešiem teātris vienmēr ir bijis viens no kultūras stūrakmeņiem. Caur to spēlējam priekus, bēdas, visu, kas svarīgs gan personīgajā dzīvē, gan sabiedrībā kopumā. Tas ir svarīgi arī tiem latviešiem, kas dzīvo ārpus Latvijas.

"Latviešu valodā spēlējoši teātri ārpus Latvijas ir diezgan daudz. Pirms gadiem četriem, pieciem mēs īsti nezinājām, cik tas ir daudz, bet tad mēs sākām viņus meklēt. Tādā veidā izveidojās organizācija PLATS – Pasaules latviešu amatierteātru savienība," stāsta festivāla organizētājs Ingmārs Čaklais.

Festivāls izveidojās kā sava veida kopā būšanas svinēšana. Iespēja satikties, iepazīties, arī apmainīties pieredzē. Arī lai popularizētu latviešu kultūru svešumā un uzrunātu savus tautiešus, kuri vēl šaubās par piedalīšanos amatierteātros. Gadu laikā diasporas teātru daudzums un arī līmenis ir krietni audzis.

"Šīs piecas izrādes nav vienīgās, ko varējām atvest. Varbūt šajā gadā vajadzētu vest pat astoņas vai desmit izrādes, bet ne vienmēr visi var tikt.

Tā tomēr ir dzīve ārpusē, un atbraukt pieciem vai desmit cilvēkiem vienlaicīgi ir ļoti sarežģīti," norāda festivāla rīkotājs.

Īrijas amatierteātris "Sliedes" ir viens no lielākajiem diasporas amatierteātriem pasaulē. Savas izrādes tas rāda gan latviešu publikai, gan nu jau arī ārzemniekiem.

Teātra režisore Sandra Bondarevska stāsta: "Šobrīd mēs esam tādā kā drusku pārejas procesā. Ja mēs visu laiku spēlējām tikai latviešu auditorijai un latviešu skatītājiem, tad jau bija pirmais mēģinājums viesizrādē Birmingemā, kad bija noīrētas austiņas un arī sinhronais tulks strādāja. Un mums vairāki skatītāji bija tādi, kas latviešu valodu nesaprot, un tad attiecīgi viņi var sekot līdzi izrādei."

Katra teātra pamatā ir aktieris, bez kā nekas nav iespējams. Un latviešu vidū Lielbritānijā gribētāju netrūkst. Vairāki sākuši nesen, citi jau gadiem spēlē. Taču spēlēt izrādi mājās, dzimtenē, vai tas ir viegli?

Londonas latviešu amatierteātra "Trepes" aktrise Elza Umure neslēpj:

"Uztraukums noteikti, tāpēc ka es zinu, ka liela daļa ģimenes un radu man šeit ir un visi ir salūgti. Un savējiem spēlēt ir vairāk uztraukums nekā lielākā skatuvē, kur tu nevienu nezini. Un jebkurā gadījumā ir prieks, ka mums ir šī iespēja atvest un parādīt."

Spēlēt latviešu lugas ārpus dzimtenes vai piedalīties citos kultūras pasākumos ar tautiešiem daudziem teātru dalībniekiem ir svarīgi un pat neatņemami.

"Bija tāda nepieciešamība sanākt kopā un uzturēt to latvisko garu," saka Īrijas latviešu amatierteātra "Sliedes" aktrise Indra Jākobsone. "Un tas ir palicis visus šos 19 gadus, ko esmu bijusi projām. Mēs turamies kopā un mēs izdzīvojam visu to, kas mums ir bijis Latvijā, kas mums ir nepieciešams. Tā ir dziesma, deja, būt teātrī, būt kopā ar tautiešiem. Un neaizmirst savu valodu un savas tradīcijas."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti