Dienas ziņas

Mazie ražotāji izrāda interesi par termorežīma pakomātiem

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Dānijas latviešu koris: Esam ar Latviju sirdī

Kopenhāgenas latviešu koris: Esam ar Latviju sirdī

Esam ar Latviju sirdī – tā par sevi saka mūsu tautiešu koris Dānijā. Un arī kora nosaukums ir tāds, lai būtu saprotams ne tikai latviešiem un dāņiem, bet visiem, kas vien kori dzird – "In corde meo" – latīniski "manā sirdī".

"Skolā dziedāju korī nedaudz un arī citos koros Latvijā dziedāju, tā nu pirmā kaut kāda komūna, ko vispār meklē ārpus  Latvijas, uzreiz ir koris. Un caur paziņām, kuri vienā korī dziedāja, otrā korī dziedāju, man atsūtīja kordiriģentu kontaktus un pateica – lūdzu, nāc! Un tagad te arī esmu," stāsta Dānijas latviešu kora "In corde meo" korists Ēriks Ļipuncovs, kurš Dānijā dzīvo pusotru gadu.

Koris savā sākotnējā sastāvā radies jau pirms 14 gadiem kā Kopenhāgenas latviešu koris, nosaukums "In corde meo" aizgūts no dziesmas "Manā sirdī".  "Latvija ir mūsu sirdī, esot ārpus mājām, arī prom no vecākiem, prom no savas tēvzemes, un mums liekas tas tik ļoti skaists nosaukums," skaidro kora diriģente Anda Dīrlunda-Parbste. "Bet, tā kā mēs esam Dānijā, domājām – dāņi jau nevarēs pateikt to "manā sirdī". Tad mēs domājām kaut kādu vidusceļu, un mums likās latīniski – nu, kaut kas, kas mūs vieno, tā būtu latīņu valoda varbūt. Izvēlējāmies paņemt latīņu valodā "In corde meo" – tas nozīmē "manā sirdī", bet doma ir – Latvija sirdī."

"Koris ir mana mazā Latvija, kur mēs katru svētdienu tiekamies uz dziesmu. Mēs esam piedalījušies arī Dziesmu svētkos, un mēs tiekamies arī dažādos citos neoficiālos pasākumos. Mēs spēlējam volejbolu kopā, mums ir dažādas kulturālās aktivitātes. Darbojamies kopā," stāsta koriste Kristīne Redberga.

Visus dziedāt gribošos latviešus šajā korī ņemot pretim ar prieku.

Diriģente Anda Dīrlunda-Parbste uzsver: "Vietas vienmēr pietiek. Vienmēr! Mēģinām piesaistīt jaunus latviešus, bet mums arī ne tikai latvieši. Mums šobrīd īstenībā ir pēc ilgiem laikiem tikai latvieši."

"Mums tas ir vajadzīgs vienkārši, lai paliktu kopā!" teic korists Ēriks Ļipuncovs. "Latvijā varbūt ir tāds "Ai, nu atkal mēģinājums! Jāiet uz mēģinājumu." Bet šeit ir tāds – "Oooo! Mēģinājums!" Tā vilkme ir bišku lielāka, es teiktu. Tā sapratne – kā tad es tagad pārdāniskošos? Tā jau nevar!"

"Jautri, ambiciozi, draudzīgi. Jā, sirsnīgi. Tie būtu tie vārdi, kā es raksturotu mūsu kori," teic koriste Kristīne Redberga.

Šīs vasaras plānos korim ir doties uz Zviedriju, lai piedalītos Baltijas ceļa 35 gadu atceres pasākumā, kur dziedās kopā ar koriem no Lietuvas un Igaunijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti