Ar platiem soļiem pareizā virzienā. Pasaules latviešu teātru saiets «PLATS solis 2024» svin kopību un sveic laureātus

Ar daudzveidīgu pasākumu kopumu aizritējis pasaules amatierteātru saiets "PLATS solis 2024", kurā piedalījās 27 amatierteātri un to pārstāvji no 12 valstīm – Austrālijas, Amerikas Savienotajām Valstīm, Kanādas, Dānijas, Itālijas, Īrijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Šveices, Vācijas, Zviedrijas un arī Latvijas.

Pasākums notika no 10. līdz 14. oktobrim Stokholmā multifunkcionālā kultūras centra "Kulturhuset Dieselverkstaden" trīs zālēs, un par dalībnieku uzņemšanu rūpējās Jaunais Stokholmas Latviešu amatierteātris.

Plašā programmā bija iekļautas 23 izrādes, no kurām 19 notika klātienē, bet četras videoversijā. Notika arī diskusijas, meistarklases, izsole, dejas, akcija Ukrainas atbalstam "Visi kopā", īpašas atklāšanas un noslēguma ceremonijas. Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas korespondenti plaši atspoguļoja saieta gaitu un kopā ar skatītājiem vēroja teātra izrādes. Klātesot dučiem viesu un teātra draugu, "PLATS solis 2024" izvērtās par grandioziem svētkiem un pat saņēma apzīmējumu – diasporas teātru Karaliste, vērtē saieta rīkotāji.

Saieta dalībnieku vidū ar klātienes izrādēm bija teātri:  Latviešu-dāņu biedrības amatierteātris "Pūpols" no Dānijas, teātris "Ņūdžersijas Jautrais tomāts" no Amerikas Savienotajām Valstīm, Latviešu teātris Itālijā "Momento", Latviešu teātris Īrijā "Sliedes", Birmingemas Mazais teātris no Lielbritānijas, Londonas teātris "Trepes" no Lielbritānijas, Jorkšīras latviešu improvizācijas teātris "Spogulis" no Lielbritānijas, Olesunnas latviešu amatierteātris "ALA" no Norvēģijas, Bergenas latviešu amatierteātris "LATiBergen" no Norvēģijas, Ženēvas latviešu teātris "Taurenis" no Šveices,  Minhenes letiņu amatierteāris "Brecelis" no Vācijas, Jaunais Stokholmas Latviešu amatierteātris no Zviedrijas, Stokholmas Atraktīvais latviešu amatierteātris "Sala" no Zviedrijas,  teātra studija "Saime" no Lielbritānijas, teātris "Teaterverket" no Zviedrijas, teātris "Adhoctorerna" no Zviedrijas, Rēzeknes Tautas teātris un Jaunais Miltu teātris no Latvijas. Ar video izrādēm piedalījās Austrālijas Latviešu teātris, Mansfīldas teātra trupa "Klēts" un Mansfīldas bērnu un jauniešu studija "Varavīksne" no Lielbritānijas, Sidnejas Latviešu teātris no Austrālijas un Daugavas Vanagu teātris Kanādā, kurš saietā piedalījās pirmo reizi, un tā režisore Sandra Cifersone bija arī klātienē. Te jāpiemin, ka teātris "Ņūdžersijas Jautrais tomāts" un teātra studija "Saime" savas izrādes  saietā "PLATS solis" rādīja pirmo reizi. Pie izrādēm vēl pieskaitāmas divas Stokholmas latviešu skoliņas sagatavotās mazizrādes, ko bērni parādīja saieta noslēguma ceremonijā.

Ekspertu komandā šogad bija aicināti: režisors un pedagogs Elmārs Seņkovs, aktrise Karīna Tatarinova, teātra zinātniece un Latvijas Kultūras akadēmijas profesore Līga Ulberte, aktieris un režisors Juris Kalniņš. Līdzās ekspertiem darbojās arī Kolēģu žūrija, kuras sastāvā bija Daugavas Vanagu teātra Kanādā režisore Sandra Cifersone, Stavangeres latviešu teātra studijas režisors Sandris Rakauskis un Bergenas latviešu amatierteātra "LATiBergen" režisore Liāra Ozola no Norvēģijas. Izrādes vērtēja arī Draugu žūrija, kuras sastāvā bija Jelgavas Studentu teātra režisore Astra Kacena, dramaturgs un režisors Andris Zeibots, dramaturģe Lelde Jauja, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Elīna Milta-Niedrāja, pasākumu producente Andra Luste un aktrise Katrīne Pasternaka.

Meistarklases notika režisores un improvizācijas pedagoģes Astras Kacenas, improvizācijas un kustību teātra pasniedzēja Uģa Toča un aktrises Katrīnes Pasternakas vadībā. Šogad to bija īpaši daudz: "Improvizācijas teātra elementi iesācējiem" un "Improvizācijas teātra spēles turpinātājiem"; "Kustība un ritmi" un "Ritmi un kustība"; kā arī "Parunāsim" un "Parunāsim vēl". Meistarklašu vadītāji sniedza plašas konsultācijas saieta dalībniekiem gan grupās, gan arī individuāli.

Saietā vienmēr norisinās paralēlā kultūras programma. Zviedrijā dzīvojošo latviešu mākslinieku izstādē ar saviem darbiem piedalījās trīs mākslinieces: gleznotāja Aija Gūtmane, lietišķās mākslas meistare Dace Balode, multimāksliniece Kristīne Lagzda-Haapanen.

Pasākuma laikā tika rīkota akcija Ukrainas atbalstam "Visi kopā". Lai īpašos sveicienus nosūtītu ukrainas tautai, tos arī nofilmēja, un video tiks publiskots pavisam drīz. Savukārt 14. oktobrī Latvijas vēstniece Zviedrijā Ilze Rūse kopā ar saieta "PLATS solis" dalībniekiem piedalījās Pirmdienas mītiņā "Måndagsrörelsen" Ukrainas atbalstam Normalmes laukumā Stokholmā.

Nominācijas un balvas ekspertu vērtējumā

Labākā izrāde

  • "Grand Prix" – kolektīvs autordarbs "Selavi!", Jaunais Stokholmas Latviešu amatierteātris (Zviedrija), režisors Rolands Atkočūns.
  •  "Zelts" – Sandra Bondarevska "Dublinas Pētersoni", latviešu teātris Īrijā "Sliedes", režisore Sandra Bondarevska.
  •  "Sudrabs" – Lelde Stumbre "Laimīga Blūmentāle", Londonas teātris "Trepes" (Lielbritānija), režisors Ingmārs Čaklais.
  • "Bronza" – Ģirts Ančevskis "Rūķu vakara pasakas", latviešu teātris Itālijā "Momento", režisore Lāsma Pintere.

Labākais režisors 

  • Režisors Ingmārs Čaklais (Lelde Stumbre "Laimīgā Blūmentāle", Londonas teātris "Trepes" (Lielbritānija)).

Labākā aktrise

  • Sintija Kolbjer par Grētas lomu (kolektīvs autordarbs "Selavi!", Jaunais Stokholmas Latviešu amatierteātris (Zviedrija)).

Labākais aktieris

  • Kaspars Ozoliņš par Oskara lomu (kolektīvs autordarbs "Selavi!", Jaunais Stokholmas Latviešu amatierteātris (Zviedrija)).

Labākā otrā plāna aktrise

  • Indra Jākobsone par Mērijas O’Reganas lomu (Sandra Bondarevska "Dublinas Pētersoni", Latviešu teātris Īrijā "Sliedes").

Labākais otrā plāna aktieris

  • Evans Patkovskis par Konrāda Pētersona lomu (Sandra Bondarevska "Dublinas Pētersoni", Latviešu teātris Īrijā "Sliedes").

Labākā horeogrāfija

  • Viesturs Bērziņš (Lelde Stumbre "Laimīgā Blūmentāle", Londonas teātris "Trepes" (Lielbritānija)).

Labākā scenogrāfija 

  • Santa Siliņa un Selīna Briežkalna (Lelde Stumbre "Laimīgā Blūmentāle", Londonas teātris "Trepes" (Lielbritānija)).

Labākais muzikālais noformējums

  • Hardy Gru un Matthew Roze ("Aiz durvīm" pēc Žana Pola Sartra darbu motīviem, Birmingemas Mazais teātris un Londonas teātris "Trepes" (Lielbritānija)).

Labākie tērpi

  • Santa Siliņa un Baiba Gaigra (Otfrīds Preislers "Mazā raganiņa", Latviešu teātris Īrijā "Sliedes").

Ekspertu specbalvas

  • "Dullo un drosmīgo balva" – Vineta Pitkeviča "Lupatu lelle", Jorkšīras latviešu improvizācijas teātris "Spogulis" (Lielbritānija), režisore Iveta Peskova.
  • Īpašā ekspertu balva – Rasa Bugavičute-Pēce "Dziesmu svētki" (video izrāde), Daugavas Vanagu teātris Kanādā, režisore Sandra Cifersons.

Balvas skatītāju vērtējumā

  • Labākā izrāde – kolektīvs autordarbs "Selavi!", Jaunais Stokholmas Latviešu amatierteātris (Zviedrija), režisors Rolands Atkočūns.
  • Labākais aktieris – Kaspars Ozoliņš par Oskara lomu (kolektīvs autordarbs "Selavi!", Jaunais Stokholmas Latviešu amatierteātris (Zviedrija)).
  • Labākā aktrise  – Inga Raudiņa par Ines lomu ("Aiz durvīm" pēc Žana Pola Sartra darbu motīviem, Birmingemas Mazais teātris un Londonas teātris "Trepes" (Lielbritānija)).

Nominācijas un balvas Draugu žūrijas vērtējumā

  • Labākā izrāde – kolektīvs autordarbs "Selavi!", Jaunais Stokholmas Latviešu amatierteātris (Zviedrija), režisors Rolands Atkočūns.
  • Labākā aktrise – Valda Gabrjuna par Ernas lomu (Lelde Stumbre "Laimīgā Blūmentāle", Londonas teātris "Trepes" (Lielbritānija)).
  • Labākais aktieris – Kaspars Ozoliņš par Oskara lomu (kolektīvs autordarbs "Selavi!", Jaunais Stokholmas Latviešu amatierteātris (Zviedrija)).
  • Draugu žūrijas specbalva – par vēsturiski nozīmīgu notikumu atainojumu uz skatuves – Sandra Bondarevska "Dublinas Pētersoni", latviešu teātris Īrijā "Sliedes", režisore Sandra Bondarevska.

Nominācijas un balvas Kolēģu žūrijas vērtējumā

  • Labākā izrāde – "Aiz durvīm" pēc Žana Pola Sartra darbu motīviem, Birmingemas Mazais teātris un Londonas teātris "Trepes" (Lielbritānija), režisori Hardy Gru un Ingmārs Čaklais.
  • Labākā aktrise – Ieva Levica par Annijas Pētersones lomu (Sandra Bondarevska "Dublinas Pētersoni", latviešu teātris Īrijā "Sliedes").
  • Labākais aktieris – Kaspars Ozoliņš par Oskara lomu (kolektīvs autordarbs "Selavi!", Jaunais Stokholmas Latviešu amatierteātris (Zviedrija)).
  • Kolēģu žūrijas specbalva – par scenogrāfiju–- Santa Siliņa un Selīna Briežkalna (Lelde Stumbre "Laimīgā Blūmentāle", Londonas teātris "Trepes" (Lielbritānija)).

Pasākumu finansiāli atbalstīja Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem, Pasaules Brīvo latviešu apvienības Kultūras fonds, Latviešu Kultūras centrs Birmingemā, Latviešu Kultūras fonds Īrijā, Nacka commune, Kulturhuser Dieselverkstaden,  Latvijas Republikas vēstniecība Zviedrijas Karalistē, uzņēmums "MastrePrint", Zviedrijas Latviešu apvienības Stokholmas nodaļa, uzņēmums "Luii", laikraksts "Latvietis", portāls "Baltic-Ireland.ie", medijs "Latviesi.com",  Vigo Meiris un citi privātie sponsori.  Meistarklases finansiāli atbalstīja Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, Latvijas Republikas vēstniecība Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē no diasporas atbalsta projektu programmas līdzekļiem.

​Par Pasaules latviešu amatieru teātru savienību (PLATS)

PLATS – Pasaules latviešu amatieru teātru savienība ir dibināta 2021. gada 16. janvārī kā diasporas amatierteātru pārstāvības bezpeļņas organizācija, kas šobrīd apvieno diasporas amatierteātrus trīs kontinentu dažādās valstīs – Austrālijā, ASV, Kanādā, Dānijā, Itālijā, Īrijā, Lielbritānijā, Norvēģijā, Somijā, Šveicē, Vācijā un Zviedrijā. PLATS dibinātāji ir ārvalstīs mītošie teātru profesionāļi, kuriem rūp Latvijas tēla spodrināšana un latviešu teātra mākslas attīstība ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. PLATS misija ir nodrošināt ciešu saikni starp latviešu amatierteātriem pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti