Dienas ziņas

Globālās IT problēmas atbalsojas arī "Positivus"

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Folkloras kopa "Dyrbyni" iedzied Antona Skrindas dziesmas

Folkloras kopa «Dyrbyni» iedzied Antona Skrindas dziesmas

Kara ārsts un dzejnieks Antons Skrinda 20. gadsimta sākumā bija ne tikai viens no Latgales garīgās atmodas virzītājiem, bet arī vāca folkloru. Tagad Antona Skrindas pirms vairāk nekā 100 gadiem teiktās dziesmas profesionālā studijā iedzied folkloras kopa no Augšdaugavas novada. 

Atgriezt tautā vairāk nekā 120 gadus senu folkloras mantojumu – ar šādu mērķi folkloras kopa "Dyrbyni" dzied un spēlē sava novadnieka, ārsta, dzejnieka un mūziķa Antona Skrindas teiktās un pierakstītās dziesmas. Folkloras kopas vadītāja Anna Briška rāda bibliogrāfisku retumu ar nošu pierakstu. Vairums dziesmu ir no nezināma apvidus.

"Antons Skrinda dzimis 1881. gadā Līksnā un maijā, 1900. gada maijā Pēterpilī pierakstījis ir Emīls Melngailis. Andrupenē un citur vācis folkloru. Ar trekniem burtiem!" stāsta Briška.

Šovasar un vēl rudenī "Dyrbyni" profesionālu ierakstu studiju Rīgā veic pavisam deviņu kompozīciju ierakstus.""Gaismeņa ausa", kas ir ļoti populāra dziesma Latgalē, bet tieši tāda melodija, kā Antons Skrinda ir Emīlam Melngailim iedziedājis, tādu es līdz šim nebiju atradusi."

"Viņam ir ļoti daudz tādu, kā to pateikt, specifisku un pat šim laikam modernu mūzikas elementu, kurus tajā laikā neviens neizmantoja un tagad tikai tāds "vau"! tiešām tā var," pauž folkloras kopas "Dyrbyni" dalībnieks Krišjānis Kaminskis.

Brāļi Skrindas veicināja Latgales garīgo Atmodu, gan vieni no pirmajiem izdeva ilglaicīgāko laikrakstu latgaliešu valodā "Drywa". Antona prioritāte bija latgaliešu valodas un ortogrāfijas jautājumi.

"Mums jābūt lepniem par to, ka mums bija tādi brāļi, ka mēs šodien dzīvojam arī tādā skaistā valstī. Latvijā. Tur arī Skrindu nopelns bija ļoti liels," uzsver Skrindu dzimtas muzeja direktore Anna Lazdāne.

Antons Skrinda sastādīja arī grāmatu, kurā iekļautas Jāzepa Vītola un citu komponistu tautasdziesmu apdares tieši latgaliešu valodā.

"Izrādās, tur ir arī divas Antona Skrindas apdarinātas tautasdziesmas. Tātad viņš ir bijis arī kā komponists. Tas bija tāds atklājums, viņa tās dziesmas ir tādas uz sešām, uz astoņām balsīm. Viņš pie pacientiem ejot ir gājis ar šo kamertoni  un uzdevis kamertoni un kādu dziesmu pat pacientiem nodziedājis," piebilst Briška.

Iecerēts, ka ierakstītās Antona Skrindas dziesmas gada nogalē būs pieejamas interneta vidē un digitālās mūzikas straumētavā "Spotify". Tam sekos koncerti Skrindu dzimtas muzejā, kā arī vietās, kur folkloras pieraksti veikti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti