Kultūras rondo

Gatavojamies Eiropas folkloras dienas svinēšanai

Kultūras rondo

Mūzikls "Klase" jaunās skaņās un režijā atgriežas uz skatuves

Rēzeknē norisinās Starptautiskais teātra festivāls "Soli pa solim"

Amatierteātri un skatītāji pulcējas festivālā «Soli pa solim» Rēzeknē

No piektdienas, 20. septembra, līdz svētdienai, 22. septembrim, Rēzeknē notiek 13. starptautiskais teātra festivāls "Soli pa solim". Tas ir Rēzeknes Tautas teātra rīkots festivāls, kur katru otro gadu pulcējas amatierteātri un skatītāji no visas Latvijas un ārzemēm, lai vairāku dienu garumā izdzīvotu traģēdijas, komēdijas, drāmas un pat pantonīmu. Šogad teātra festivāls notiek brāļu Varslavānu zīmē, kuri deva lielu ieguldījumu teātra attīstībai Rēzeknē. Antons Varslavāns 1940.–1950. gados bija Latgales teātra aktieris un režisors, savukārt Francisks Varslavāns bijis gleznotājs un teātra dekorators.

Ar Nikolaja Gogoļa "Trakā piezīmēm" mājinieku – Rēzeknes Tautas teātra – izpildījumā piektdienas vakarā Rēzeknē sāksies jau 13. starptautiskais teātra festivāls "Soli pa solim".

Rēzeknes Tautas teātris – “Trakā piezīmes”
Rēzeknes Tautas teātris – “Trakā piezīmes”

"Trakā piezīmēs" Māras Zaļaiskalns režijā trīs aktieri izspēlē absurdas situācijas, humoristiskas ainas un sāpīgus pārdzīvojumus. Sirdsapziņas pārmetumi, vientulība un nabadzība galvenajam varonim liek spert soli neprāta pasaulē. Kā vēsta izrādes autori – pārsteidzoši, ka tieši neprāts vedina varoni uz diezgan saprātīgu domu par viņa paša tiesību trūkumu: "Viss labais šajā dzīvē tiek kambarkungam vai ģenerālim. Tu, cilvēks, pastiep roku, pēc kā tu tik ļoti tīko, bet tev jau priekšā ir kambarkungs vai ģenerālis."

"Trakā piezīmes" ir viena no 11 izrādēm, ko trīs dienu garumā varēs vērot festivālā "Soli pa solim". Ar savām izrādēm atbrauks arī teātri no Rīgas, Liepājas, Valkas, Lubānas un Jēkabpils. Kā pastāstīja Jēkabpils Tautas teātra režisore Inta Ūbele, viņi sestdien rādīs Aivona Menčela traģikomēdiju "Rudenīgais blūzs": "Mīlestībai nav vecuma, un caur dažādiem pārpratumiem un dažādām situācijām mēs izdzīvosim trīs atraitņu dzīves, kurās nejauši ienāk viens vīrietis, un kādā veidā, notikumiem ienākot, izmainās apstākļi."

Jēkabpils Tautas teātris – "Rudenīgais blūzs"
Jēkabpils Tautas teātris – "Rudenīgais blūzs"

Kā izrādās, Jēkabpils Tautas teātra režisore Inta Ūbele, mācoties toreizējā Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolā, spērusi savus pirmos soļus uz skatuves tieši Rēzeknes Tautas teātrī pie režisores Māras Zaļaiskalns. Tagad abas ir kolēģes.

"Māra izaudzinājusi vairākas aktieru paaudzes, un Māras izrādes vienmēr ir ne tikai ārkārtīgi interesanti iestudētas, bet arī ir ļoti interesanti inscenējumi. Māras repertuārs, ja tā var teikt, ir ļoti smalks. Māra ir arī man viens no tuvākajiem kolēģiem un tādiem labiem draugiem, jo mēs pārrunājam gan par iestudējumiem, gan dalāmies tādās savās režisoru pārdomās," atzīmēja Inta Ūbele.

Teātra festivālā ar romantisku izrādi "Vārdu karnevāls vēstulēs" pēc Džeroma Kiltija "Mīļais melis" motīviem piedalīsies Vecpilsētas teātris no Rīgas. Režisore Edīte Neimane ar izrādēm vai kā skatītāja piedalījusies visos 13 "Soli pa solim" festivālos kopš 2000. gada. Viņa uzsvēra: "Rēzeknē ir komanda, kas gudri, talantīgi un spējīgi veido šo festivālu. Tā ir tā festivāla atslēga, kāpēc tas joprojām tik ilgus gadus attīstās, izaug un notiek."

Tā kā teātra festivāls ir starptautisks, ik gadu tajā piedalās arī vairāki kolektīvi no citām valstīm. Rēzeknē bijuši Kolumbijas, Austrālijas, Izraēlas un citu valstu teātri. Šogad atbrauks teātri no Lietuvas, Spānijas, Horvātijas un Itālijas.

Piemēram, itāļu mākslinieks Paolo Avatanjo sestdien rādīs pantonīmu ar nosaukumu "Jautājums".

Paolo Avatanjo – "Jautājums"
Paolo Avatanjo – "Jautājums"

Sabraukušie amatierteātru aktieri varēs piedalīties arī Tenesija Viljamsa lugas "Izrāde diviem" atvērtajā mēģinājumā, ko vadīs pieredzējušais lietuviešu režisors un aktieris Ramūnas Abukevičius.

"Uzskatu, ka teātris ir interesants visos tā iestudēšanas procesos. Var skatīties lugas pirmos lasījumus un redzēt, kā luga pamazām atdzīvojas. Var arī skatīties, kā tiek gatavotas atsevišķas lugas etīdes," paskaidroja režisors.

Neiztrūkstoša "Soli pa solim" sastāvdaļa pēc izrādēm ir sarunas ar ekspertiem. Ramūnas Abukevičius arī būs viens no šī gada ekspertiem. Viņš norāda – izrādi jāvēro kā no baltas lapas, nevis sagaidot kādu iepriekš iedomātu tēlojuma manieri:

"Pirms izrādes nedrīkst būt nekādas ekspektācijas. Tev jānāk ar atvērtām acīm un jāskatās, kā ir, nevis kā tu iedomājies, kā varētu būt. Jāskatās, kas tajā brīdī tiešām notiek uz skatuves, nevis, to, ko esi salicis savā galvā."

"Kāpēc režisors pieķēries tieši šim materiālam, kā viņam ir izdevies šo materiālu uzvest uz skatuves, motivēt aktierus." Tam visam uzmanību pievērsīs arī otra šī gada eksperte – kinorežisore, filmas "Mana brīvība" autore Ilze Kunga-Melgaile, kura neslēpa: "Atklāt sakot, es pirmo reizi piedalīšos tādā teātra vērtēšanā vai tādā teātra maratonā. Es domāju, ka man kā skatītājam būs interesanti, gan kā kolēģim režisoram. Es domāju, ka es priekš sevis kaut ko interesantu, kādu atklājumu, kādu ideju pasmelšos. Es vienkārši baudīšu šo cilvēku sabiedrību un teātri."

Ilze Kunga-Melgaile ir arī autore pirms 10 gadiem tapušai dokumentālai filmai par brāļiem Antonu un Francisku Varslavāniem. Filmu piektdienas vakarā varēs noskatīties Latgales vēstniecībā "Gors". Un tā nav nejaušība, ka festivālā tiks demonstrēta tieši šī filma, jo brāļi Varslavāni devuši krietnu ieguldījumu teātra attīstībā Rēzeknē.

Antons Varslavāns, kuram šogad tiek atzīmēti 120 gadi, bija ilggadējs Latgales, pēcāk mainot nosaukumu – Rēzeknes teātra aktieris un režisors. Viņa vadībā 1959. gadā teātris ieguva Tautas teātra statusu. Savukārt Francisks Varslavāns, kuram šogad tiek atzīmēti 125 gadi, bija gleznotājs, kā arī Latgales teātra aktieris un dekorators. Veidojot dokumentālo filmu, Ilze Kunga-Melgaile pētījusi vēstures liecības un fotogrāfijas, kā arī runājusi ar Varslavānu radiniekiem un cilvēkiem, kuri strādājuši kopā ar brāļiem.

"Man liekas, ka izdevās interesanta portretfilma par šiem abiem brāļiem un arī Latgales kultūru, par Latgali dažādos laika griežos, jo jebkura cilvēka dzīve nav atraujama no vēsturiskā laika konteksta," sacīja Ilze Kunga-Melgaile.

Lubānas lietišķā teātra grupa – "Pieaugšana"
Lubānas lietišķā teātra grupa – "Pieaugšana"

Festivālu kopš 2000. gada rīko Rēzeknes Tautas teātris. Sākumā paši braukuši uz dažādiem festivāliem ārzemēs, tad saprata, ka arī Rēzeknē saviem spēkiem var sarīkot kvalitatīvu un interesantu teātra festivālu. Rēzeknes Tautas teātra režisore Māra Zaļaiskalns uzsvēra: "Mani priecē tas, ka mēs esam interesanti, un jau tagad pienāk lūgumi nākamajam festivālam. Tādā veidā mēs augam, mēģinām saprast, kas mēs esam šajā laikā, kur ir robeža starp teātriem, starp cilvēkiem, starp šo laiku.

Mēs gribētu, lai šīs robežas nebūtu, tāpēc ir tā saucamā teātra valoda, kas ir saprotama visiem visās izrādēs, lai arī tie būtu horvāti, spāņi, itāļi vai lietuvieši."

Šis Rēzeknes Tautas teātrim ir 65. darbības gads, un tas sācies ar nozīmīga pagodinājuma saņemšanu, proti, 15. Latvijas amatierteātru svētkos Valkā Rēzeknes tautas teātris saņēma Līvijas Akurāteres vārdā nosaukto amatierteātru izcilības balvu. To pasniedz vien reizi piecos gados par izciliem sasniegumiem amatiermākslā un ieguldījumu pilsētas kultūrvides veidošanā.

Līdz svētdienas vakaram Rēzeknes kultūras nama, Latgales Kultūrvēstures muzeja un Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras nama skatuves piepildīs festivāla "Soli pa solim" izrādes. Pēc tam Rēzeknes Tautas teātra jaunā sezona turpināsies ar izbraukumu, jo 12. oktobrī teātris ar izrādi "Sibīrijas haiku" kā viesmākslinieki piedalīsies diasporas teātru saietā "Plats solis" Stokholmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti