Rīta Panorāma

Notiks Edgara Liepiņa dziesmu koncerts "Upē naktī pīles kliedz"

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar Nacionālā teātra direktoru Māri Vītolu

Nacionālā teātra jaunās sezonas vadmotīvs būs «Bangojošie ūdeņi»

Ar lielo kopsapulci, fotografēšanos un labāko kolēģu apbalvošanu 1. augustā savu 106. sezonu uzsāka Latvijas Nacionālais teātris. Tajā būs 12 jauniestudējumu, septiņi no tiem Lielajā zālē. Kā allaž pirmā sezonas pirmizrāde būs pašmāju autora darbs – Alberta Bela romāna "Cilvēki laivās" dramatizējums Ineses Mičules režijā. Sezonas kopējais tematiskais vadmotīvs būs "Bangojošie ūdeņi".

Nacionālā teātra jaunās sezonas vadmotīvs būs «Bangojošie ūdeņi»
00:00 / 03:47
Lejuplādēt

Jauno sezonu Nacionālais teātris jau tradicionāli uzsāka ar svinīgu pasākumu, kurā jaunos saimniekus atrada trīs teātra vērtīgākās ceļojošās relikvijas. Kārļa Sebra gredzenu saņēma Egons Dombrovskis, Veltas Līnes gredzenu – Dita Lūriņa, bet Elzas Radziņas kulonu – Evija Krūze.

Tāpat kā "Spēlmaņu nakts" žūrija, arī kolēģi bija augstu novērtējuši Evijas darbu Mātes lomā izrādē "Ugunsseja", aktrise neslēpj – par to liels gandarījums: "Jā, "Ugunssejas" Mātes loma… Man vispār sanāca tāda māšu lomu sezona, esmu pārgājusi uz mātēm, bet mātes nav vienkāršas mātes, arī mātes var nospēlēt tā, ka visiem mute vaļā… Jā, tā ka jūtos ļoti lepna!"

Pirmo reizi pasniegta Alfreda Jaunušana Goda zīme par labāko izrādi, par ko atzīta "Pīters Pens. Sindroms".

Tāpat godināti nodarbinātākie aktieri, un tie ir Ieva Aniņa un Ainārs Ančevskis, kurš aizvadītajā sezonā nospēlējis kopumā 133 izrādes. "Es biju ļoti pārsteigts, jo es jau pagājušajā gadā biju nodarbinātākais. Man šķita, ka aizvadītā sezona nebija tik noslogota, bet nu kādam ir tādam jābūt," saka aktieris. "Tā kā mēs ar Ievu runājām, mēs esam tā saistviela, tie, kas aizpilda tās pauzītes starp tiem lieli, reti, smalkajiem gabaliem uz Lielās skatuves."

Sveicienus saņēma arī jaunie aktieri – Agate Marija Bukša, Elza Rūta Jordāne un Matīss Kučinskis, kuri ar jauno sezonu pievienojas Latvijas Nacionālā teātra aktieru kolektīvam.

Latvijas Nacionālā teātra kolektīvs, uzsākot 106. sezonu
Latvijas Nacionālā teātra kolektīvs, uzsākot 106. sezonu

Jaunā sezona būs ļoti bagāta ar jauniestudējumiem – tie būs 12, septiņi no tiem Lielajā zālē. Sezonas tematiskais vadmotīvs "Bangojošie ūdeņi", ko tas sevī ietver – skaidro teātra direktors Māris Vītols: "Bangojošie ūdeņi tādā visplašākajā izpratnē.

Mums būs izrādes, kas tematizēs ne vien latviskajai dzīvesziņai tik svarīgo dzīvi pie jūras, bet mēs arī dosimies tādā garā ceļojumā, tai skaitā aplūkosim dažādas dzīves kaislību vētras, un vērsim šīs dzintara krelles vienu izrādi pēc otras, veidosim tādu kopīgu tematisku un metaforisku sajūtu."

Jau tradicionāli sezonas pirmā pirmizrāde būs latviešu autora darbs – Alberta Bela romāns "Cilvēki laivās", ko iestudē Inese Mičule, kura to raksturo kā nacionālo pašapziņu rosinošu darbu: "Citējot Albertu Belu – valoda nosaka domu un doma nosaka cilvēku. Un tikai dzimtajā valodā runā mūsu dvēseles un sirdis. Un es negribētu, ka mūsu nācija šī pārbaudījuma laikā, kas ir mūsdienu pasaule, cieš krahu. Līdz ar to man tas ir svarīgi, lai netiktu apdraudēta mana valoda, lai netiktu apdraudēts pats cilvēks."

Paula Pļavniece iestudēs Astridas Lindgrēnes darbu "Mēs, Sālsvārnas salas vasarnieki", kas – kā saka režisore – būs stāsts par to bērnības vasaras sajūtu, ko mēs meklējam visu dzīvi.

Indra Roga savukārt veidos iestudējumu "Lielais Getsbijs". "Mēs uztaisīsim labāko ballīti Rīgā. Un tā būs "Getsbija ballīte"," sola režisore. "Kā mēs zinām pēc Skota Ficdžeralda darba ir uzņemtas filmas, bet mēs taisīsim teātra izrādi – vērienīgi, jaudīgi, skaisti. Ar dzīvo mūziku, ar grupu "Džokers", ar lieliskiem aktierdarbiem, superīgiem kostīmiem, dejotājiem, iespējams, cirku, pirotehniku. Īsāk sakot, tie būs decembrim atbilstoši svētki skatītājiem."

Pirmajai sezonas pirmizrādei – "Cilvēki laivās" – priekškars Nacionālajā teātrī vērsies 12. septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti