Nonākt svētku vidū. Teātra gids augustā ved uz Valku

Latvijas amatierteātru salidojumu šogad pirmo reizi sauc par svētkiem, bet nemainās fakts, ka tie notiek 15. reizi un jau otro reizi Valkā. Tradicionāli tas ir vērienīgākais amatieru saiets, savulaik gan tajā piedalījās tikai tie teātri, kam bija piešķirts Tautas teātra goda nosaukums. Tagad, lai tiktu uz svētkiem, ir jāatbilst zināmiem kritērijiem – skatēs jābūt iegūtai noteiktai pakāpei. Turklāt ne visi teātri uz svētkiem brauc rādīt izrādes – brauc arī skatīties. Taču tas nenozīmē, ka – tiesa gan, par naudu – gaidīti netiktu arī skatītāji, kas paši amatierteātru kustībā nepiedalās.

Nonākt svētku vidū. Teātra gids augustā ved uz Valku
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Jau sen amatierteātri ir tālu no stereotipa, ka tie iestudē tikai Blaumaņa komēdijas. Šogad svētki notiks no 9. līdz 11. augustam, un to repertuārā var atrast ļoti nopietnus darbus – Nikolaja Gogoļa "Trakā piezīmes" Rēzeknes Tautas teātra izpildījumā, Žana Pola Sartra "Aiz slēgtām durvīm" Vecpilsētas teātra versijā, Henrika Ibsena "Leļļu namu" Brocēnu amatierteātra izpildījumā un citus. Svētkos redzēsim arī izrādes, kas dažādos gados ieguvušas amatierteātru Gada izrādes titulu – piemēram, Semjuela Beketa "Beigu spēli" Liepājas Neatkarīgajā teātrī un Oto Jūlija Ciemiņa atmiņās balstīto izrādi "Jūlijs" Blomes SIA amatierteātrī.

Taču arī komēdiju iestudēt labā līmenī ir jāprot.

Jau pieminētais Blaumanis svētkos būs pārstāvēts ar divām dažādām "Trīnes grēku" interpretācijām Cēsu un Druvas teātru izpildījumā. Baltinavas amatierteātris "Palādas" šoreiz nerādīs neko no Danskovītes bagātīgā pūra, bet gan Pētera Apšenīka komēdiju "Jaunīs politiķis". Tērvetes amatierteātris "Trīne" rādīs Anšlava Eglīša "Bezkaunīgos večus", bet Saldus teātris – Klēras Būzas "Sievietes, sievietes". Ādolfa Alunāna Jelgavas teātris Valkā rādīs savas ilggadējās režisores Lūcijas Ņefedovas iestudēto Anšlava Eglīša "Kazanovas mēteli".

Visas izrādes nav iespējams ne nosaukt, ne aprakstīt, bet noteikti jāpiemin vēl daži svarīgi fakti. Pirmkārt, svētki notiek ne tikai Valkā un Igaunijas pusē – Valgā, bet plaša programma ir arī Strenčos, kas pēc teritoriālās reformas atrodas Valmieras novadā. Tāpat izrādes būs arī Kārķos un Vijciemā. Otrkārt, bijušajos padomju armijas bunkuros būs iespēja redzēt vairāku labu un ļoti labu izrāžu videoierakstus, tikai jāņem līdzi jaka, jo tur ir +16 grādu. Treškārt, svētkos gan klātienē, gan ierakstos piedalās latviešu diasporas amatierteātri no vairākām valstīm. Valkas Kultūras namā būs skatāmas vairākas lieliskas izstādes, toties tradicionālais svētku gājiens aizstāts ar zibakciju – kopīgu Emīla Dārziņa "Melanholiskā valša" izdejošanu.

Valkā 10. augustā otro reizi tiks pasniegta Latvijas amaterteātru izcilības balva – Līvijas Akurateres balva, ko līdz šim saņēmis vienīgi Ogres teātris. Svētku noslēgumā notiks sadziedāšanās ar Latvijas Nacionālā teātra aktieriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti