Pirmizrādi piedzīvos izrāde dzīvoklī «Vācbaltais troksnis»

Otrdien, 20. augustā, Rīgā, kādā vēl neatklātā dzīvoklī, gaidāma pirmizrāde izrādei "Vācbaltais troksnis", kuras tapšanā sadarbojušies psihoterapeits un rakstnieks Nils Sakss Konstantinovs, aktrise un dzejniece Marija Luīze Meļķe un skaņu pētnieks-mūziķis Linards Kalniņš, lai, kā informē autori, "dibinātu kontaktu ar tiem Rīgas dzīvokļu iemītniekiem, kuru sen vairs nav starp mums".

"Dzīvojot tagadnē, ir dabiski gan interesēties par vēsturi, gan prātot par nākotnes pasauli. Tā pagātnē cilvēki apcerējuši 21. gadsimtu, un tā mūsdienās pētām liecības par aizgājušiem laikmetiem. Mēs šoreiz izvēlējāmies nevis vēsturiski skrupulozu pieeju, bet subjektīvo, proti, atrast saskari ar agrākos laikos dzīvojušiem indivīdiem, ne tik daudz veidot precīzu laika attēlojumu," par izrādes "Vācbaltais troksnis" ieceri stāsta veidotāji.

Izrādē pārmaiņus izskan sarunas un literāri teksti, kas rakstīti, iedvesmojoties no dažādiem avotiem par vācbaltiešiem, apvienojumā ar autoru pašu dzīves pieredzi. "Līdzīgi tam, kā varam globāli domāt par vēsturi un nākotni, arī personīgā līmenī ir notikumi, kas velk atpakaļ vai stumj uz priekšu. Tāpēc mēs atļāvāmies iesaistīt personiskas detaļas šajos tekstos, bet, saprotams, beigu beigās tas viss ir daiļliteratūra," atklāj darba autori.

Izrāde norisināsies Rīgas centra dzīvoklī, kura precīzu adresi skatītāji saņems nedēļu iepriekš.

"Principā pirmā lieta, ko skaidri zinājām, bija, ka taisīsim dzīvokļa izrādi, un tā lokācija visdrīzāk būs mainīga. Viens no galvenajiem iedvesmas avotiem, pasaulē zināmais latviešu parapsihologs Konstantīns Raudive, veica skaņas ierakstus tukšos dzīvokļos, un tad no ierakstītā trokšņa dažādi cilvēki spēja izšķirt vienas un tās pašas balsis. Šķita atbilstoši skatītājus ievest telpā, kurā potenciāli arī būtu iespējams šādus eksperimentus veikt," stāsta notikuma iniciators Nils Sakss Konstantinovs.

Linards Kalniņš un Nils Sakss Konstantinovs sadarbojušies jau agrāk, piedaloties pašreizējā Latvijas Nacionālā teātra muzikālā vadītāja Aleksandra Tomasa Metjusona "Balkānu operas" veidošanā Minhenē 2021. gadā, savukārt ar Mariju Luīzi Meļķi abiem šis ir pirmais sadarbības projekts. "Ar Linardu esam pazīstami jau 11 gadus, bet šī tiešām ir pirmā reize, kad kopā strādājam. Ar Nilu gan faktiski tad, kad mēs iepazināmies, tā sākām kalt plānus par "Vācbalto troksni" – tas kļuvis par labi izlolotu notikumu. Šī izrāde manā līdzšinējā pieredzē ir unikāla ar to, ka trīs cilvēki visu izdomā, saorganizē un paši arī spēlē. Es teiktu, ka tā ir ļoti radoša resursu izmantošana un, bez šaubām, procesā ir bijis jāiemācās daudz jauna," par savu pieredzi stāsta Marija Luīze Meļķe.

Pirmizrāde gaidāma šī gada 20. augustā.

Izrāde tapusi ar Rīgas domes finansiālu atbalstu. Projektu īsteno Rīgas Marsela Prusta biedrība.

Vairāk informācijas izrādes "Facebook" lapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti