Kultūras ziņas

Ancei Krauzei top jauna koncertprogramma

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Iestudējums "Leģendārā izrāde" Latvijas Leļļu teātrī

Latvijas Leļļu teātrī skatītāju vērtējumam nodod «Leģendāro izrādi»

Atzīmējot 80. jubileju, Latvijas Leļļu teātrī 2. oktobrī pirmizrādi piedzīvos iestudējums pieaugušajiem "Leģendārā izrāde". Muzikāls stāsts par leļļu teātra aizkulisēm un izrādes tapšanas procesu veidots kā cieņas apliecinājums izcilās Leļļu teātra režisores Tīnas Hercbergas ieguldījumam. Iestudējumā izmantotas arī atsauces uz 1967. gada leģendāro izrādi "Interlellis–67", kas savulaik Latvijas Leļļu teātri padarīja slavenu.

Skatītājs jāpaņem pirmajās minūtēs. Raimonda Paula mūzika – tam vajadzētu nostrādāt! – ar šādu režisores Tīnas Hercbergas savulaik izteiktu ideju, iestudējot izrādi "Interlellis–67", sākas izrāde "Leģendārā izrāde" Leļļu teātrī.

Dramaturģe Ance Muižniece, izzinot Latvijas Leļļu teātra vēsturi, radījusi stāstu par teātra komandas sajūtu, vēsturi, izceļot teātra aizkulises un aktieru emocijas. Tā ir izrāde pieaugušajiem.

"Visvairāk mēs atceramies leģendāro režisori Tīnu Hercbergu, kas patiesībā bija ļoti revolucionāri mainījusi šo teātri. Viņa ir veidojusi izrādes pieaugušajiem, veidojusi dažādas formas kopā ar Pāvilu Šēnhofu. Un to, ko viņa ir iemācījusi mūsu teātrim, tās domas, tā pieeja lellei, – viņa joprojām kopā ar mums šeit dzīvo," skaidro režisors Edgars Kaufelds. 

Aktieriem, kuri, vadot lelles, citkārt skatītājiem nav redzami, šoreiz dota iespēja izcelt savu aktiermeistarību spilgtāk un arī pamanāmāk.

"Šai izrādei mēs speciāli arī veidojām kostīmus, kas vienlaicīgi ir gan "melnais kabinets", gan izceļ viņu personību vai sapņus, ka gribētu būt dramatiskā teātra aktieri, vai gribētu būt "dzīvīgāki". Tas viss tur ir, un to visu var redzēt," stāsta māksliniece Pamela Butāne.

"Dramatiskie aktieri pārzina dramatisko teātri, bet mēs pārzinām gan dramatisko teātri, gan pārzinām jebkādu leļļu specifiku. Un tas leļļiniekiem vienmēr bijis ļoti liels pluss," uzsver aktrise Santa Didžus.

"Leģendārajā izrādē" skan Raimonda Paula zināmākās melodijas, kam jaunu skanējumu piešķīris Juris Vaivods.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti