Kas vairāk par laimīgām beigām. Čehova teātrī gatavo jaunu izrādi visai ģimenei – «Pelnrušķīte»

Aizvadītajā gadā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris ieviesa tradīciju – Zinību dienā atklāt jaunu pirmizrādi bērniem un viņu vecākiem. Pērn šajā dienā pie skatītājiem nonāca "Robins Huds" (režisore Dace Pūce), savukārt šogad skatītājus gaidīs jauns lielās formas iestudējums – "Pelnrušķīte", kas top režisores Paulas Pļavnieces vadībā, informēja teātrī.

Stāsts par Pelnrušķīti būs balstīts visiem zināmajā scenārijā un notikumu secībā, tomēr to varoņu intereses un aizraušanās būs mūsdienīgas, aicinot arī skatītājiem aizdomāties par globālām aktualitātēm – piemēram, par izmirstošo dabisko pļavu saglabāšanu, kas šajā skatuves versijā ir Pelnrušķītes patiess dzīves aicinājums. Arī princis šajā lugā būs ar dabai draudzīgiem hobijiem – viņu aizraus nevis ierastās medības, bet gan dārzniecība un biškopība, teikts izrādes pieteikumā.

Izrādes veidotāji sola, ka visas tradicionālās pasakas vērtības nekur nepazudīs –  būs gan brīnumdare Feja, gan kristāla kurpīte, gan ķirbja kariete, bet visam pāri labestības un mīlestības uzvaras spēks.

Izrādes radošo komandu režisores Paulas Pļavnieces vadībā veido scenogrāfe Sintija Jēkabsone, kostīmu māksliniece Baiba Litiņa, komponists Reinis Sējāns, gaismu mākslinieks Niks Cipruss un horeogrāfs Dmitrijs Gaitjukevičs. Lugas autore ir Linda Rudene, savukārt tulkojumu krievu valodā veido Lina Ovčiņņikova.

Izrādei "Pelnrušķīte" jau notikusi aktieru atlase un arī aizvadīts pirmais lasījums. Galvenajā – Pelnrušķītes – lomā izrādē iejutīsies aktrise Jūlija Berngardte, bet pārējos varoņus atveidos virkne Čehova teātra vadošo aktieru, kā arī topošie aktieri – Latvijas Kultūras akadēmijas studenti.

Režisorei Paulai Pļavniecei "Pelnrušķīte" būs ceturtā izrāde, kas iestudēta Čehova teātrī, turklāt divas no tām jau saņēmušas balvas "Spēlmaņu nakts" ceremonijā – 2022. gadā par gada labāko izrādi bērniem un/vai pusaudžiem tika atzīta izrāde "Dakteris Aikāsāp", bet 2023. gada ceremonijā bērnu un jauniešu žūrijas simpātijas balvu saņēma Paulas Pļavnieces izrāde "Trīs sivēntiņi un vilks". Šī gada aprīlī režisore Čehova teātrī iestudējusi izrādi "Lietus lāšu pasaciņas", kuras izteiksmes līdzeklis ir Aspazijas sirdssiltā dzeja – tā paredzēta vismazākajiem teātra apmeklētājiem vecumā no diviem līdz pieciem gadiem.

Režisore par gaidāmo jauniestudējumu saka: "Klasiskais Pelnrušķītes stāsts ir zināms gandrīz katram, arī mūsu "Pelnrušķīte" iemiesos sevī nemainīgās šīs pasakas sastāvdaļas – princi, pamāti, kristāla kurpīti un citas. Taču mūsu Pelnrušķīte vēlas ko vairāk par  laimīgām beigām, kas beidzas ar kāzām, – viņa veido pati savu pasauli sev apkārt un rūpējas par tās krāšņumu un vērtībām.  Un tieši šādā pasaulē  arī notiks liktenīgā satikšanās ar princi, un tad neizpaliks ne maģisku balles deju, ne citu  pasakainu brīnumu."

Tuvākās izrādes: 1., 3., 6., 7. un 8. septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti