Labrīt

Īstermiņa risinājums Stradiņa slimnīcā varētu būt - importēt darbaspēku atbalsta funkcijām

Labrīt

Ekonomika apstājusies, bet cilvēku pirktspējai vajadzētu pieaugt

Ar nopietnu sarunu par sarežģītu tēmu Daugavpils teātris atklāj jauno sezonu

«Mūsu teātra liktenis ir sintezēt žanrus.» Daugavpils teātris atklāj jauno sezonu

Šīs nedēļas nogalē Daugavpils teātrī pirmizrāde – dejas, skatuves kustības, vokāla un aktierspēles sintēze izrādē pēc Horasa Makoja romāna "Nodzītus zirgus arī nošauj, vai ne?" (They Shoot Horses, Don't They?) motīviem, kas stāsta par cīņu ar savām vājībām un nepārvaramiem apstākļiem.

Mūzika un sintēze visdažādākajos aspektos Daugavpils teātrim būs viens no izpausmes veidiem arī pārējās izrādēs, ko jaunajā sezonā teātra kolektīvs iestudēs.

Muzikālie kustību iestudējumi Daugavpils teātrī, kā rāda pieredze, parasti savas pirmizrādes piedzīvo pavasaros. Šī sezona būs izņēmums, iespējams, tas ir likumsakarīgi, saka teātra direktors Oļegs Šapošņikovs: "Tas, protams, tā nebija ieplānots. Tas jau nav noslēpums, ka mēs ar šo izrādi gribējām braukt uz Rīgas Nacionālo teātri jūnija sākumā. Un bijām spiesti pārcelt gan pirmizrādi, gan viesizrādes Rīgā, sakarā ar mūsu aktrises slimību. Bet šeit, kā jebkurā situācijā mūsu dzīvē, ir jāsaskata arī zīme. Tiešām, sezonas atklāšana ar kustību izrādi, kurā ir iesaistītas visas mūsu grupas – gan aktieri, gan dziedātāji, gan dejotāji, tas varētu nozīmēt, ka šis virziens, un pašam šī doma ir ļoti mīļā, ka mūsu teātra liktenis ir sintezēt, sintezēt gan žanrus, gan visu to, kas notiek uz skatuves. Tam mums ir visas iespējas."

Faktiski, balstoties uz gūto pieredzi un apzinoties savas vērtības, kā stāsta Oļegs Šapošņikovs, tā būs tā jaunā, unikālā taka, pa kuru iecerējis jaunajā sezonā virzīties Daugavpils teātris. Simboliski sākot sezonu ar dejas, skatuves kustības, vokāla un aktierspēles sintēzi izrādē pēc Horasa Makoja romāna "Nodzītus zirgus arī nošauj, vai ne?". Tas būs skatuviski iespaidīgs iestudējums, atklāj kustību izrādes aktrise – dejotāja Vanda Gibovska: "Tas ir liels projekts, ar ļoti lielu aktieru un dejotāju skaitu, uz skatuves atrodas ap 30 cilvēku, un ne visi tie ir dejotāji, ir ļoti daudzi aktieri.

Tas ir tāds ļoti liels, masveidīgs projekts."

Šī romāna pamata stāsts ir par Ameriku Lielās depresijas laikā. Apkārt valda bezdarbs un nabadzība. Cilvēki ir gatavi uz visu, lai kaut nedaudz nopelnītu. Arī piedalīties ilgstošā deju maratonā, kura katru mirkli kāri tver skatītāji, kuri dalībniekos jau sen nesaskata cilvēkus. Meli, bailes, nodevība, godkāre piesātina šī šova gaisu. Konkurss kļūst par sīvu cīņu par vietu zem saules, un tiem, kas nespēj atteikties no sapņa par lielo laimestu, nākas ziedot vairāk, nekā viņi bija domājuši.

Izrāde "Nodzītus zirgus nošauj" Daugavpils teātrī
Izrāde "Nodzītus zirgus nošauj" Daugavpils teātrī

"Stāstam mēs ne par šovbiznesu, ne par maratoniem un ne par sacensībām, un ne par zirgiem. Stāsts ir par cilvēku spējām vai nespējām palikt cilvēkam apstākļos, kuri ir stiprāki par pašu cilvēku," norāda teātra direktors.

Kustību izrāde Daugavpils teātrī ir par dziļāku šī stāsta izpratni, atklāj gan Oļegs Šapošņikovs, kurš ir šīs izrādes mākslinieciskais vadītājs, gan arī ir paši kustību izrādē iesaistītie dejotāji – Vanda Gibovska un Jevgeņijs Mihailovs.

Oļegs Šapošņikovs uzsver: "Mēs mēģinām atrast tikai oriģinālvalodu, kā pastāstīt, bet pats sižets ir paņemts no ļoti rūgtas realitātes, kad, meklējot laimi, izmisumā cilvēki ir gatavi uz visu, ieskaitot iespēju nerēķināties ar dzīvību – savu vai citu. Esam gatavi uzsākt sezonu ar ļoti, ļoti nopietnu sarunu par ļoti, ļoti sarežģītu tēmu."

"Izrāde par sistēmu, kas liek cilvēkiem ne vienmēr rīkoties cilvēciski. Un šī sistēma ir diezgan nežēlīga, bet, kā saka viens no varoņiem, lai saprastu sistēmu, vajag no tās iziet. Tas ir viens no veidiem, kā šo sistēmu izprast un kā neļaut tai manipulēt ar cilvēku, ar savu prātu," piebilst Vanda Gibovska.

Jevgeņijs Mihailovs atzīmē: "Mēs mēģinām jau gadu, un ne no pirmās dienas mēs to paši izpratām, tas ir ilgstošs meklējums, tas ir izteikts ķermeņa valodā, nevis ar vārdiem. Laikam ir jāatnāk uz izrādi, lai saņemtu atbildi uz šo jautājumu."

Kustību izrāde "Nodzītus zirgus nošauj" Daugavpils teātrī jau piektdien un sestdien, 6. un 7. septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti