Halucinogēnas sēnes operā. Skatuves jaunumu apskats

Šajā rudenī negaidīti aktualizējusies Žaka Ofenbaha opera "Hofmaņa stāsti" – tā ir Latvijas Nacionālās operas un baleta pirmā šīs sezonas pirmizrāde, kā arī pirmā izrāde Ņujorkas Metropoles operas tiešraižu sērijā, ko sestdien, 5. oktobrī, iespējams skatīties kinoteātrī "Forum Cinemas".

Halucinogēnas sēnes operā. Skatuves jaunumu apskats
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Hofmaņa stāsti" vēsta par galvenā varoņa neveiksmēm mīlas jomā, opera sarakstīta pēc Ernsta Teodora Amadeja Hofmaņa stāstu (vai pasaku) motīviem, bet režisora Aika Karapetjana versijā Hofmanis ir mākslas kolekcionārs, kurš fantāzijas pasaulē aizceļo ar halucinogēnu sēņu palīdzību.

Izrādē ir vairāki āķi, ar ko skatītājiem jārēķinās. Pirmkārt, viss koris, ieskaitot sievietes, ir grimēts kā galvenā varoņa kopijas vai kloni. Paņēmiens nav jauns un, kā atzinies pats režisors, radies drīzāk aiz līdzekļu ierobežotības, taču izskatās efektīgi. Otrkārt, lelle Olimpija, kas parasti tiek rādīta kā skaistā kleitiņā tērpta mehāniska lelle, jaunajā versijā ir drīzāk Frankenšteina briesmonis, kas salikta no asiņainiem ķermeņu gabaliem. Treškārt, Hofmaņa mūza, kas oriģinālā iemiesojas jaunā vīrietī Niklausā, ko gan dzied sieviete, šinī iestudējumā ir kaķis, kas attiecīgi uzvedas. Arī izrādes reklāmā izmantots kaķis, kas aizdomīgi līdzinās diriģenta Frederika Šaslēna runcim Pučīni, bet, kā man apliecināja operā, tas esot pavisam cits kaķis. Un, galu galā, viens no nozīmīgākajiem Hofmaņa darbiem ir "Runča Mura dzīves uzskati".

Aiks Karapetjans pats prognozēja, ka publikas domas dalīsies, un tā arī ir noticis, bet muzikāli iestudējums ir veiksmīgs un ir vērts to piedzīvot.

Tuvākās izrādes 4. un 6. oktobrī un biļetes, lielākoties gan otrajā balkonā, dabūt vēl var.

Metropoles operas "Hofmaņa stāstus" Bartleta Šēra režijā tiešraidēs jau esam divas reizes redzējuši citā solistu sastāvā, bet šoreiz vilina tas, ka vairākus solistus esam "dzīvajā" redzējuši arī Latvijā – gan tenoru Benžamēnu Bernheimu, gan soprānu Pritiju Jendi un mecosoprānu Klementīni Meržānu.

Tiešraide 5. oktobrī ar atkārtojumu 9. oktobrī.

Jāpiebilst, ka šajā sezonā, gan tikai aprīļa beigās, "Hofmaņa stāstus" rāda arī Viļņas operas un baleta teātris, un vienā no sastāviem Olimpijas lomu dziedās latviešu soprāns Gunta Gelgote.

Ceturtdienas, 3. oktobra, vakarā operas tiešraide pieejama Valmieras kinoteātrī "Gaisma" – Londonas Karaliskās operas iestudējuma "Figaro kāzas" ieraksts Deivida Makvikāra režijā ar Antonio Papano pie diriģenta pults. Mocarta slavenās operas ierakstu Rīgā, visticamāk, neredzēsim, "Apollo Kino" to nesola. Toties Valmierā šajā sezonā būs gan vairāki baletu ieraksti, gan – atkal jau – " Hofmaņa stāsti" 20. februārī.

Savu rudens tūri pa Latviju sāk monoopera "Valentīna", kas ir īpaši šim Sonoras Vaices iecerētajam skatuves variantam pārveidota Artura Maskata operas versija pēc Valentīnas Freimanes memuāru motīviem. SIA "Operetes teātris" iestudējums pirmizrādi piedzīvoja pavasarī, bet oktobrī to varēs noskatīties Cēsīs, Ogrē, Jelgavā, Liepājā un 1. novembrī arī " Ulbrokas pērlē".

Izrāde ir Sonoras Vaices varoņdarbs, viņa tajā dzied vairākas lomas, koris savukārt ir ierakstīts video, orķestra vietā ir trīs mūziķi – Gidons Grīnbergs (vijole), Inita Āboliņa (akordeons), Māris Žagars (klavieres).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti