Atgriešanās pie leģendām. Teātra jaunumi vasarā

Nu jau daudzus gadus esam pieraduši, ka vasaras brīvdabas izrādēm estrādēs tiek veidoti speciāli projekti, savukārt Valmieras un Liepājas teātri vairs šādās viesizrādēs nebrauc. Producentu kompānijas sacenšas, ar kādiem pazīstamiem un nepazīstamiem sižetiem pievilinās skatītājus. Tāds jaunums kopš 5. jūlija sāk ceļot pa Latviju – Latvijas Jaunatnes teātra lieluzvedums "Vella kalpi" jau piektdien būs Valmierā, bet vēlāk arī Alūksnē, Ikšķilē, Jūrmalā, Rojā, Jelgavā, Saulkrastos un Jēkabpilī. 

Atgriešanās pie leģendām. Teātra jaunumi vasarā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Vella kalpi" ir vienlaikus komerciāli gudra, tomēr nedaudz riskanta izvēle, jo abas filmas pēc Rutku Tēva romāna motīviem daudzi zina no galvas un Raimonda Paula dziesmas var brīvi dziedāt līdzi. Arī šajos Jāņos abas filmas rādīja Latvijas TV. Tādējādi vienmēr ir jautājums, ko jaunu šāds iestudējums var sniegt skatītajam. To droši vien zina režisore Laila Kirmuška. Iestudējumā iesaistīts plašs aktieru un dziedātāju ansamblis. Dziedātājs Miks Galvanovskis Latvijas Radio raidījumā "Monopols" ir atklājis, ka izrādes varoņi cīnīsies ar īstiem, lai arī neuzasinātiem zobeniem.

No 21. jūlija pa estrādēm, bet rudenī arī slēgtām telpām savu ceļojumu atsāks Ulda Marhilēviča un Māras Zālītes dziesmuspēle "Tobāgo", tiesa gan, jūlijā to rādīs tikai Liepājas koncertdārzā "Pūt, vējiņi!", bet augustā arī Saulkrastos, Litenē, Siguldā, Skrundā un Aizkrauklē. Daļa aktieru ansambļa joprojām ir tie paši, kas lomas izpildīja Dailes teātra iestudējumā pirms nu jau daudziem gadiem, bet ir arī aktieri no citiem teātriem, piemēram, Mārcis Maņjakovs un Dita Lūriņa.

Liepājas koncertdārzs "Pūt, vējiņi!" un Māra Zālīte jāpiemin vēl kādā sakarā – jau piektdien, 5. jūlijā, pulksten 19.00 vasaras vakaru muzikālo programmu sērijā "Tikšanās zem abažūriem" uzstāsies aktieri Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Kaspars Znotiņš un komponists Kārlis Lācis koncertizrādē "Mīli mani!". Programmā skanēs Kārļa Lāča dziesmas ar Māras Zālītes vārdiem un dzeja no Šekspīra līdz mūsdienu latviešu autoriem. Tiek solīta arī mūzika no teātra izrādēm un Imanta Ziedoņa dzeja.

Koncertizrāde "Mīli mani!"
Koncertizrāde "Mīli mani!"

Visbeidzot jāpiemin, ka arī vasarā iespējams apmeklēt izrādi visai ģimenei ar bērniem. "Princese un brokeris" ir izrāde bērniem un ģimenēm, kuras stāsts tapis, iedvesmojoties no K.K. fon Stricka villas vēstures un ikdienas.

Izrāde stāsta par kādu čaklu nekustamo īpašumu brokeri, kurš izmisīgi cenšas pārdot vecu pili, ko, izrādās, apsēduši spoki. Interesanti, ka lugas autors ir fon Stricka villas vadītājs Mārtiņš Mielavs, režisors Toms Treinis. Izrāde veidota kā dažādu teātra žanru apvienojums – blakus aktieriem tajā darbojās lelles, kā arī ir vairāki muzikāli un dejas priekšnesumi. Izrādes darbībā tiek iesaistīti arī skatītāji.

Ģimenēm ar bērniem, kas vecāki par sešiem gadiem, adresēta leļļu izrāde "Kuthi", kas 11. jūlijā no Igaunijas būs atceļojusi uz VEF kvartālu. Tiek solīti satriecoši koka mehānismi, katapultas, viduslaiku atmosfēra un pilnīgi neparedzamas beigas. Pēc izrādes darbosies papīra sapņu darbnīca.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti