JRT sezonas pirmais jauniestudējums – Hermaņa melnā komēdija «Lai Dievs stāv klāt, Tu, nabaga cietēj!»

Jaunās sezonas pirmo jauniestudējumu "Lai Dievs stāv klāt, tu, nabaga cietēj!" veido teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, un izrāde top pēc Mārtina Makdonas lugas "Bendes". Melnajai komēdijai Lielbritānijas dramaturgs Mārtins Makdona par pamatu ņēmis reālus vēsturiskus notikumus un personas no tālā 1965. gada, kad Anglijā oficiāli tika atcelts nāvessods (ar pakāršanu) un pēdējie Viņa Majestātes bendes jeb nāvessodu izpildītāji pēkšņi palika bez darba.

Pirmo reizi luga uzvesta 2015. gadā "Londonas Royal Court Theatre". "Bendes" ir saņēmušas Lorensa Olivjē balvu Lielbritānijā un Ņujorkas kritiķu balvu kā labākā jaunā luga, pavēstīja teātrī.

Izrādes režisors Alvis Hermanis atzīst: "Komēdija plus ļoti dīvains poētisms – tā varētu mēģināt definēt žanru, kurā lugas raksta dramaturgs Mārtins Makdona. Šis ir krimiķis, kur atšķirībā no Šerloka Holmsa un Agatas Kristi detektīvstāstiem skatītājam pašam beigās ir jātiek skaidrībā – kurš tad īsti bija vainīgais?

Šo lugu izvēlējāmies, jo mūsu mīļajā Latvijā pēdējā laikā ļoti aktuāli ir visiem visus tā kārtīgi pieskatīt, uzraudzīt un, protams, nekavējoties sodīt. Vēlams tā, lai pēc tam neceļas un miers."

Kas ir tā lielā neiecietība, kas ir ieņēmusi mūsu kopējo telpu? Kas ir tā agresivitāte un naids, kas ir iemājojusi tik daudzos cilvēkos, kuri vēl vakar bija domubiedri? Kāpēc mēs ar tādu azartu metamies viens otru nogalināt, paši pat nepamanot, ko īsti darām?

Izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Kristīne Jurjāne, gaismu mākslinieks – Lauris Johansons. Lomās: Andris Keišs, Baiba Broka, Gundars Āboliņš, Kaspars Znotiņš, Jevgēnijs Isajevs, Ivars Krasts vai Ričards Murāns, Jānis Skutelis, Ritvars Logins, Toms Harjo, Dāvids Pētersons, Evelīna Priede.

Pirmizrāde Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē 2024. gada 20. septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti