Kultūras ziņas

Emaljas māksla Siguldā un jaunie dizaineri Rīgā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Digitālās pasaules vēsmas realitātē dejas izrādē "Face T(W)O"

Aicina uz spoguļu ieskautu laikmetīgās dejas izrādi Āgenskalna tirgū

Rīgā, Āgenskalna tirgus laukumā, sestdien, 10. augustā, 32 dejotāji no 10 dalībvalstīm apvienosies vērienīgā dejas lielizrādē "Face T(W)O". Tās mākslinieciskais koncepts pievēršas diskursam starp digitālo un analogo pasauli, kas veido mūsu dzīvi un ir daļa no mūsu realitātes.

Izrāde apvieno laikmetīgo deju un hiphopu, kā arī dinamisku scenogrāfiju ar lielformāta projekcijām, spoguļiem un ceļojošām, transformējamām platformām, pastāstīja lielizrādes rīkotāji.

Izrādes apmeklējums ir bez maksas.

Laikmetīgās dejas izrāde "Face T(W)O"
Laikmetīgās dejas izrāde "Face T(W)O"

Izrāde ir noslēdzošais posms projektam "People Power Partnership", kas notiek 11 Eiropas valstīs. Katrā no valstīm izrādes forma ir vienota, saturs un stāsts nedaudz atšķiras, jo tās tapušas kopradē un sadarbībā, mainoties dejotāju sastāvam.

Kopā projektā piedalās 104 dejotāji no 16 valstīm, bet katrā izrādē to sastāvs ir atšķirīgs un uzstājas 32 jaunie mākslinieki. Rīgas izrādē astoņi no dalībniekiem būs jaunie Latvijas dejas profesionāļi: Līva Nora Apšeniece, Annija Raibekaze, Kaspars Meilands, Mārīte Supe, Emīlija Kolča, Marģers Vanags, Simona Ozola, Sintija Skrabe. Iestudējuma mākslinieciskā vadītāja ir Sigruna Fritša (Sigurn Fritsch, Vācija), režisore Luka Putniņa (Vācija) un horeogrāfi – Jānis Putniņš (Latvija), Kiens Trins (Kien Trinh, Vācija).

Projekts fokusējas uz jauniešu iesaisti laikmetīgās mākslas procesos. Izrāde piedāvā skatītājiem iespēju izdzīvot to no dažādiem skatu punktiem.

Scenogrāfiju veido milzīgas spoguļu konstrukcijas, kas apvienojumā ar video projekcijām rada pārpasaulīgu un sirreālu laiktelpu.

Spogulis kļūst par metaforu mūsu digitālajām personībām, pašrefleksijai, sašķeltajai identitātei, liekulībai, spogulis ir kā vārti uz citu pasauli, teic izrādes veidotāji, uzdodot jautājumus: kas notiek, ja mums ir ļauts izveidot paralēlo pasauli – vai tā ir labāka, brīvāka? Vai mums joprojām pastāvētu pašnoteikšanās iespējas? Vai mēs paši izvēlētos, kādām sabiedrības grupām piederēt, vai tiktu pierakstīti, ņemot vērā digitālās pasaules notikumus?

Izrāde tapusi koprades procesā ar pašiem jauniešiem, katrs tēls dodas uz Metaversu citu iemeslu vadīts, tur tie sastop kā jaunas, tā jau atpazīstamas lietas un parādības, vecie uzvedības modeļi pēkšņi neizgaist tikai tādēļ, ka esi iekļuvis citā dimensijā.

Programmas "Radošā Eiropa" projekta "People Power Partnership" vadošais partneris ir Vācijas organizācija "Aktionstheater PAN.OPTIKUM" un koordinatori Latvijā ir fonds "Initium", to atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Sabiedrības integrācijas fonds, Rīgas valstspilsētas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departaments, Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūra, nodibinājums "Equilibrium Group".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti