Kultūras rondo

Teātris ienāk skolā: aizvadīta mobilo izrāžu skate Rēzeknē

Kultūras rondo

Dzejas mēnesī skan cikls "Uzlūdz dzeja". Iesāk Krišjānis Zeļģis un Toms Treibergs

Ko skatītājs var sagaidīt no jaunās sezonas teātros?

Spraigs iesākums, atjaunotas telpas un vismaz divi Šekspīri. Jauno sezonu analizē teātra pazinēji

Ņemot vērā, ka ir tikai pats septembra sākums, jaunā sezona Latvijas teātros iesākusies spraigi – ar daudzām pirmizrādēm un izpārdotām zālēm. Visas pazīmes liecina, ka arī turpmākais gaidāmās sezonas repertuārs ieplānots interesants, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" analizēja kultūras žurnālisti un teātra kritiķi Henrieta Verhoustinska, Atis Rozentāls un Guna Zeltiņa.

Sezona iesākusies spraigi

Teātra jaunā sezona jau iesākusies, un Verhoustinska atklāja, ka paspējusi redzēt Dailes teātra koncertuzvedumu "Stulbā dzīve" ar "The Tiger Lillies", "Dakh Daughters" un trim Dailes teātra aktrisēm, kā arī izrādi "Kodiens".

Tāpat teātra kritiķe redzējusi "Dirty Deal Teatro" laikmetīgās dejas iestudējumu "23 hromosomas".

Zeltiņa atklāja, ka arī viņai teātra sezona iesākusies visai spraigi, ņemot vērā, ka vēl ir tikai septembra sākums. Papildus iepriekš minētajām viņai izdevies apmeklēt Reiņa Suhanova izrādi "Pieņemt savu nevarību" iekš "Dirty Deal Teatro".

"Tāpat arī izrādi "Izdzīvošanas piezīmes" (Valmieras teātris) mēs redzējām jau Valmieras festivāla laikā, kurā pavisam redzējām septiņas izrādes. Šī ir tiešām ļoti spēcīga izrāde, un man ir prieks, ka tā tiks uzņemta un to daudz redzēs repertuārā, lai gan tur man arī savas pārdomas ir par to.

Tā kā sezona ir ļoti spraigi iesākusies, it sevišķi Dailes teātrim," vērtēja Zeltiņa

Rozentāls piebilda, ka Valmieras teātra izrādē "Izdzīvošanas piezīmes" kopš Valmieras festivāla ir nedaudz pamainījies aktieru sastāvs – Elīnu Vāni nomainījusi Inese Ramute, tāpēc akcenti var būt citi, un, iespējams, izrādi vērts redzēt vēlreiz.

Mikroklimats nostabilizējies

Visticamāk, šajā sezonā aktuālas būs arī ekskursijas pa izremontētajiem teātriem. Joprojām daudzi iet uz Jaunā Rīgas teātra ēku Lāčplēša ēkā – ne tikai uz izrādēm, bet arī kā uz ekskursiju. Tāpat šajā sezonā teātra cienītāji, visticamāk, ies ekskursijās uz Valmieras teātri un Leļļu teātri, kas nupat pilnīgi atjaunoti.

Taču svarīgs jautājums ir, vai arī radošajā jomā teātros jaušamas atjaunotnes? Pagājušajā sezonā tika runāts par tektoniskām svārstībām, gandrīz vai streikiem, vēstulēm un tamlīdzīgiem notikumiem, tagad izskatās, ka teātra vadību līmenī valda zināms miers. Vismaz nekādas kataklizmas pagaidām nav manītas, vērtēja Verhoustinska.

"Izskatās mierīgi. Tiek plānots normāli darbs, jau pirmās izrādes veiksmīgi notiek, turklāt pie izpārdotām zālēm daudzas, kas mani ļoti iepriecina. Es domāju, ka būs laba, radoša sezona bez kaut kādām kataklizmām. Vismaz es ceru," pauda Zeltiņa.

Rozentāls norādīja, ka arī Liepājas teātris jau sarīkojis sezonas ieskaņu pasākumu gan ar dažādiem viesiem, gan režisoriem Valteru Sīli un Lauru Grozu. 

"Tas nozīmē, ka arī tur mikroklimats ir nostabilizējies, un visas zīmes rāda, ka sezonas ir saplānotas diezgan interesanti," pauda Rozentāls.

Par Nacionālo teātri

Droši vien šo sezonu būs iespējams vērtēt kā Valtera Sīļa pirmo nopietno sezonu Liepājas teātrī, bet tāpat šī ir arī Māra Vītola un Ievas Strukas pirmā sezona Nacionālajā teātrī. 

Nacionālā teātra plānā pirmā pirmizrāde šajā sezonā atvēlēta izrādei pēc Alberta Bela romāna "Cilvēki laivās".

"Man ļoti interesē iestudējumi "Cilvēki laivās" un Klāva Meļļa "Dumpīgā Rīga", kā arī Jurģa Lūša izrāde "Dullais Dauka", jo man liekas, ka Nacionālais teātris ar šiem iestudējumiem tā kā virza tālāk to konceptu, ka viņi ir nacionālais teātris un viņiem ir jāiestudē latviešu dramaturģija.

Varbūt man mazliet pietrūkst, salīdzinot ar iepriekšējām sezonām, Nacionālā teātra repertuārā mūsdienu latviešu dramaturģijas, kas savukārt ir, piemēram, Liepājā," sacīja Verhoustinska.

Zeltiņa pievienojās Verhoustinskas gandarījumam par to, ka Nacionālais teātris sezonu atklās tieši ar izrādi "Cilvēki laivās", jo šis Alberta Bela romāns viņai šķiet īpaši aktuāls un vērtīgs šobrīd. 

"Tas romāns ir satriecošs un tik aktuāls ar šo smilšu kalnu, kas nāk, nāk lēnām un taisās aprakt zvejnieku ciemu. Tā ir visaptveroša, globāla metafora. Šis smilšu kalns var būt viss – karš, dabas katastrofas, un cilvēks pats ir izraisījis šo kalna kustību," stāstīja Zeltiņa.

Divi Šekspīri

Tāpat jaunā sezona būs īpaša ar to, ka Latvijas teātros tiks iestudēti divi Tenesija Viljamsa darbi, divi Mārtina Makdonas darbi un divi Viljama Šekspīra darbi. 

Šekspīru šajā sezonā iestudēs gan Dailes teātris ar izrādi "Sapnis vasaras naktī" (režisors Viesturs Kairišs), kā arī Valmieras teātris ar izrādi "Romeo un Džuljeta" (režisore Inese Mičule). 

"Divi Šekspīri – tas ir brīnišķīgi, es tiešām ar lielām cerībām gaidīšu abus šos iestudējumus, jo es zinu, ka Inese Mičule sen jau domā par Šekspīru. Un tur ir viss, lai šī izrāde ļoti labi izdotos, sākot jau ar galveno lomu tēlotājiem un vērienīgumu šīs ieceres pamatā. Tāpat mani ļoti gandarī arī tas, ka Viesturs Kairišs beidzot ir paudis, ka viņš "Sapnī vasaras naktī" neredz tikai rotaļīgu erotisku spēli, bet ļoti dziļus, nopietnus slāņus," pauda Zeltiņa.

Rozentāls atklāja, ka teātra pasaulē runā, ka šajā sezonā būšot vēl kāds Šekspīra iestudējums vēl vienā Rīgas teātrī, taču oficiāli tas nav atklāts.

Ko nevar sagaidīt kritiķi? 

Runājot par vēl citām izrādēm, kas teātra pazinēju vidū tiek gaidītas ar lielu interesi, Zeltiņa minēja arī Olgas Tokarčukas romāna iestudējumu "Dzen savu arklu pār mirušo kauliem" ar Čulpanu Hamatovu galvenajā lomā. Dailes teātrī to iestudē holandiešu režisore Ola Mafalāni, kas latviešu skatītājiem nav zināma. 

Savukārt Verhoustinska pieminēja Dailes teātrī gaidāmo Raimonda Paula un Māras Zālītes mūziklu "Meža gulbji", kas tiek solīts pilnīgi jaunā interpretācijā. 

"Šis mūzikls savulaik bija mega populārs. Tas man liekas ļoti interesanti, kā Klāvs Mellis jaunās skaņās ar grāfienēm kopā to būs izvērsuši. Man ļoti interesē. Turklāt tur parādīsies arī jaunā Dailes teātra muzikālā kursa meitenes," pauda Verhoustinska.

Tikmēr Rozentāls atklāja, ka viņam ļoti interesē, kā jaunajā versijā izskatīsies Jaunā Rīgas teātra izrāde "Melnais piens".

"Man tā personīgi ir ļoti mīļa izrāde savulaik bijusi, un es to ļoti labprāt Jaunajā Rīgas teātrī gribēšu redzēt jaunajā variantā. Tāpat kā izrādi "Arkādija" – par "Arkādiju" pat varbūt drusku vairāk sirds sitas, kā tas būs, jo tā tomēr arī bija tāda ļoti filigrāna," atzina Rozentāls.

Tāpat Rozentāls minēja "Leģendāro izrādi" Leļļu teātrī, kas ir veltījums režisores Tīnas Hercbergas 1967. gada izrādei pieaugušajiem "Interlellis–67"

"Nu redzēsim, kas tur būs sanācis, tā man ir ļoti liela intriga. Tāpat man ļoti liela intriga ir par Valmieras teātra sadarbību ar Vīlandes teātri, un tā ir izrāde "Cosmopolitan", kas gaidāma jau drīz un ko rādīs arī Vīlandē, un kas patiesībā ir Tartu kultūras galvaspilsētas notikums Igaunijas pusē," norādīja Rozentāls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti