Frīki, velni un akrobāti. Teātra jaunumu apskats

Augusta sākums sola neparastus un tikai dažas reizes baudāmus notikumus, kas jāķer ciet, kamēr rāda, jo nav zināms, vai atkārtos. Un dažus, visticamāk, neatkārtos.

Frīki, velni un akrobāti. Teātra jaunumu apskats
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Dailes teātra "Stulbā dzīve" imidžbilde
Dailes teātra "Stulbā dzīve" imidžbilde

Piektdien Cēsīs, sestdien un svētdien Dailes teātrī skatāms frīku kabarē "Stulbā dzīve". Anotācija vēsta, ka vizuāli suģestējošā stāvizrādes formātā, trīs dažādās valodās – latviešu, ukraiņu un angļu – mākslinieki meklēs atbildes uz brīvības un demokrātijas jautājumiem, sakuļot skatuves gaisu ar ķecerīgu humoru un nāvīgu ironiju. Tā būs divu ikonisku kabarē grupu – britu "The Tiger Lillies" un ukraiņu "Dakh Daughters" – satikšanās ar Dailes teātra aktrisēm Ievu Segliņu, Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu un Ēriku Egliju-Grāveli. Pusotru stundu garais priekšnesums ukraiņu režisora Vlada Troicka versijā pilnīgi noteikti būs spilgts un mazliet traks.

Uz Rīgas izrādēm biļešu vairs nav, Cēsu festivāla izrādei dažas sēdvietas ir vēl noķeramas.

Festivāla "Sansusī" trešā diena 2023. gada 13. augustā
Festivāla "Sansusī" trešā diena 2023. gada 13. augustā

Ja nebūsiet 9. augustā Cēsīs, tad varbūt būsiet festivālā "Sansusī", kur notiks mūzikas teātra pirmizrāde "Velni", ko sadarbībā ar latviešu māksliniekiem veido mūzikas teātra kolektīvs "Hauen und Stechen" no Berlīnes.

Izrāde ir operas "Baņuta" komandas nākamais sadarbības notikums, kas balstīts latviešu teiku un literatūras materiālos. Tā balstīta motīvu kolāžā, kuru iedvesmojis LU Folkloras krātuves arhīva skapis un dzīve pasaules bojāejas apstākļos, kā arī Friča Bārdas, Annas Brigaderes, Karla Marijas Vēbera un citu daiļrade. Izrādi veido komponisti Raivis Misjuns un Alise Rancāne, dramaturgs Evarts Melnalksnis, režisore Franciska Kronfota, kurai šovasar bija ļoti veiksmīga pirmizrāde "Niksons Ķīnā" Berlīnes Vācu operā, scenogrāfe Lota Henša.

Izrādē piedalās dziedātāji Laura Grecka un Dāvids Ristaus, performante Džīna Līza Maivalde un Āris Matesovičs, kā arī multiinstrumentālists Jēkabs Nīmanis. Izrāde Rīgā būs skatāma 15., 16. un 17. augustā Tallinas ielas kvartālā.

"Alta Gama" veloakrobātikas izrāde "Melo mazāk"
"Alta Gama" veloakrobātikas izrāde "Melo mazāk"

Vai cirks ir teātris? Nē un jā. Esmu bijis klāt Eiropas teātra balvu pasniegšanā pirms vairākiem gadiem, kur starp dramatiskajiem teātriem laureātu vidū bija arī laikmetīgā cirka trupa. Mūsdienu izpratnē cirka izrāde jau sen vairs nav savā starpā nesaistītu priekšnesumu virkne, bet tematiski vienots uzvedums.

13. augustā sākas laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls "Re Rīga", kam gadu gaitā ir izveidojies savs cienītāju loks. Abonementi un izrādes mazajos spēles laukumos jau izpārdotas, tomēr pieejamas ir biļetes uz izrādēm lielajā Rīgas cirka arēnā. Taču ir vērts pievērst uzmanību arī tai programmas sadaļai, kas pilnīgi bez maksas notiks Vērmanes dārzā. Parasti brīvdabā notiek ļoti jaukas, samērā īsas izrādes ar akrobātikas elementiem vai žonglēšanu, un anotācijas vēsta, ka tā būs arī šogad.

Jācer, ka laiks būs labs un brīvdabas izrādes varēs izbaudīt katrs, kurš vēlas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti