Latvijas Leļļu teātris aicina uz meistarklasēm un konferenci «Kurp doties?»


4. oktobrī Latvijas Leļļu teātris svinēs savu 80. dzimšanas dienu, kurai par godu organizē plašu starptautisku profesionālās attīstības programmu ar vairāku ievērojamu jomas profesionāļu meistarklasēm, divu dienu konferenci, viesizrādēm un pirmizrādi, informēja teātrī.

Pasākumi notiks no 1. līdz 4. oktobrim, noslēdzoties ar vērienīgām dzimšanas dienas svinībām.

1. un 2. oktobrī Latvijas teātra profesionāļi, studenti un interesenti tiek aicināti pieteikties dalībai kādā no trīs meistarklasēm, kas notiks divas pilnas dienas ievērojamu laikmetīgā teātra profesionāļu vadībā.

Dramaturgiem, teātra zinātniekiem un citiem rakstošo profesiju pārstāvjiem ir iespēja papildināt zināšanas meistarklasē "Koprades un objektu teātra dramaturģija", ko vada viena no vadošajām savas jomas teorētiķēm un praktiķēm Dr. Sodja Zupanca-Lotkere no Čehijas. Sodja lasījusi lekcijas un vadījusi darbnīcas Jeila Drāmas skolā, Karaliskajā Centrālajā runas un drāmas skolā, Islandes Mākslas akadēmijā, Norvēģijas Teātra akadēmijā un citur. Viņas pētījumi aptver telpisko dramaturģiju, kostīmu un materiālu iedarbību, scenogrāfijas stratēģiju, dramaturģiju un pētniecību.

No Austrālijas Rīgā ieradīsies ekodizainere un kopienu māksliniece, patlaban vecākā pasniedzēja Kvīnslendas Mākslas un dizaina koledžā – Dr. Tanja Bīra. Uz meistarklasi "Ekoscenogrāfijas darbnīca" viņa aicina scenogrāfus un citus māksliniekus, kurus interesē ekoloģiskās domāšanas radošs pielietojums izrādes dizainā. Tanjas kā dizaineres, pedagoģes un pētnieces karjera balstās vairāk nekā 20 gadu ilgā teātra praksē Austrālijā, Eiropā un Apvienotajā Karalistē. Viņas inovatīvā ekoscenogrāfijas koncepcija ir iekļauta daudzās programmās, izstādēs, rakstos un platformās visā pasaulē.

Trešā meistarklase paredzēta aktieriem un režisoriem, kuri vēlas paplašinās teātra robežas un definīcijas. "Kā stāstīt stāstu ar ierobežotiem materiāliem. Es esmu stāsts" vadīs divi pasniedzēji no Somijas – Išmaels Falke un Dr. Anna Ivanova-Brašinska. Objekti, materiāli dažādas realitātes ir rīki, kas iedvesmo, rosina un padara iespējamu sarunu par kontroversiālām, neviennozīmīgām, tabu tēmām. Šajā darbnīcā dalībnieki strādās ar vairākiem specifiskiem vizuālā stāsta kompozīcijas instrumentiem un attīstīs savu solo darba ideju.

Programmas centrālais notikums, kas pulcēs plašu vietējo un ārvalstu auditoriju, būs starptautiskā konference "Laikmetīgais (leļļu) teātris: Kurp doties?" 3.–4. oktobrī. Konference pulcēs atzītus lektorus, laikmetīgās skatuves mākslas meistarus, psihologus, filozofus, mārketinga ekspertus un producentus, lai kopīgi domātu un runātu par teātra nozares attīstības iespējām un scenārijiem šodienā. Par skatuves mākslas situāciju Eiropā un pasaulē diskutēs lektori no Latvijas, Lietuvas, Somijas, Čehijas, Beļģijas, Peru un Austrālijas. Konference notiks Latvijas Leļļu teātra Lielajā zālē.

Paralēli meistarklašu un konferences programmai plašāku ieskatu leļļu teātra daudzveidībā piedāvās Kauņas Valsts leļļu teātris ar viesizrādi "Lauva un putns" (no 3 gadu vecuma) 1. oktobrī un Somijas laikmetīgā leļļu teātra apvienība "Grus Grus" ar iestudējumu "Neredzamās zemes" (no 12 gadu vecuma) 3. oktobrī. Abas izrādes veidotas bez teksta, kas tās padara viegli uztveramas jebkuras valsts skatītājiem.

80. dzimšanas dienā līdzās ārvalstu programmai Latvijas Leļļu teātris skatītājiem nodos arī ļoti īpašu jauniestudējumu – 2. oktobrī pirmizrādi piedzīvos "Leģendārā izrāde" režisoru Vijas Blūzmas, Edgara Kaufelda un Mārtiņa Eihes kopdarbā – šis satīriskais un pašanalītiskais darbs pētīs un atklās ekstravagantās Latvijas Leļļu teātra režisores un mākslinieciskās vadītājas Tīnas Hercbergas daiļradi un personību, meklējot 1967. gada apbalvojumiem bagātā iestudējuma "Interlellis-67" panākumu atslēgu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti