Vēstules nākotnei. Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvos «Annes Frankas dienasgrāmata»

Šajā sestdienā, 14. septembrī, Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvos režisores Lauras Grozas veidotais Fransisas Gudričas un Alberta Heketa lugas "Annes Frankas dienasgrāmata" iestudējums. Ar izrādi, kurai režisore devusi žanrisko apzīmējumu "vēstules nākotnei", Liepājas teātris atklās savu 118. sezonu. Anne Franka gāja bojā holokaustā, taču pasaulei atstājot savu rakstīto dienasgrāmatu, kur fiksē sadzīves apstākļus, savas ilgas un bailes, cerības un satraukumu par viņu slēptuves atklāšanu. Tā kļuva par vienu no visvairāk izdotajām grāmatām pasaulē un tulkota 70 valodās.

Vēstules nākotnei. Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvos «Annes Frankas dienasgrāmata»
00:00 / 05:04
Lejuplādēt

Oriģinālmūziku stīgu kvartetam, arfai, klavierēm un kontrabasam izrādei "Annes Frankas dienasgrāmata" radījusi komponiste Anna Fišere. Kopā ar režisori Lauru Grozu strādā arī scenogrāfe Sintija Jēkabsone, kostīmu māksliniece Jolanta Rimkute, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis un video mākslinieks -8. Tieši video mākslinieka darbam šajā izrādē būs būtiska loma, jo ļaus skatītājiem lielajā zālē niansēti vērot aktieru tuvplānus un mīmiku.

Anne Franka ir dzimusi ebreju ģimenē. 1942. gadā, uzturoties slēptuvē nacistu okupētajā Amsterdamā, meitene rakstīja dienasgrāmatu, divus gadus fiksējot savas ģimenes un vairāku citu ebreju mēģinājumus paglābties no holokausta. Dienasgrāmata apraujas 1944. gadā, kad slēptuvi atklāj nacisti. Es vēršu savu skatu uz cilvēkiem, kuri nepakļaujas ļaunuma anatomijai un sistēmai, bet cenšas padarīt pasauli labāku, saka režisore. Tas arī pamudinājis viņu pievērsties tieši Annes Frankas personībai, vairāk atklāj režisore Laura Groza:

"Šī pusaudžu meitene Anne Franka – viņa cenšas, viņa grib dzīvot, viņā ir tik daudz dzīvības kā desmit vīriešiem, viņā ir tik daudz dzīvības, ka viņa to sētas māju principā uzturēja ar savu enerģiju un paņēma līdzi tajā prieka enerģijā visus pārējos iemītniekus.

Viņa mira tikai tāpēc, ka atkal sevi par daudz ziedoja līdzgājējiem, savai māsai. Ja viņa būtu bijusi egoistiskāka, mēs par viņu vēl uzzinātu arī kā par pieaugušu sievieti, bet viņa atdeva visu. Tāds altruisms – kāds teiks, ka tas ir naivi, kāds teiks, ka tas ir apbrīnojami, ka tas ir muļķīgi, kāds teiks, ka tā nevar būt, bet tā bija viņa. Viņas pārliecība bija, ka ir kaut kas vairāk par iepriekš paredzamību tādos apstākļos. Par 99% izpildīja savu misiju, viņai pietrūka maziņš koeficients."

Režisore Laura Groza saka, ka viņa Anni uzlūko kā sava laika mesiju, kura caur savu beznosacījuma mīlestību mācīja pasaulei vērtības, kas ir stiprākas par gāzes tvanu vai lodēm – tāpēc Anne ir nemirstīga. Mēs to nevaram saprast, jo mēs neviens to neesam piedzīvojuši. Ļoti daudz prieka un ļoti daudz mīlestības, uzsver režisore – to visu uz skatuves izdzīvos Annes Frankas atveidotāja aktrise Agnese Jēkabsone un citi Liepājas teātra aktieri.

Pārfrāzējot režisores sacīto, mūsdienās ir biedējoši apzināties, ka mūs pat var kaitināt paša kaimiņš, turklāt miera apstākļos ikdienā daudzi nespēj iztikt bez naidīgiem komentāriem pret citiem, kuri iegulda enerģiju savā attīstībā. "Lai ar izrādi mīlestības balss turpina skanēt pat visnecilvēciskākajos apstākļos un nevardarbīgi klaudzina pie katra no mums," aicina režisore.

Izrāde tapusi ar fonda "Uniting" finansiālu atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti