Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Liepājas teātrī iestudē eksistenciālu trilleri "Dievs ir šeit"

Neauglības sāpes Liepājas teātra izrādē «Dievs ir šeit»

Piektdien, 11. oktobrī, Liepājas teātra Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos režisora Valtera Sīļa iestudētais eksistenciālais trilleris vienā cēlienā "Dievs ir šeit". Uzmanības centrā ir pāris, kas kopā dzīvo jau 10 gadus. Viņi vēlas laist pasaulē bērnu, taču saskaras ar negaidītām grūtībām. Izrāde liek apcerēt, vai šie pārbaudījumi ir Dieva dāvana vai sods?

Izrādes galvenie varoņi vīrs un sieva, kuri neatlaidīgi mēģina tikt pie bērniņa, taču viņiem neizdodas. Palīdzēt nevar ne ārsti, ne vitamīni, pat ne mākslīgā apaugļošana. Šādā brīdi cilvēkam tiek atņemta "brīvās gribas" pults un sākas saruna ar Dievu. Aktieri stāsta, ka iejusties lomā bijis grūti.

Liepājas teātra aktrise Kintija Stūre saka: "Lomu var gatavot tehniski, izdomājot dažādas lietas. Šeit nācās sajust diezgan daudz, jo man šāda pieredze personīgi nav bijusi, līdz ar to ar iztēli, ar domām par to, skatoties filmas, lasot par to, nemitīgi ķermenis bija tādā zināmā stresā."

Izrāde "Dievs ir šeit" Liepājas teātrī
Izrāde "Dievs ir šeit" Liepājas teātrī

Liepājas teātra aktieris Valts Skuja piebilst: "Saproti, ka tu nespēj neko un ka tu vari būt tikai klātesošs. Tas bija tāds laikam visgrūtākais. Tu vari teikt, tu vari būt blakus, tu visu laiku gribi kaut kā palīdzēt. Tas ir par kaut kādu bezspēcību tajā visā."

Izrāde iestudēta no sievietes skatpunkta, kura savos pārdzīvojumos dalās ar skatītājiem. Režisors uzskata, ka neauglība ir sāpīgs, bet arī aktuāls temats sabiedrībā, par to ir jārunā. Tieši šādas ciešanas cilvēkam liekot vaicāt: "Kur ir Dievs? Kā noticēt, ka Dievs nav pagriezis muguru?"

Izrādes "Dievs ir šeit" režisors Valters Sīlis atzīmē: "Šie varoņi nonāk nopietnu izvēļu priekšā, kurās labas pamācības nestrādā, un tev ir vienkārši jāatrod savs atskaites punkts, un tas nav viegli. Tad kur tas Dievs ir? Dievs jau, visticamāk, ir blakus kaut kur. Satiecies ar cerībām, vilšanos, bailēm, kādas ir daudziem, bet dažiem šīs bailes ir jāizdzīvo, un šis ir stāsts par to, ka tas ir jāizdzīvo."

"Skatītājiem ar šo izrādi teātris vēlas nodot vēstījumu, ka mūsu esamība šajā pasaulē ir brīnums un ka dzīvot vienmēr ir vērts, lai arī reizēm jūtamies vientuļi. Arī to, ka nedrīkstam aizmirst par empātiju un iejūtību vienam pret otru," uzsver Sīlis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti