Skatītājam aizsien acis. Teātra jaunumu apskats

Vai skatītājs joprojām ir skatītājs, ja izrādes sākumā viņam aizsien acis? Viņš taču neskatās! Taču ar acu aizsiešanu ir jārēķinās tiem, kuri izlems apmeklēt biedrības "Tuvumi" producēto apvienības "IevaKrish" izrādi "Labra nams" Iļģuciemā un vēlāk vēl vairākās Latvijas kultūrvietās.

Teātra kritiķis, laikraksta "Diena" žurnālists Atis Rozentāls par teātra jaunumiem
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Turklāt, ja atliksiet tagad, nākamās reizes var arī nebūt – ar šo turneju tiek plānots noslēgt līdzšinējo "Labra nama" aktīvo viesizrādīšanas periodu, darba autoriem savu uzmanību koncentrējot jaunradei.

Izrādi "Labra nams" veidojuši mākslinieku apvienība "IevaKrish" (Ieva Gaurilčikaitė-Sants un Krišjānis Sants) sadarbībā ar komponistu Jēkabu Nīmani. Tās pamatā ir ap un starp apmeklētājiem veidota horeogrāfija un tai sekojoša skaņa – Jēkaba Nīmaņa radītas īsas muzikālas vienības, kuru atskaņošanas gaitu, vietu un secību nosaka mākslinieku veidotais, vizuāli neredzamais dejas raksts.

"Labra namu" apmeklētāji piedzīvo ar aizsietām acīm, bet četri dejotāji pārnēsā un vada speciāli izstrādātus elektroniskus mūzikas instrumentus un veido telpisko skaņas ainavu. Katrs apmeklētājs darba sākumā tiek pavadīts līdz izlozētai sēdvietai telpā, kas nozīmē, ka katram apmeklētājam pieredze, kā skaņa virzās, būs atšķirīga. Izrādes pirmsākumi ir jau 2019. gadā, kad to rādīja vairākās vietās Rīgā, bet toreiz performanti bija trīs un skatītājiem acis bija vaļā, turklāt es skatījos izrādes versiju brīvdabā. Tagad iecere ir pilnveidojusies. Tuvākās izrādes plānotas 12. oktobrī pulksten 16.00 un 19.00 kultūras centrā "Iļģuciems", taču mēneša beigās pa divām izrādēm paredzētas arī Ropažos, Cēsīs un Mazsalacā, bet novembra sākumā arī kultūras centrā "Imanta", Balvu novada Upītē un Aizputē.

Šajā nedēļas nogalē skatītājus pulcē gadskārtējais skatuves mākslas festivāls "Teātris ir visur Kuldīgā", kurā ir iespēja redzēt lielākoties mazās formas darbus dažādās Kuldīgas vietās. Piemēram, Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra aktrises Anastasijas Ļovinas monoizrādi "Mātes piens" pēc Noras Ikstenas romāna rādīs piektdienas vakarā Kuldīgas jauniešu mājā, kur svētdien Liepājas Leļļu teātris uzstāsies ar izrādi "Robinsons".

Klauna Cronopio izrāde "Pačamamo"
Klauna Cronopio izrāde "Pačamamo"

Vēl Kuldīgā viesosies klauns Cronopio, Latvijas Nacionālās operas un baleta iestudējums "Mazulis ausās, mūziku klausās" pašiem mazākajiem, Dailes teātra titulētais iestudējums "Zēni nav meitenes" ar Dārtu Daneviču galvenajā lomā un vēl citi notikumi.

No 10. līdz 12. oktobrim robežpilsētās Valkā un Valgā notiks braucamizrāde "Cauri pilsētai", kurā ceļojumā vedīs profesionāli aktieri, un tajā piedalīsies gandrīz simts vietējo iedzīvotāju. Ceļojošā, bilinguālā izstāde dvīņu pilsētās ir Igaunijas un Latvijas sadarbības projekts, tapusi teātra veidotāju Jaanikas Tammaru ("LÄBI LINNA") un Edgara Niklasona (fonds "Initium") vadībā.

Izrāde latviešu valodā sāksies pie Valkas novadpētniecības muzeja, Rīgas ielā 64. Interesanti, ka līdzīgas izrādes igauņu partneri ir veidojuši jau citās Igaunijas vietās, bet katrā no tām stāsts top ar vietējās kopienas atbalstu, un arī Valkā un Valgā iesaistīsies vietējie pašdarbības kolektīvi – mūziķi, dejotāji, folkloras kopa. Iestudējums ir daļa no Eiropas kultūras galvaspilsētas "Tartu 2024" galvenās programmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti