Rīta Panorāma

Animācijas filmas "Dubnas Preteklis" un "Meitene dzinējsuns" dodas pie skatītājiem

Rīta Panorāma

Zīmju valodā. Rīta Panorāma

Stokholmā sākušies trešie Latviešu diasporas teātru svētki

Stokholmā sākušies trešie Latviešu diasporas teātru svētki

Latvieši no Eiropas, Amerikas un Kanādas diasporas šonedēļ tiekas Stokholmā, kur ceturtdien, 10. oktobrī, atklāti šī gada lielākie amatierteātru svētki diasporā "PLATS solis". Šoreiz attālināti piedalās arī teātri no Sidnejas un Melburnas Austrālijā. Tuvāko dienu laikā uz vairākām skatuvēm tiks izspēlētas vairāk nekā 20 izrādes no visdažādākā repertuāra. Diasporai šis ir tikpat vērienīgs kultūras un kopā būšanas notikums kā Dziesmu svētki. 

Kopumā 333 dalībnieki tuvāko dienu laikā īpašai mākslas ekspertu žūrijai no Latvijas un citiem teātru kolektīviem demonstrēs savas aktiermeistarības prasmes. Un vienkārši būs kopā.

"Mēs šeit esam otro gadu. Šogad esam ļoti gaidījuši šo tikšanos, jo satiekam senus draugus, kolēģus. Redzēsim jaunas izrādes. Šoreiz mēs neuzstāsimies, bet vienkārši atbraucām, lai skatītos un atbalstītu," sacīja Sandra Egreja no Norvēģijas.

Jau pirmajā vakarā demonstrētas Latvijas, Šveices, vairākas Zviedrijas diasporas teātru izrādes.

Ženēvas latviešu teātris "Taurenis" no Šveices uzvedis izrādi pēc Zanes Zustes un psihoterapeites Diānas Zandes grāmatas "Tarakāni manā galvā" motīviem. Tā ir izrāde par sievietēm.

"Tie ir stāsti par sievietēm – kādas tad mēs tās sievietes esam, kāda katrai tā sāpe vai tarakāns stāv kaut kur kabatā? Un kā mēs ar viņiem tiekam galā? Vai mēs gribam ar tiem cīnīties? Vai mēs gribam ar viņiem sadzīvot?" izrādes būtību ieskicēja  teātra "Taurenis" režisore Māra Ziemele.

Problēmas trim aktrisēm katrai sava. Viņas, tāpat kā grāmatā, uzklausa psihoterapeite, un pašas aktrises atzīst, ka ir situācijas, kurās var atpazīt sevi īstajā dzīvē.

Vairākas izrādes var vērot kā kinofilmu. Video izrādes iesūtījuši diasporas teātri no attālākām valstīm, piemēram, Austrālijas. Sidnejas Latviešu teātris demonstrē emocionāli smagu lugu ar nosaukumu "Šķīstīšanās/LUSTRUM". Šīs lugas darbība norisinās padomju laikos un atspoguļo padomju režīma represīvo raksturu. Tēma pašlaik ir aktuāla arī Ukrainas kontekstā.

Amatierteātru svētki "PLATS solis" Stokholmā norisinās četru dienu garumā – līdz pat svētdienai, 13. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti