Pirmizrāžu eksplozija. Teātra jaunumu apskats

Sezona beidzot iet vaļā – tāda ir sajūta, skatoties teātru repertuāra plānos šajā nedēļā. Tā kā pagaidām vēl nekas nav redzēts, atliek tikai uzskaitīt, kādas pirmizrādes mūs gaida tuvākajā laikā.

Pirmizrāžu eksplozija. Teātra jaunumu apskats
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Nacionālā teātra izrāde "Cilvēki laivās"
Nacionālā teātra izrāde "Cilvēki laivās"

Jau šodien Latvijas Nacionālajā teātrī ilgi gaidītais notikums – Alberta Bela "Cilvēki laivās" Ineses Mičules režijā. Ilgi gaidīts tāpēc, ka ilgi nav saņemta atļauja izrādi iestudēt. Kad autors šo atļauju tomēr devis, Lelde Stumbre uzrakstījusi dramatizējumu, un nu jau kādu laiku pie teātra fasādes redzams plakāts ar lielu, izteiksmīgu vārnu. Protams, gaidām lielisku aktieru parādi ar Uldi Anži priekšgalā, bet ir arī intriga par izrādes vizuālo tēlu – galu galā viena no galvenajām lomām šai drāmā ir kāpai, kas aprij Kuršu mari.

Anne Franka
Anne Franka

Piektdien Liepājas teātrī pirmizrāde "Annes Frankas dienasgrāmatai" – Lauras Grozas iestudējumam, kura pamatā ir ebreju meitenes divus gadus slēptuvē Amsterdamā rakstītā dienasgrāmata, kas atklāj mēģinājumus paglābties no holokausta. Kopš pirmpublicējuma 1947. gadā Annes Frankas dienasgrāmata, kas lasāma arī latviski, ir izdota vairāk nekā 70 valodās un tai ir vairāki dramatizējumi, viens no kuriem ieraudzīs dienasgaismu Liepājā. Galvenajā lomā Agnese Jēkabsone.

Dailes teātra izrāde "Zilā lapsa"
Dailes teātra izrāde "Zilā lapsa"

Dailes teātris piektdien laiž tautās "Zilo lapsu" – stundu un desmit minūtes garu izrādi pusaudžiem vienā cēlienā, ko iestudējis lietuviešu režisors Jons Tertelis. Bilžu galerija rāda ļoti košu ainu – izrādi ir iedvesmojusi japāņu animācija jeb anime, tas ir stāsts par četrpadsmitgadīgas meitenes ceļojumu uz Septiņu vēju valstību. Galvenajā lomā būs Madara Viļčuka, bet Zilo Lapsu atveidos Arturs Krūzkops.

Dailes teātra izrāde "Efekts"
Dailes teātra izrāde "Efekts"

Varētu teikt – turpat Dailes teātrī, bet fiziski tomēr citā ēkā – Tabakas fabrikā sestdien pirmizrāde "Efekts" – ne tikai tulkota, bet arī lokalizēta Lūsijas Preblas luga ar žanra apzīmējumu "mīlestības eksperiments". Enerģiskākajiem teātra draugiem izrāde jāskatās divreiz, jo tai ir divi sastāvi. Sižeta intriga ir – vai divu jauniešu mīlestība ir patiesa, vai arī tā ir antidepresantu izraisīta blakusparādība. Režisore Diāna Kaijaka.

Izrāde "4" kultūrvietā "OratoriO"
Izrāde "4" kultūrvietā "OratoriO"

Divi sastāvi ir arī Rēzijas Kalniņas iestudējumam "4" mūzikas un drāmas telpā "OratoriO", kam pirmizrāde ar Ģirtu Ķesteri un Kristīni Belicku jau bija pagājušajā nedēļā, bet šo piektdien gaidāma "otrizrāde" ar Jāni Āmani un Lauru Erdlāni. Hainers Millers ir dramaturgs, kas ir ļoti nozīmīgs Eiropas teātra telpā, bet Latvija joprojām pazīstams nepiedodami maz.

Liels notikums šonedēļ arī amatierteātriem – gadskārtējais festivāls "Rīga spēlē teātri", ko trešdienas vakarā atklāja Bišumuižā, bet kura pārējās izrādes VEF Kultūras pilī notiks līdz pat svētdienas pēcpusdienai.

Un vēl divas viesizrādes – Daugavpils teātra "Garās brīvdienas" otrdien Čehova teātrī un Liepājas teātra "Līnenas skaistumkaraliene" nākamceturtdien "Ulbrokas Pērlē".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti