Panorāma

Konkurētspējai pierobežā atvēl 2,5 miljonus eiro

Panorāma

Panorāma

Noslēdzas festivāls "Teātris ir visur Kuldīgā"

Noslēdzas festivāls «Teātris ir visur Kuldīgā»

Noslēdzies skatuves mākslas festivāls "Teātris ir visur Kuldīgā". Pavisam astoņās norisēs apmeklētāji izbaudīja gan monoizrādes, kā "Mātes piens" un "Zēni nav meitenes", gan koncertus un kino. Skatītāji – no tāda, kam vēl nav pat gads, līdz pat sirmam vecumam. Festivāls notika jau devīto reizi.

Sasēdušies uz polsterētas brīnumsegas, mammas vai tēta klēpī, mazuļi gatavi mūzikas piedzīvojumam, tās mūzikas, kas dzīvo Latvijas Nacionālajā operā un baletā.

Iedvesmojoties no citu Eiropas opernamu pieredzes, programma "Mazulis ausās, mūziku klausās" paredzēta bērniem līdz 4 gadu vecumam. Tajā atklājas, piemēram, Grīga, Mocarta, Baha, Haidna mūzikas pasaule, arī pirmā iepazīšanās ar mūzikas instrumentiem un to skanējumu.

Rasa Štālberga, Katrīnas Kates mamma: "Manuprāt, ļoti svarīgi ir bērnu iepazīstināt ar to mūziku, un šeit ir ļoti jauki, kad formāts ir atbilstošs, īss koncerts."

Dace Štālberga, Katrīnas Kates ome: "Arī mātes vēderā atrodoties, jau ir svarīgi klausīties dažādu mūziku, un arī, lūk, viņi pierod pie tādas mūzikas.

Zane Upeniece, pasākuma apmeklētāja : "Rīgā tik ātri izpērk biļetes. Kad es ieraudzīju, ka ir Kuldīgā, man likās, nē, nevar būt, un iegāju, un uzreiz nopirku visas biļetes, visiem bērniem, ko pazinu."

Skatuves mākslas festivāls notika jau devīto reizi. Šie gadi gan nav bijuši viegli – to pārbaudījusi gan pandēmija, gan Krievijas karš Ukrainā, gan samazinātais finansējums kultūras aktivitātēm. Tas liek arvien meklēt jaunas formas, lai festivāla apmeklētājam turpinātu piedāvāt kvalitatīvāko, kas Latvijā ir. Šoreiz monoizrādes.

"Visi šī gada uzaicinātie mākslinieki ir saņēmuši jau vairākas balvas un apbalvojumus teātra sfērā kā gada labākās izrādes, kā dramatiskās izrādes vai pasaulē kādas nominācijas dabūjuši mākslinieki," stāstīja festivāla mākslinieciskā vadītāja un idejas autore Dana Bjorka.

Festivāla tradīcija ir arī labdarība. Visās festivāla norises vietās ir kastītes, kurās ziedotais nonāks sociālo pakalpojumu centram "Tilts". Savukārt klauna Kronopio no Rīgas cirka izrādi "Pačamamo" bez maksas bija iespēja apmeklēt vairāk nekā simt novada cilvēkiem, piemēram, tiem, kas dzīvo grupu dzīvokļu mājās.

Zelma Novikova, pasākuma apmeklētāja: "Man ļoti patika, un interesanti, viņš rādīja trikus, varējām izsmieties. Lai mājās nebūtu garlaicīgi, man piedāvāja cilvēkos atbraukt."

Te varēja sastapt arī Kuldīgas novadā dzīvojošos bēgļus no Ukrainas, kuri te bija ar Sabiedrības integrācijas fonda atbalstu. Olena ar septiņgadīgo dēlu Gļebu te dzīvo divus gadus.

Gļebs. pasākuma apmeklētājs: "Man patika, un tie, kuri organizē šito cirku, es teicu paldies."

Pasākumi veda arī uz muižām – nesen atjaunoto Kuldes un novadā esošo Laidu muižas kungu māju. Šai reizē festivālā bija astoņas norises – izrādes, koncerti un kino vakars.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti