Valmieras teātra atjaunotajā ēkā oktobrī gaidāmas divas pirmizrādes

Valmieras teātris uzsācis savu pirmo sezonu, atgriežoties teātra ēkā pēc trīs gadus ilgušās rekonstrukcijas. Lielajā zālē gaidāms iestudējums "Cosmopolitan" ("Kosmopolīts"), kas top sadarbībā ar Igaunijas teātri "Ugala" Vīlandē, savukārt teātra Jaunajā zālē Toma Treiņa versija par Patrika Mārbera pasaules slaveno lugu "Tuvāk", informēja teātrī.

4. oktobrī gaidāms pirmais šīs sezonas uzvedums Lielajā zālē – igauņu režisora Andresa Normeta (Andres Noormet) iestudētais "Cosmopolitan". Izrāde top Eiropas kultūras galvaspilsētas "Tartu 2024" programmā un stāsta par divām nelielām valstīm Latviju un Igauniju, kuru paražas ir tik savdabīgas, ka tikai īpaši priviliģētie spēj ieskatīties un saprast katras nācijas domu gaitu.

Kādā jaukā dienā divi ļoti atšķirīgi cilvēki – Endrjū no Ņujorkas un Germans no Krievijas – dodas  uz moteli, kas atrodas uz Igaunijas un Latvijas robežas. Endrjū ir jauns kosmopolīts bez saknēm vai nacionalitātes, tirdzniecības aģents no Rietumiem, savukārt Germans ir izbijis baleta mākslinieks no Austrumiem. Viņi neko nenojauš par otra eksistenci, nezina vietējo valodu vai paražas, un abi slēpj savus patiesos ierašanās mērķus.

24 stundu laikā motelī notiek savādi atgadījumi: satiekas kolorītas personības un četras dažādas valodas, saduras pasaules uzskati un vērtības, slēpti plāni un neizstāstīti stāsti. Pārpratumi un noslēpumi, kas kļūst līdz absurdam komiski.

Izrādes radošajā komandā dramaturgs Ots Kilsuks (Ott Kilsuk), scenogrāfs Valters Kristbergs, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, gaismu mākslinieks Lauris Johansons.

Izrāde "Cosmopolitan" Valmieras Drāmas teātrī
Izrāde "Cosmopolitan" Valmieras Drāmas teātrī

Lomās: Ārne Soro (Aarne Soro, "Ugala" teātris), Aldens Kirss (Alden Kirss, "Ugala" teātris), Eduards Johansons, Ieva Puķe, Januss Johansons, Klinta Reinholde, Krišjānis Salmiņš, Martins Mils (Martin Mill, "Ugala" teātris), Oļegs Titovs (Oleg Titov, "Ugala" teātris), Terje Pennie (Terje Pennie, "Ugala" teātris).

Savukārt 25. oktobrī teātra Jaunajā zālē pirmizrāde romantiskai drāmai "Tuvāk" Toma Treiņa režijā. Kopš Patriks Mārbers (Patrick Marber) 1997. gadā uzrakstīja urbāno kaislību rondo – reizē romantisku komēdiju, reizē – brutālu mūsdienu mīlestības anatomiju, luga "Tuvāk" (Closer) nav pametusi teātra skatuves visā pasaulē, norāda izrādes veidotāji.

Fotogrāfe, nekrologu rakstītājs, kaildejotāja un ārsts – krustu šķērsu alkatīgi pūlas nonākt cits citam tuvāk, tomēr, vilšanās ievainoti, ar pamatīgiem dvēseles nobrāzumiem tiek atsviesti atpakaļ savā vientulībā.

"Četru savstarpēji svešu cilvēku likteņi satiekas īstā kaislību, mīlestības un iekāres vētrā. Šis ir nenogludināts stāsts par varu un mīlestību, par patiesību un meliem, par iekāri un instinktiem. Šī luga apliecina, ka vārds spēj iedurt kā nazis, un patiesība reizēm ir sāpīgāka nekā izlikšanās un meli. Patrika Mārbera luga "Tuvāk" ietver tiešu un reizēm skarbu valodu, kur, raugoties mūsdienu acīm, tiek pārkāptas robežas," saka režisors Toms Treinis.

Scenogrāfe un kostīmu māksliniece Marija Ulmane, gaismu mākslinieks Niks Cipruss, komponists Emīls Zilberts.

Lomās: Aksels Aizkalns, Anna Nele Āboliņa, Ieva Estere Barkāne, Rihards Jakovels.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti