Krāšņi un sirsnīgi noslēdzies diasporas amatierteātru saiets Stokholmā

Stokholmā svētdien, 13. oktobrī, noslēgušies diasporas amatierteātru svētki, kas simtiem dalībnieku deva iespēju vienuviet satikt latviešus no visas pasaules un ne vien dalīties mīlestībā pret aktiermeistarību, bet arī tik daudz apkārt dzirdēt un sarunāties latviešu valodā.

Uz gadskārtējo teātra saietu "PLATS solis" ieradās arī teātra studija "Saime" no Lielbritānijas, kas uzvedusi izrādi pēc Vizmas Belševicas grāmatas "Tās dullās Paulīnes dēļ". Leģendārais sauciens "Tu saki?!" neskaitāmas reizes izpelnījās skatītāju aplausus, smieklus un atzinību. Teātra aktrise Gita Alksne par līdzību galvenajai varonei saka: "Simtprocentīgi es arī esmu tāda. Jāsaka, ļoti atraktīva, ļoti asas idejas ienāk prātā. Izdomāju, skrienu, eju, daru."

"Dullās Paulīnes dēļ" ir zināma klasika par divām pavecām māsām, kas kāzas nav piedzīvojušas un nospriež, ka tad vismaz bērēm jābūt lepnām.

Teātra "Saime" aktrise Alise Bavilonska piebilst: "Man jau ir seši mazbērni. Uzturam jaunību savā būtībā. Kur jaunie, tur man arī gribas." (Smejas

Savukārt teātra režisore Mārīte Seņkova uzsver, ka nevar jau izraut saknes no Latvijas: "Mēs esam uzauguši, piedzimuši Latvijā. Nu kā mēs varam to visu izmest? Nē! Tātad kaut kāda kultūra mums ir līdzi atnākusi, un mēs viņu izmantojam un rādām citiem."

Latviešu diasporas teātru saiets "PLATS solis" Stokholmā
Latviešu diasporas teātru saiets "PLATS solis" Stokholmā

Aizkulisēs kā īstā teātrī arī šeit ir grimētava, un aktrises pārģērbjas, lai iejustos savās lomās, kuras vēlāk dosies spēlēt tur, uz skatuves.

Šeit par raganām pārtop aktrises no Īrijas. Latviešu teātra Īrijā "Sliedes" aktrise Daniella Karpova stāsta: "Es tēlošu mazo raganiņu. Es dzīvošu mežā viena pati. Ar savu krauklīti. Es aizgāju uz deju, kur tikai lielās raganas drīkst piedalīties."

Daniella pirms gada saņēmusi labākās aktrises nomināciju. "Piedzimu Īrijā, bet vecāki piedzima Latvijā. Un iemācījos latviešu valodu no viņiem un draugiem," atklāj aktrise.

Stāsts ir par jaunu raganiņu, kuru pieķer dodamies uz lielo raganu saietu, bet viņa ir pārāk jauna. Par sodu mazajai raganiņai lielās raganas atņem slotu. Vienu no lielajām raganām spēlē Daniellas vecmāmiņa Aija Karpova: "Mums pašiem ir prieks, un cilvēkiem arī apkārt ir liels prieks par to, ko mēs darām. Jo šogad skanēja tā – es esmu teātrī! Un cilvēki bija priecīgi. Un tās emocijas ir neaprakstāmas."

Latviešu diasporas teātru saiets "PLATS solis" Stokholmā
Latviešu diasporas teātru saiets "PLATS solis" Stokholmā

Annija, kas ir skatītāja no Zviedrijas, vērtē: "Bija labas beigas, un man vislabāk patika raganiņa."

Svētdienas vakarā amatierteātru svētki noslēgušies, un dalībnieki jau gaida nākamos. "Tas ir nevis vienkārši festivāls, tie ir lieli svētki. Var sevi parādīt un uz citiem paskatīties, pakritizēt, paslavēt," uzsver Latviešu–dāņu biedrības teātra "Pūpols" dalībnieks Edmunds Veizāns.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti