Klasika un politisks rasols. Teātra jaunumi

Tuvojoties augusta otrajai pusei, aktuāls kļūst pēdējo gadu rituāls šai laikā vairākas reizes parādīt Raiņa "Pūt, vējiņi" Elmāra Seņkova interpretācijā Latvijas Nacionālajā teātrī. Kopš 2018. gada izrāde ir repertuārā, ir saņēmusi vairākas "Spēlmaņu nakts" balvas, bet laika gaitā to skārušas izmaiņas.

Klasika un politisks rasols. Teātru jaunumi
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Objektīvu iemeslu dēļ ir mazinājusies izrādes saistība ar Gunāra Pieša filmu, jo, kā liecina izrādes atjaunotais lomu saraksts, no filmas aktieriem pašreizējā versijā izrādē piedalās vienīgi Esmeralda Ermale. Pa šiem gadiem nomainījušās arī aktrises vairākās lomās, piemēram, Barbu šogad atveidos Madara Reijere, bet Zanes lomā dublēsies Elizabete Lielmane un Agnese Budovska.

Taču visas pārējās īpašības, kuru dēļ skatītājs jūtas tik saviļņots, ir savās vietās, ieskaitot Monikas Pormales scenogrāfijas koncepciju, deju kolektīvu dalībniekus Dziesmu svētku korī un Imanta Kalniņa leģendāro mūziku.

Izrādi "Pūt, vējiņi!" augustā Nacionālajā teātrī parādīs piecas reizes no 21. augusta.

Elmāra Seņkova izrāde "Pūt, vējiņi" Nacionālajā teātrī
Elmāra Seņkova izrāde "Pūt, vējiņi" Nacionālajā teātrī

Runājot par izrādēm – ilgdzīvotājām, nevar nepieminēt gluži apbrīnojamos Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra panākumus, rādot Žordī Galserāna lugu "Grenholma metode" Sergeja Golomazova režijā jau kopš 2011. gada.

Arī te laika gaitā mainījies aktieru sastāvs, bet skatītājiem acīmredzot aktuāls ir temats par mūsdienu darba meklētāju dilemmu – vai darba rezultātu sasniegšanai var kāpt pāri līķiem (šoreiz ne šekspīriski tiešā, bet pārnestā nozīmē). Luga ir spēlēta arī citur, amatierteātrus ieskaitot, tā ir spraiga, asprātīga un ļauj iejusties situācijā, kādā teorētiski var nonākt katrs, kurš pretendē uz konkrētu amatu. Tuvākā izrāde 16. augustā, pēc tam tikai oktobrī.

Izrāde "Grenholma metode" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī
Izrāde "Grenholma metode" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī

Meklējot pavisam ko citu, uzdūros priecīgam faktam, ka teātra trupa "Kvadrifrons" 16. augusta vakarā pilnīgi par brīvu Āgenskalna tirgū piedāvā plašākai sabiedrībai ļoti reti rādīto politiskā rasola izrādi "Vēlēšanās", turklāt rasols te lietots ne tikai kā metafora.

Lielākoties "Kvadrifrons" ar šo izrādi braukājis pa skolām, bet esmu redzējis "pieaugušo" variantu dienu pirms Saeimas vēlēšanām 2022. gadā un varu apliecināt, ka tā ir visnotaļ interesanta pieredze. Proti, vēlēšanas tiek salīdzinātas ar rasola gatavošanu. Katrai rasola sastāvdaļai ir savs reklāmas rullītis, kas aizdomīgi atgādina dažādus politiskos spēkus Latvijā, piemēram, Zaļo zirnīšu savienība. Dzintara Krūmiņa veidotie reklāmas klipi ir patiesi asprātīgi, Jānis Kronis prasmīgi vada procesu, kas noved pie balsošanas, balsu skaitīšanas un atbilstoša rasola gatavošanas. Kas izrādi skatījos es, gala rezultāts bija visnotaļ garšīgs, taču ir dzirdēts, ka, balsojot pēc simpātiskākās aģitācijas, bet nedomājot par gala rezultātu, esot sanākuši arī ļoti dīvaini rasola varianti. Brīdinu, ka sastāvdaļās ir arī sīpoli un sinepes. Katrā ziņā dzīvespriecīgs vakars ir garantēts.

Izrāde “Vēlēšanās”
Izrāde “Vēlēšanās”

Visbeidzot – somu režisora Kauri Honkakoski iestudējums "Rakstāmgalds" sestdienas vakarā skatāms Cēsu koncertzālē programmas "Grand Prix Cēsis" laikā. Tā būs vienīgā reize, kad iespējams redzēt 2017. gadā iestudēto stundu garo izrādi par "disciplīnas pavedinošo varu, hierarhiju, prātu kontroli un augstākas patiesības meklējumiem". Režisors vairākus gadus pavadījis kādā sektā, un šī izrāde ir konkrētās pieredzes atspulgs uz skatuves.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti