Ekspluatācijā nodots Valmieras Drāmas teātris

15. jūlijā Valmieras Drāmas teātra ēka (VDT) pēc Būvniecības valsts kontroles biroja veiktā objekta apsekošanas nodota ekspluatācijā. Tas nozīmē, ka jaunajā sezonā teātris uzņems skatītājus jau atjaunotajās telpās. Oficiālais nodošanas pasākums paredzēts šī gada rudenī, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā turpināsies iekārtošanas un citi darbi, lai ēkā varētu atgriezties darbinieki un skatītāji. 

Teātris darbiniekus atpakaļ pulcēs un savu sezonu atklās 30. jūlijā, kad notiks kopsapulce, jaunās sezonas repertuāra izziņošana, kā arī tradicionālie pasākumi, sezonu ieskandinot.

Skatītāji jaunās telpas redzēs jau no 23. augusta, kad Apaļajā zālē notiks pirmā šīs sezonas izrāde "Pazudušais dēls", Lielajā zālē pirmā izrāde būs 26. septembrī, kad tur tiks rādīta no "Kurtuves" uz Lielās zāles skatuvi pārceltā izrāde "Valmieras puikas". Pirmais jauniestudējums Lielajā zālē būs 4. oktobrī, Vīlandes un Valmieras teātra sadarbībā tapusi izrāde "Cosmopoliten", kur uz skatuves būs kopā skatāmi abu teātru aktieri un, ar to teātris pilnvērtīgi svinēs atgriešanos jaunajā mājā.

Valmieras teātra ēka pirms rekonstrukcijas saskārās ar vairākām tehniskām un estētiskām problēmām. Galvenais būvprojekta mērķis bija uzlabot ēkas energoefektivitāti un enerģijas pārvaldību. Pēc padziļinātās pārbūves, kas ietvēra vairāku tehnisko sistēmu un ēkas struktūras modernizāciju, teātris tagad ir pilnībā gatavs atsākt radošo darbību, pauž VNĪ pārstāvji.

Vienlaikus norādīts, ka būvniecības procesu sarežģīja vairāki faktori, ieskaitot nepieciešamību saglabāt teātra darbību arī būvdarbu laikā.

Valmieras Drāmas teātris
Valmieras Drāmas teātris

Kopumā ēkas jaunais plānojums un paplašinātās zāles dos iespēju telpas izmantot organiskāk, norobežojot apmeklētāju un teātra darbinieku plūsmu. Projekta ietvaros veikta skatītāju Lielās zāles vienkāršotā atjaunošana, ietverot akustsisko sienu izbūvi, jaunizbūvēta elektroinstalācija, demontētas ložas, izbūvējot papildu sēdvietu rindas, veikta grīdas seguma nomaiņa un izbūvēta akustiskā cilpa, kā arī uzstādīti jauni skatītāju krēsli, nodrošinot lielāku skatītāju sēdvietu skaitu. Tapusi arī "Black Box" zāle, informēja VNĪ.

Projekta kopējās izmaksas sasniedza 16 310 262 eiro, no kurām 9 547 275 eiro nodrošināja Eiropas Reģionālās attīstības fonds, bet 6 755 039 eiro – valsts budžets. Valmieras teātris sedza 7948 eiro no projekta kopējām izmaksām.

Par Valmieras teātra ēku

Valmieras drāmas teātra ēka celta 1996. gadā pēc arhitektu Modra Ģelža, Olitas Upacieres un Jura Guseva projekta vietā, kur reiz atradās Latviešu biedrības nams. Šī mūra būve ar divām zālēm, teātra muzeju, mākslas salonu un kafejnīcas telpām ir ne vien kultūrvēsturiski nozīmīgs objekts, bet arī sava laikmeta modernās arhitektūras piemērs. Ēka ietilpst Valmieras Sv. Sīmaņa luterāņu baznīcas un Valmieras pilsdrupu un pilsētas viduslaiku nocietinājumu aizsardzības zonā, kas ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi.

VDT pārbūves laikā saglabāta latviešu arhitekta Modra Ģelža projektētā administratīvā korpusa ēka, savukārt tehniski un vizuāli novecojušās piebūves nojauktas, modernizējot un veidojot lakoniskus, mūsdienīgus apjomus jumta izbūvju vietā. Šī pārveide ievērojami palielinās ēkas administratīvās daļas kapacitāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti