Kā ielēkt pareizajā gultā. Teātra jaunumu apskats

Pārlapojot nākamās nedēļas teātru repertuāru, kādā brīdī sapratu, ka jaucu divas dažādas izrādes – "Caurstaigājamā guļamistaba" un "Lielguļamā gulta", kas abas tapušas ārpus valsts teātriem un abas ar labiem komercpanākumiem braukā pa Latviju. Izrādes vieno tas, ka tās ir komēdijas, abas organizē SIA "Art Management group", kā arī tas, ka abās spēlē Lauris Dzelzītis un Inga Misāne-Grasberga, bet ne viņi vien.

00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Gulta kā vismaz daļēja komēdijas norises vieta parasti kairina iztēli un piesaista skatītāju uzmanību, ja viņiem tumšos rudens vakaros gribas ko pikantu. Latvijas profesionālā teātra vēsturē varam atrast līdzīgus nosaukumus, piemēram, " Pilna gulta ārzemnieku" vai "Lēciens gultā".

Režisora Klāva Knuta Sukura režisētā Rasas Bugavičutes-Pēces "brīvdienu komēdija svingeru ritmos" "Lielguļamā gulta" jau žanra apzīmējumā met tiltu uz lielu polularitāti guvušo un daudzas franšīzes ārzemēs iemantojušo Andreja Ēķa filmu "Svingeri", kurai bija Rasas Bugavičutes-Pēces scenārijs. "Amizanti, pikanti, nervus kutinoši apstākļi kuriozā komēdijā "Lielguļamā gulta"!" sola izrādes anotācija.

Cik noprotams, tajā izspēlēta pasaules dramaturģijā labi pazīstama situācija, kad cilvēki ir rēķinājušies ar kaut ko vienu, bet apstākļu sakritības rezultātā nonāk pilnīgi atšķirīgā situācijā, konkrētā gadījumā – divi pāri vienā brīvdienu mājā.

Tuvākās izrādes Ogrē, Liepājas "Lielajā dzintarā", Siguldā, Gulbenē un VEF Kultūras pilī, bet izbraukumi saplānoti jau līdz februārim.

Savukārt "Caurstaigājamā guļamistaba" ir Imanta Strada iestudējums, kurā darbība noris divās guļamistabās blakus dzīvokļos gandrīz vienlaikus.

Arī šinī gadījumā komēdijas sižeta pamatā ir labi zināma shēma – "kā vieni meli rada nākamos, un tie kā lavīna, veldamās no kalna, ievelk iekšā visus, kas gadās ceļā."

Man nekur neizdevās atrast norādes par lugas autoru. Izrāde pa dažādām vietām Latvijā izceļojās jau gada sākumā un tagad turpina ceļu, iegriežoties Alūksnē, Brocēnos, Bauskā, kur izsludināta papildizrāde, Piņķos, kur biļetes pārdotas, un vēl vairākos citos kultūras namos, kur arī jau izziņotas papildizrādes.

Labi klājas arī citām komēdijām, piemēram, Jura Rijnieka iestudētajai Danskovītes "Mazpiļsātai", uz kuru Jelgavā, Slampē, Jūrmalā, Cēsīs un Ulbokā biļetes jau pārdotas. Tāpat skatītāji labprāt pērk biļetes uz SIA " Forte Production" producēto Reja Kūnija komēdiju "Glābjas, kas var!". Valda Pavlovska iestudētā Kūnija luga ir tā pati, kas pazudināja Dž. Dž. Džilindžeru Dailes teātra mākslinieciskā vadītāja amatā, toreiz gan izrādi sauca "Neiespējamā misija". Bet Kūnija sižetu par taksistu un viņa divām sievām spēlē daudz, tostarp regulāri arī amatierteātros, lai gan luga nebūt nav viegli iestudējama. Konkrētās izrādes "nagla" ir par kriminālseriālu zvaigzni dēvētais Andris Daugaviņš. Tuvākās izrādes Kalnu kultūras namā Jelgavā, kur biļetes pārdotas, Siguldā, Madonā un Līvānos.

Un visbeidzot, gaumīgu franču komēdiju – Ērika Asusa "Lomu spēles" sarūpējis režisors Intars Rešetins-Pētersons, izrādē ir divi aktieru sastāvi, tā stāsta par kāda komercdirektora dēku ar bārā sastaptu meiteni. Rīgā izrāde plānota salīdzinoši nelielajās "Willa teātra" telpās Stabu ielā, bet novembrī " Lomu spēles" sola arī Krustpils kultūras centrā, Cēsīs, "Ulbrokas pērlē" un Liepājā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti