Kultūras rondo

Daugavpils cietoksnī norisinājās vēsturiskās rekonstrukcijas festivāls "Dinaburga 1812"

Kultūras rondo

Austras Pumpures audzēkņi un domubiedri gatavojas dziesminieku festivālam “Trubadūrs”

Kas prātā teātrim "Kvadrifrons" vasaras sezonā?

Darbs ir nepārejošs. Kas prātā teātrim «Kvadrifrons» vasaras sezonā?

Mākslinieku rezidence lībiešu kultūras izziņai, ceļojošās izrādes bērniem un pieaugušajiem, "Ērces" un digitalizācijas projekts – teātra trupas "Kvadrifrons" pārstāvji Ance Strazda un Reinis Boters Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" iepazīstina ar savu vasaras programmu. 

"Kvadrifrons" jau janvārī uzsāka projektu rakstīšanu un finansējuma krāšanu, lai nodrošinātu vasarā plānoto notikumu realizāciju, stāsta Reinis Boters. Jau piektdien, 19. jūlijā, notiks pirmais no tiem – izrādes "Pāri izdegušiem laukiem skrien mans sapnis" izspēle Kuldīgā, bet jau nākamajā dienā to varēs redzēt Pāvilostā. To varētu dēvēt par trupas repertuāra klasiku, ar ko viegli apceļot dažādas vietas, jo tā ir mobila, vienkārša, ar nelielu aktieru sastāvu.

No kreisās: Reinis Boters, Ance Strazda un Gustavs Terzens
No kreisās: Reinis Boters, Ance Strazda un Gustavs Terzens

Minimālas tehniskās prasības un scenogrāfiskais smagums ir pamatkritērijs, atlasot izrādes, kuras izvest ārpus Rīgas, skaidro "kvadrifronieši". Šī iemesla dēļ jaunā izrāde "Ērces", kas jūnijā piedzīvoja pirmizrādi un jau izpelnījās skatītāju un "Spēlmaņu nakts" žūrijas atzinību, šovasar vēl būs lūkojama vien Rīgā – Zooloģiskajā dārzā, – bet, ja izdosies piesaistīt lielāku finansējumu, tad nākamgad ir cerības to skatīt arī citās Latvijas pilsētās. 

Tiek turpināta arī sadarbība ar Rīgas cirka arēnu jeb "lielo viesistabu, kur paviesojamies tikai dažreiz," kur septembrī būs skatāma izrāde bērniem "Brūnais siers", paralēli šobrīd gatavojot arī Ziemassvētku iestudējumu. 

Savukārt šobrīd darbību jau uzsākusi "Kvadrifrona" sadarbībā ar Lībiešu savienību organizētā mākslinieku rezidence Mazirbē, Lībiešu tautas namā. Tā šovasar uzņems trīs māksliniekus – Martu Madaru Grantiņu, Jāni Balodi un Laimu Graždanoviču. Rezidences pamatmērķis ir dot iespēju māksliniekiem iepazīties ar lībiešu krastu un radīt jaunus konceptus laikmetīgo performanču mākslās, ar cerību jau nākamvasar pieredzēt to materializēšanos.

Šis projekts tiek īstenots ar Kurzemes plānošanas reģiona, Valsts kultūrkapitāla fonda un Borisa un Ināras Teterovu fonda atbalstu.

"Gribēju izveidot kaut ko tādu, ko pats labprāt būtu piedzīvojis – pabūt Mazirbē nedēļu, divas, attīstīt mākslas idejas, runāt ar vietējiem un par to saņemt arī kādu naudu," stāsta Boters.

Papildus klātienes pasākumiem trupa strādā pie savas telefonu izrādes "Rolanda dziesma" digitalizēšanas. Projektu plānots pabeigt šī gada septembrī, kad tā būs pieejama "Kvadrifrona" mājaslapā bez maksas katram interesentam, kuru interesē Dziesmu svētku kauja. Darbu ir daudz, bet "tāda ir mākslinieka dzīve," atzīst Reinis Boters, – "tu redzi, kas apkārt notiek, no tā tev raisās idejas, bet no idejām top jaunas izrādes."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti