Laiks salikt karodziņus Valmieras kartē. Teātra jaunumu apskats

Tā kā šajā nedēļā turpinās vasaras brīvdabas izrāžu tūres, ir laiks sākt plānot savas intereses un iespējas Valmieras vasaras teātra festivālā, kas kā katru gadu notiek pirmajā augusta nedēļas nogalē. Vēl jo vairāk tāpēc, ka šogad savas vēlmes ir jāsalāgo ar iespējām – izrādes notiks diezgan tālu viena no otras, un neviena no tām nav plānota teātra ēkā, kuru šonedēļ nodeva ekspluatācijā, dodot cerību, ka nākamajā sezonā teātris spēs uz pilnu jaudu darboties trīs spēles laukumos, ieskaitot pavisam jauno "blackbox" zāli.  

Laiks salikt karodziņus Valmieras kartē. Teātra jaunumu apskats
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Atgriežoties pie festivāla, vistālāk no Valmieras notiks īpašvietas izrāde "Kaimiņš no dzeltenās mājas (Stāsti no Sedas)". Vizuālais un teātra mākslinieks Makss Fernandess (Portugāle) un dramaturģe Elza Marta Ruža (Latvija) jūlijā dzīvo Sedā un plāno satikties un iepazīties ar vietējiem iedzīvotājiem, uzklausīt viņu stāstus, bet festivāla laikā izrādi parādīs skatītājiem, kas Sedā ieradīsies vai nu ar savu, vai sabiedrisko transportu. Izrādes laikā Sedas iedzīvotāji pārņems vietējo skolu, kuru vasaras beigās paredzēts slēgt. Seda ir savdabīga pilsēta gan arhitektūras, gan iedzīvotāju sastāva ziņā, tā iedvesmojusi arī kino režisoru Kasparu Gobu pirms 20 gadiem uzņemt filmu "Seda. Purva ļaudis". Kopš tā laika daudz kas mainījies, Seda ir paspējusi pabūt gan Strenču, gan pašlaik – Valmieras novadā.

"Kaimiņš no dzeltenās mājas" ir viens no šā gada jauniestudējumiem pieaugušajiem domātajā programmā, bet tiem, kuri pagājušajā gadā nebija Valmierā uz bērnu programmu, vai arī bija, bet vēlas kādu no izrādēm noskatīties vēlreiz, tāda iespēja būs – šogad Valmieras festivālā atgriežas trīs pagājušā gada iestudējumi.

Izrāde "Skolotājas" Valmieras vasaras teātra festivālā 2023. gadā
Izrāde "Skolotājas" Valmieras vasaras teātra festivālā 2023. gadā

Jau esmu stāstījis par Edgara Kaufelda iestudējumu "Skolotājas" ar divām gigantiskām lellēm, kas ir rādīta arī Rīgā, un nu uz divām izrādēm atgriezīsies Valmierā. Bērniem no 2 līdz 5 gadu vecumam domātā muzikālā izrāde "Figūras" var lepoties ar uzticīgiem faniem – personīgi pazīstu kādu gados visai jaunu skatītāju, kura šogad Lienas Šmukstes izrādi skatīsies jau trešo reizi un mēdz klausīties dziesmas no izrādes arī "Spotify". Pērkot biļetes, ņemiet vērā, ka tās vajadzīgas jau bērniem no divu gadu vecuma. Visbeidzot sākumskolas vecuma bērniem Matīsa Budovska izrāde "Briesmīgi priecīgas lietas", kurai arī jau pērn izveidojās savs fanu loks, un es personīgi dzirdēju, ka kāds zēns bija gatavs izrādi skatīties vēlreiz. Varbūt viņš šogad brauks uz Valmieru atkārtoti? Izrāde stāsta par draugiem un kādu savādu būtni, kas viņu draudzību gandrīz izjauc.

Par Valmieras vasaras teātra festivāla programmu stāstīšu arī pēc nedēļas, jo tajā ir daudz interesantu iestudējumu, bet lasīt anotācijas un izdarīt atzīmes bloknotā varat sākt jau tagad. Pieredze rāda, ka uz pēdējo brīdi to atstāt nevajag.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti